Numarul 8 / Decembrie 2012

Cele rele sa se spele, cele bune sa se adune!

Bogdan Capraru – Editor in Chief

Iata-ne la rascrucea intre ani! Lasam in urma un an involburat, plin de evenimente controversate, in care criza si-a aratat alte fatete. Instabilitatea in plan politic a fost una dintre ele. Am avut patru guverne si un referendum de schimbare a presedintelui. In final, am fost martorii schimbarilor in plan politic in urma alegerilor parlamentare, o schimbare importanta in ceea ce priveste viziunea asupra politicilor de dezvoltare a economiei romanesti. Chiar daca schimbarea a fost validata de un numar mare de voturi, legitimitatea ei va trebui dovedita prin fapte! Cel putin, speram in stabilitate si coerenta!

Autoritatea de Supraveghere Bancara, de la necesitate la controverse

Norel MOISE

Am declarat de nenumarate ori ca breasla jurnalistilor, indeosebi cea din sfera economica, este in mare suferinta. Pe de o parte, nivelul de pregatire cu care absolventii ies de pe bancile scolii e de cele mai multe limitat, ca sa folosesc un termen elegant. Pe de alta parte mediul in care ar urma sa se dezvolte e unul dur, plin de capcane dar si de tentatii. Oceanul de informatie e impartit strict pe interese, oligopolul e instaurat ca la manual. In aceste conditii e atat de usor sa ti se serveasca pe tava o stire bomba (fabricata in multiplele labotaroare ale dezinformarii) si sa fii atat de convins ca ai dat lovitura carierei (in realitate ai redescoperit roata)! Fara sa iti dai seama, cazi la datorie (a se citi in ridicol) pe o tabla de sah, intr-un joc in care nu ai fost nimic mai mult decat un simplu pion.

Ce ne asteapta in 2013?

Ionel Timisan

Daca cititi aceste randuri, inseamna ca ati scapat cu viata si cu bine de sfarsitul lumii, ati avut ocazia sa savurati perioada sarbatorilor de iarna si, cel mai probabil, acum va pregatiti din toate punctele de vedere pentru anul 2013 si toate cele ce vor fi aduse cu el. Din fericire, putem de pe acum sa anticipam ce urmeaza sa se intample pe parcursul lui 2013, unele schimbari fiind deja anuntate. Ca sunt schimbari in bine sau nu, ramane de vazut dar pana atunci, trebuie sa ne pregatim/informam astfel ca adaptarea noastra la noile schimbari sa fie cat mai usoara. Se intoarce…

Autofagia bugetara la romani

Ionel Bostan

Sistemul confuz de reglementare a salarizarii bugetarilor, mentinut pana la adoptarea legii unitare, a generat un numar coplesitor de conflicte colective vizand diferente pecuniare aferente ultimilor ani. Solutionarea acestora in instantele specializate, in multe cazuri in favoarea salariatilor din sistemul public, a pus Ministerul Finantelor Publice (MFP) in situatia de a nu putea nici pe departe onora platile aferente unor hotarari definitive si irevocabile. Adesea, sumele in discutie intreceau marimea bugetului alocat pentru salarii in anul curent la unele din institutiile al caror personal cerea, cu acte in regula, chiar si executarea silita a acestora. In cazul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) s-a ajuns ca salariatii reclamanti sa solicite atat poprirea conturilor institutiei dar si executarea silita a sediului MCSI. Rezolvarea situatiei a presupus alocari suplimentare de bani publici. In consecinta, hotararile judecatoresti fiind definitive si irevocabile, s-a recurs la majorarea cu sume considerabile – prin HG – a bugetelor institutiilor in cauza.

Inconsistenta “echivalentei ricardiene”

Cristian Paun

Economia abunda de “teorii” care vin in sprijinul interventionismului care agreseaza mecanismele de piata si proprietatea fiecaruia dintre noi in diferite feluri: taxare directa si indirecta, stabilirea unor reguli / limitari in a folosi proprietatea privata, reglementari / fixari de preturi sau crearea unor institutii de control / supraveghere / autorizare a operatiunilor din piata. Orice initiativa liberala de a reduce taxele, de a liberaliza mecanismele de piata se loveste de un zid de aparare pe mai multe randuri facut de specialisti si teoreticieni care inventeaza teorii si argumente de multe ori lipsite de cea mai elementara logica economica.

Conferintele Finantare.ro trec in 2013. Interviu cu Marius Alexa

Reporter: Ionel Timisan

Marius Alexa este fondator al retelei de site-uri Arhipelago si este un reprezentant de marca pentru antreprenoriatul din Iasi. S-a facut remarcat prin implicarea activa in dezvoltarea mediului de afaceri local dar si in online, fiind fondatorul portalului de finantari Finantare.ro. A pus bazele JCI Iasi iar in perioada anului 2010 a fost presedinte JCI Romania. Cu o activitate bogata in spate, a imbracat mai multe haine din punct de vedere profesional, dintre care amintim pe cele de CEO, profesor, trainer, antreprenor, speaker, manager iar in anul 2012 l-am gasit si sub cea de organizator a seriei de conferinte Finantare.ro

Project Managerul si consultanta din Romania. Interviu cu Catalin-Teodor Dogaru

Reporter: Ionel Timisan

Catalin-Teodor Dogaru, specialist in project management, acreditat PhD, MBA, PMP. Trainer, consultant si managing partner la TSP (smartprojects.ro), Catalin Dogaru este o figura ce se prezinta cu un nivel ridicat de entuziast pentru Managementul de Proiect, program, proces. El avand in permanenta atentia indreptata spre noile dezvoltari si practici din acest domeniu, urmarind in mod permanent talentul si inovatia in aceasta industrie. Titlul de doctor in telecomunicatii denota pasiunea pentru perfectionare continua si nicidecum dorinta de a mai adauga un titlu langa nume. Acelasi lucru se poate spune si despre programul de MBA in Managementul Proiectelor si Proceselor absolvit recent la Universitatea din Viena sau despre titlul de PMP. Iar pe parcursul anului 2012, l-am putut remarca in calitate de speaker in cadrul seriei de conferinte Finantare.ro. Ocazii cu care am putut afla de la Catalin Dogaru, mai multe opinii din sfera Managementului de Proiect.

Infatuarea fatala a intelectualilor

Gabriel MURSA – Presedinte Institutul Friedrich von Hayek Romania

De la Platon incoace, intelectualii au manifestat o apetenta irezistibila pentru ingineria sociala. Inspirati de carti precum Republica sau Legile, ei si-au imaginat ca slabiciunile lumii in care traim pot fi eliminate prin simpla “stergere a panzei”, o figura de stil in spatele careia, cel mai invidiat ganditor al omenirii isi ascundea planul maret al reconstruirii civilizatiei pe baze pur rationale. Asadar, proiectul deliberat, constient putea sa inlature subrezeniile oricarei ordini constituite din muritori fatalmente imperfecti. Evident, erau necesare cateva conditii sine-qua-non ale desavarsirii lumii terestre: disparitia proprietatii private, izgonirea nemiloasa a libertatii personale, tratarea fara anestezice a egoismului, controlul deplin al vietii personale de catre politia copulatiei si suprimarea, desigur, in interes comun, a gandirii pe cont propriu.

Ce stiati despre Premiul Nobel pentru Economie?

Ionel Timisan

Este o intrebare interesanta la care merita sa ii cautam raspunsul pentru cateva minute. Merita acest efort datorita faptului ca raspunsul ne permite sa descoperim aspecte interesante al acestui premiu deosebit din seria premiilor Nobel. Premiul Nobel pentru Economie poarta numele oficial “Premiul Sveriges Riksbank in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel” din 2006 si nu este unul dintre Premiile Nobel fondate cu voia lui Alfred Nobel in 1895, dar este considerat a fi unul dintre ele. In prezent, numele oficial purtat de acest premiu se afla la a XII-a redenumire, numele oficial ce i-a fost acordat initial fiind “Premiul in stiinte economice dedicat in memoria lui Alfred Nobel”.

In cine au romanii incredere?

Stefan Alexandrescu

Va propun o privire asupra urmatoarelor informatii: conform unui studiu realizat de GFK in Romania pe tema gradului de incredere (1) al populatiei in diferite profesii, in 2011, romanii au incredere in (am trecut doar ce depasea 50%): pompieri 93 %; armata 88 %; profesori 85%; postasi 85 %; octori 79 %; cercetatori in marketing 65 %; ONG-uri de mediu 63 %; Biserica 58 %; politisti 55 %; jurnalisti 53 %; organizatii caritabile 50 %.

Despre PIB, pic(atura) cu pic(atura) si o crestere economica pe masura

Octavian Dospinescu

La momentul scrierii acestor randuri, tocmai s-a terminat un proces electoral care a generat o majoritate substantiala in Parlament. Promisiuni, rafuieli, intrebari de tipul “Eu cu cine votez…?”, estimari si analize…tot tacamul. Dupa asezarea linistii, precum in celebrul banc cu batranica ce intreaba “Da’ violu’, maica, violu’?”, apare intrebarea: “Da’ bugetu’, bugetu’?!?”. Mi se pare absolut fabulos ca intr-o tara in care criza economica a fost invocata si (des)cantata de toti marii oameni politici, faptul ca suntem in decembrie 2011 si nu se stie NIMIC despre bugetul natiunii pe anul 2012 nu deranjeaza pe NIMENI. Probabil ca dintr-un exagerat simt al prudentei, se asteapta mai intai trecerea cu bine a Apocalipsei.

Raport macroeconomic Romania – noiembrie 2012

Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele cu privire la evolutia dezagregata a PIB-ului in trimestrul III. Economia interna a reintrat in contractie economica (declin de 0,5% q/q ) (-0,6% an/an) in T3.

Aceasta evolutie a fost determinata de cererea externa, in contextul persistentei crizei economico-financiare din Zona Euro: exporturile au scazut cu 2% q/q, in timp ce importurile s-au majorat cu 0,1% q/q. Pe de alta parte, cererea interna a crescut in trimestrul III, remarcandu-se consumul guvernamental (avans trimestrial de 4,1%, evolutie care poate fi asociata cu anul electoral 2012). Formarea bruta de capital fix a crescut cu 1,8% q/q, in timp ce consumul privat (principala componenta a PIB) a consemnat un avans de doar 0,7% q/q.

Pietele financiare internationale – evolutii luna noiembrie 2012

Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele de capital au crescut in noiembrie, evolutie determinata de evolutiile predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici (in Statele Unite si China), dar si de asteptarile cu privire la solutionarea favorabila a problemei fiscal cliff (declaratiile unor lideri americani au indus optimism pietelor la finalul lunii noiembrie), sau de diminuarea in intensitate a preocuparilor cu privire la situatia din Zona Euro (primele de risc din regiune au scazut pe parcursul lunii). Indicele global MSCI a crescut cu 1,1% pe parcursul lunii noiembrie, pana la 1 315,49 p..

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – noiembrie 2012

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Luna noiembrie s-a caracterizat prin consolidarea semnalelor de stabilizare a climatului macro-financiar pe mapamond. Economia mondiala a continuat sa evolueze la un ritm sub potential, iar divergentele economice persista in randul principalelor blocuri economice ale lumii. Pe de o parte, mentionez evolutiile predominant favorabile din Statele Unite si China, primele doua economii ale lumii. In economia americana procesul de refacere a pietei imobiliare continua, fiind impulsionat de nivelul minim record al costurilor de finantare. Atrag atentia cu privire la rezistenta economiei atat la Uraganul Sandy, dar si la fenomenul fiscal cliff. In China planurile de dezvoltare a infrastructurii adoptate la jumatatea anului se resimt favorabil, indeosebi la nivelul industriei prelucratoare. Pe de alta parte, evolutia indicatorilor macroeconomici din Zona Euro exprima faptul ca recesiune se va prelungi si in ultimul trimestru din acest an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *