Numarul 6 / Octombrie 2012

Sima: Madoff de Romania?

Bogdan CAPRARU

Am asistat luna aceasta la un spectacol mediatic foarte interesant si controversat in acelasi timp. Totul a pornit de la fuga, in urma unei presupuse fraude, a unuia dintre cele mai vizibile personaje din piata de capital romaneasca: Cristian Sima. In spiritul balcanismului dambovitean si cu accente puternice melodramatice s-a tesut in jurul acestui caz o adevarata poveste care ar putea constitui subiect de film hollywoodian. Multi s-au grabit sa-l compare cu vestitul Bernard Lawrence Madoff, care in urma implementarii unei scheme Ponzi in SUA, a realizat o fraude de 65 miliarde de dolari. Desiguri, asemanari exista: ambii au avut pozitii oficiale pe piata de capital – Madoff a ocupat pozitia de presedinte non-executiv al Nasdaq, iar Sima a fost seful bursei de la Sibiu; clientela ambilor brokeri vine din randul elitei economico-politice. Insa paguba financiara a lui Sima este infima fata de cea creata de faimosul Madoff. Numarul celor fraudati, de asemenea, redus. Probabil, daca nu ar fi fost persoane publice, cazul ar fi fost relatat la stiri la categoria diverse, alaturi de altele legate de furtul de gaini din cotetul vreunui sat din provincie. Intre timp, linistea s-a cam asezat, rar mai apare cate ceva in media legat de acest subiect.

Interviu cu Prof. Dr. Cezar Mereuta

Reporter: Bogdan Capraru

Prof. Dr. Cezar Mereuta este Membru de onoare al Consiliului Stiintific al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. A elaborat in Romania, sub egida Centrului Roman de Modelare Economica, incepand cu anul 1998, topurile anuale 100 companii din Romania, a topurile 10 regionale si a topurile 50 sectoriale, prezentate public in fiecare an in conferintele organizate de FINMEDIA si in revista anuala Top 100 Romania. De formatie inginer energetician, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, a obtinut titlul de doctor sub conducerea acad. prof. Martin Bercovici cu o tema interdisciplinara: Criterii electroenergetice in conducerea proceselor de productie discontinue. Cercetarea sa “de-o viata” s-a axat pe studiul concentrarii economiei la nivel micro si macroeconomic si analiza structurilor de putere la aceste niveluri, dand nastere unei noi metode de analiza structurala universala a concentrarii si competitiei in economie.

Puterea economica si valoarea leului

Cristian Paun

Imi aduc perfect aminte de un exemplul pe care in facultate un profesor mi l-a dat legat de diferenta dintre leu si marca germana care ar fi cam aceeasi dintre Dacie si Mercedes. Ce vroia sa spuna acel profesor era ca in spatele valorii si stabilitatii oricarei monede ar sta competitivitatea si capacitatea de a vinde ceva catre pietele externe. Cu cat esti mai cautat pentru produsele tale, cu atat vei putea exporta mai mult si vei avea intrari de valuta in economia nationala respectiva. O teza cat se poate de corecta dar care in economiile moderne nu se mai aplica.

Imperfectiunile perfectionarii personalului CE

Ionel Bostan

· Comisia Europeana (CE) nu dispune de informatii suficiente privind competentele pe care le poseda personalul propriu sau de care ar avea acesta nevoie.
· Sistemul de promovare nu face o distinctie suficient de clara intre angajatii cu performanta buna, care isi perfectioneaza competentele, si cei neperformanti, care nu fac acest lucru.
· Ratele de “chiul” la cursurile de formare se apropie de 10 %, iar cauzele nu se analizeaza.
· CE nu evalueaza nici macar daca participantii au asimilat noile competente; in foarte rare cazuri este analizata eficacitatea actiunilor de perfectionare.

Pietele financiare internationale – evolutii luna septembrie

Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele de capital au crescut pentru a 4-a luna consecutiv in septembrie, indicele global MSCI consemnand un avans de 2,5%, pana la 1 311,5 p..

Aceasta evolutie a fost determinata de concretizarea asteptarilor cu privire la noua runda de masuri monetare expansioniste (semnalate de FED si BCE pe parcursul verii). Precizez faptul ca masurile anuntate de BCE au contribuit la reducerea costurilor de finantare ale tarilor cu probleme de ajustare, insa aceste dobanzi continua sa se mentina peste cele consemnate in vara anului 2011 (cazurile Spaniei, Italiei).

Euro-scepticism

Gabriel MURSA, Presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania

Dupa experienta terifianta a celui de-al Doilea Razboi Mondial, ideea crearii unei Europe unite s-a bucurat de un larg sprijin popular. Proiectul politic al unificarii tarilor de pe “batranul continent” a primit confirmarea omului de rand deoarece liderii politici au stiut sa-si justifice demersul recurgand la ajutorul intelectualilor, care, in dorinta lor de a se simti utili, au conceput teorii favorabile procesului de integrare. Mai mult decat atat, optimismul excesiv al truditorilor mintii a generat un consens cvasi-unanim in ceea ce priveste mijloacele folosite pentru transpunerea in practica a idealurilor pan-europenismului. In consecinta, literatura de specialitate aparuta in ultimele decenii evidentiaza cu voiosie doar beneficiile integrarii, tratand cu o superficialitate suspecta posibilele sale efecte negative.

Analiza asupra ocupatiei “Manager de Proiect”

Ionel Timisan

Pornind de la anii de pre-aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, unul dintre obiectivele ce au trebuit a fi indeplinite, criteriu de aderare a tarii noastre in anul 2007 la U.E., a fost acela de a oficializa si de a recunoaste ocupatia de Manager de Proiect. Astfel, primii furnizori de formare profesionala pentru Manager de Proiect, autorizati de catre C.N.F.P.A., au aparut in anul 2006, numarul acestora avand parte de o crestere anuala constanta pana in prezent.

Conferinta Finantare.ro se indreapta spre Cluj-Napoca

Succesul inregistrat la Bucuresti in aceasta toamna impulsioneaza organizatorii Conferintei Finantare.ro sa obtina in continuare rezultate din ce in ce mai bune. O noua editie a evenimentului este programata sa se desfasoare in premiera la Cluj-Napoca in data de 29 noiembrie 2012, la Hotelul Golden Tulip Ana Dome.

La aceasta editie, conferinta adopta o “tinuta” croita din 3 dezbateri centrale si doua workshop-uri, in timpul carora publicul este incurajat sa aduca in discutie idei proprii si sa adreseze intrebari atat speakerilor cat si celorlaltor participanti pentru ca impreuna sa puna lucrurile in miscare.

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – septembrie 2012

Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

In septembrie economia mondiala a continuat sa resimta valurile Marii Recesiuni si consecintele acestora. In statele dezvoltate persista problemele de natura finantelor publice, cu impact asupra sectorului financiar-bancar privat, ceea ce determina mentinerea unui climat advers pentru investitii. Evolutiile economiilor dezvoltate se rasfrang asupra economiilor emergente si in dezvoltare, prin prisma canalelor comercial si financiar.

Conferinta Finantare.ro bifeaza cu succes cea de-a IV a editie

Intr-un cadru de interactiune continua, pe data de 4 octombrie 2012, s-a desfasurat la Bucuresti a patra editie a Conferintei Finantare.ro. Evenimentul a reunit in Sala I.L.Caragiale a Hotelului Ramada Majestic aproximativ 120 de participanti activi in aria finantarilor, investitiilor si a managementului de proiect. Obiectivul conferintei a fost de a reuni in acelasi loc actorii cheie din cele trei domenii mentionate mai sus pentru un schimb de opinii si idei menite sa aduca o schimbare pozitiva in atragerea fondurilor europene si in gestionarea resurselor disponibile in cadrul proiectelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *