Numarul 12 / Aprilie 2013

Am implinit un an!

B.CapraruBogdan CAPRARU – redactor sef

Iata-ne la un an de la aparitie! Cu curaj, ambitie si perseverenta ne-am dus pana acum misiunea propusa la inceput de drum, am intampinat dificultati si le-am depasit. Acum suntem mai puternici si mai increzatori in continuarea si dezvoltarea proiectului nostru, numit EconomiaOnline. Am atras contributori de marca si am reusit, pe cat se poate, sa cream un liant intre mediul academic si cel de afaceri, precum si intre generatii de “ganditori” in ale economiei. Am fost martorii diferitelor evenimente din economia romaneasca si mondiala si am incercat sa fim o voce in comentarea acestora. Pe parcursul ultimului an s-au schimbat guverne, am avut parte de fraude financiare, de criza din Cipru cu repercusiuni asupra sistemului bancar romanesc, cu incercari de privatizari esuate etc.

Toate aceste reusite ale noastre au fost cu sprijinul vostru, cititorii nostrii, datorandu-va existenta noastra de pana acum. Vom incerca sa nu va dezamagim in viitor, tinand treaz spiritul publicatiei noastre si facand eforturi sa fim mereu mai buni, astfel incat sa va tinem aproape! Pentru noi, fiecare numar al revistei este “un nou inceput”!

Nu toate bancile gonesc dupa profit

Cristi-SPULBARCristi SPULBAR

Recent, in Romania, pierderile principalelor banci, nivelul ridicat al creditelor neperformante, capacitatea redusa a institutiilor de credit a de finanta economia reala, dar si multiplele evenimente de risc operational si reputational care au afectat unele banci si intregul sistem bancar au reprezentat principalele caracteristici prin intermediul carora activitatea institutiilor de credit a fost descrisa. Aceste elemente au redus nivelul increderii romanilor fata de institutiile de credit. Poate ca, in aceasta perioada, ar fi fost mai potrivit sa aflam cum contribuie institutiile de credit la dezvoltarea afacerilor mai mici sau mai mari. De asemenea, literatura economica si presa de specialitate abunda in analize complexe privind evolutia nivelului profitabilitatii sau al cotei de piata pentru bancile comerciale. Nu negam faptul ca obiectivul principal al unei companii il reprezinta profitul,…

De ce cresc iar taxele in Romania?

Cristian Paun Cristian PAUN – Director Executiv SOREC

Maine (n.r. 1 aprilie) e o zi “mare” pentru existenta noastra. Taxele vor creste din nou. Printre majorarile cu care incepe luna aprilie se numara: 1. Taxa pe serviciile medicale in regim de coplata devine activa la externarea din spital (intre 5 si 10 lei); 2. Cresc accizele pe tigari de la 79.19 Euro la 81.78 Euro la 1000 de tigarete. Cum TVA se aplica la pretul cu acciza, cresterea preconizata va fi in fapt mai mare. 3. Accizele la bere vor creste cu 10%. Se estimeaza un efect de crestere al pretului mai mare pentru ca TVA se aplica si la acciza si in acest caz. 4. Taxa de pod pentru podurile din Romania de peste Dunare in directia Marea Neagra (Vadu Oii, podul peste Dunare de la Cernavoda) se maresc incepand de maine la 11 lei pentru autoturismele mici. In conditiile in care se plateste o rovinieta anuala sau de tranzit destul de consistenta si 5. Taxele pentru eliberarea pasapoartelor cresc si ele de la 84 lei la 100 lei pentru pasaportul temporar si de la 240 lei la 277 lei pentru pasaportul electronic.

O perspectiva neconventionala asupra politicii monetare

Gabriel MursaGabriel MURSA

Ultimul deceniu a insemnat pentru economia mondiala si, implicit, pentru cea romaneasca o perioada extrem de bogata de evenimente. Dupa exuberanta anilor 2001-2008, a urmat “aterizarea fortata” din ultimii cinci ani. Succesiunea rapida si extrem de interesanta de “intamplari” cu caracter economic a dat nastere unei literaturi foarte eterogene, al carei obiectiv major a fost si este acela de a da explicatii si de a furniza solutii. Din nefericire, cele mai multe titluri aparute de-a lungul acestei perioade nu au reusit sa atraga atentia printr-un demers riguros si convingator, iar acest lucru este cu atat mai valabil pentru productia de carte autohtona.

Auditul, control de catifea

Ionel BostanIonel BOSTAN

Prin definitie si functii, auditul este menit sa identifice slabiciunile si disfunctiile cu care se confrunta entitatea si de a contribui la imbunatatirea activitatii acesteia prin formularea de recomandari adecvate pentru manager, pe calea obtinerii performantelor dorite. Astfel, spre deosebire de controlul clasic, exercitat pe acelasi tarim, coercitia nu reprezinta defel arma forte cind este vorba despre audit. Si asta, indiferent daca ne gindim la auditul public, statutar, contractual etc., de la noi sau din afara.

Sa avem incredere in banci ?

Tomuleasa Ioana IulianaIuliana TOMULEASA

…aceasta este una din intrebarile prezente in mintea investitorilor, dar si a publicului larg in ultima perioada, pe fondul turbulentelor manifestate in mediul financiar international.

Unul din subiectele intens dezbatute este cel cu referire la soliditatea unui sistem bancar…

Dupa cum bine stim, printre cauzele principalele ce au concurat la declansarea crizei de care vorbim astazi, se regasesc cele referitoare la incapacitatea de a anticipa trendul economiei, de a evalua corect riscul asociat diferitelor tranzactii, de a reglementa si supraveghea o piata in continua miscare, insa si actiunile de evaziune fiscala si mentalitatea investitorilor au contribuit la amplificarea efectului de contagiune si a hazardului moral.

China – provocarea Secolului XXI

mihaela-ciuchinaMihaela CIUCHINA

Dezvoltarea fara precedent a economiei precum si rasturnarile de situatie care se produc necontenit pe scena internationala determina dinamica, profunzimea, amploarea societatii actuale si a economiei contemporane. Spatiul economic este intr-o continua schimbare, iar reguli care au fost urmate decenii intregi tind sa se redefineasca, sa capete alte sensuri, alte valori. Modul in care se efectueaza ierarhile marilor puteri, modul de gandire al individului precum si felul acestuia de a actiona genereaza schimbari uriase in perceptia teoriilor economice clasice.

Capitalul strain si economia romaneasca – de la mit la realitate

B.CapraruBogdan CAPRARU

In data de 27 martie a.c. am avut deoasebita placere si onoare sa particip la conferinta “Capitalul majoritar strain in companiile noduri de pe principalele piete din Romania. Propuneri privind structura economiei si dezvoltarea antreprenoriala la orizont 2020”, organizata de General Expence Reduction Analysts si avandu-l ca protagonist pe prof. dr. Cezar Mereuta, membru de onoare al Consiliului Stiintific al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. Evenimentul a avut loc in sala Regina Maria, Hotel Hilton, Bucuresti in prezenta unui public select, format din membrii atat ai mediului de afaceri, cat si cel academic si al administratiei centrale. Alaturi de prof. dr. Cezar Mereuta au participat cu interventii si Dr. Aurelian Dochia si Dr. Mihai Ionescu. Moderatorul evenimentului a fost Dr. Cristian Ionescu, Director General Expence Reduction Analysts.

Orgoliu, noroc si-un pic de PR. Trei trasaturi de succes din istoria capitalismului.

mitrofan

Marius MITROFAN

Nu putine sint numele ce si-ar merita locul intr-un soi de top al marilor personalitati din istoria pietei libere si, evident, nu putine sint rindurile in care s-ar putea vorbi despre acesti pionieri ai prosperitatii. Totusi, va propun doar doua nume si, totodata, doua caractere pe care analistul Kenneth Fisher le-a inclus in cunoscutul lui top “100 de personalitati care au definit piata” sau, dupa traducerea exacta a titlului original “100 de minti care au facut piata”. De ce doar doua? Pentru ca ele, prin trasaturile lor dominante, reprezinta ceea ce a insemnat dintotdeauna success in business: orgoliu, noroc si PR.

Perspectivele schimbarii organizationale din paradigma nivelurilor valorilor in Romania

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

Valorile tind sa fie un domeniu teoretic, din cauza conceptului, care este abstract. Conceptul nivelurile valorilor ar putea sa para si mai abstract. Acesta a fost dezvoltat de psihologul american Clare W. Graves (cel care l-a determinat pe Maslow sa-si revizuiasca piramida necesitatilor, adaugandu-i niveluri. Totusi, la nivel organizational, si chiar mai mult, la nivelul unor guverne care au beneficiat de pe urma cercetarilor realizate (prin National Values Centre), este unul cat se poate de concret si specific.

Teoria lui Clare Graves vine in completarea perioadelor dezvoltarii psihologice postulate de Massey si este fundamentata prin munca cercetatorilor Don Beck, Chris Cowen si Natasa Todorovic, este folosita ca fundament de diagnoza a lumii corporatiste si se afla in avangarda preconizarilor schimbarilor in mediul organizational.

Lectia de management in transporturi aeriene (I)

George Zaharia George ZAHARIA

Trasaturile de lux ale unei calatorii cu avionul in trecut, aveau o baza nerealista, prin nivelul, amploarea si detaliul oferit. Nesprijinite pe o cifra de afaceri acoperitoare in relatie cu eforturile degajate de sustinerea serviciilor “in-flight” si a celorlalte functii suport, costul mereu crescator al petrolului, costurile de intretinere tehnica a aeronavelor etc, continutul acestora determina o pierdere constanta, comportand implicatii pe termen lung.

Nu trebuie sa uitam insa conjunctura europeana despre care vorbim la momentul 1970-1980. Ultimul Razboi Mondial era inca proaspat in memoria oamenilor, statele isi reafirmau puterea internationala de negociere, reprezentare si hegemonie. Nu cu foarte mult timp in urma, calatoriile intercontinentale se efectuau cu vaporul si durau saptamani, iar aviatia cauta sa ofere conditii similare de confort pentru un timp incomparabil mai scurt, tehnologiile cunosteau un plin avant, in general etc.

De ce ar trebui sa vina un constructor german din domeniul auto in Romania?

daimler

Raluca DAMII

La finele lunii martie premierul Victor Ponta anunta semnarea unei intelegeri “cu una dintre cele mai mari si mai prestigioase companii auto din Germania, care va deschide o fabrica in Romania”. De aici pana la speculatiile despre venirea unor companii arhi-cunoscute precum Mercedes, BMW sau Volkswagen a fost drum scurt. Insa aceste nume au fost o urmare a nespecificarii obiectului de activitate al companiei ce urma sa vina. S-a presupus (eronat) ca va veni o companie constructoare de autovehicule, insa s-a dovedit ca era vorba de o companie producatoare de piese auto.

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

news 2

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Barack Obama poate fi un altfel de Robin Hood?

Celebra “Regula Buffett” a fost tema principala a campaniei lui Barack Obama in favoarea reducerii deficitului bugetar, masura ce vizeaza supraimpozitarea celor cu averi mari. Astfel, presedintele american intentioneaza sa taxeze persoanele care au venituri de peste un milion de dolari pe an cu 30%, potrivit proiectului de buget pentru 2014.
In aceste conditii, Obama poate fi privit ca un altfel de Robin Hood, care ia de la bogati, dar nu redistribuie saracilor, ci clasei de mijloc. Taxa ar aduce la bugetul de stat 50 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.

10 Lucruri pe care nu le stiai despre bani
Iuliana TOMULEASA

#1 In trecut oamenii foloseau diferite lucruri in calitate de bani: sarea, boabe de cacao, dinti de rechin, pietre pretioase s.a.

#2 Primii bani de hartie au fost folositi de chinezi, inca din anul 618, fiind folositi ca acte de proprietate sau de credit

#3 Cea mai mica moneda din lume cantareste doar 0.002 grame si provine din Nepal

#4 Cea mai grea moneda din lume cantareste 43 kg si provine din Suedia

#5 Cea mai mica bancnota din lume a fost emisa in Morocco, sub dimensiunea unui timbre postal

#6 Cea mai mare bancnota din lume a fost emisa in China, in secolul al XIV-lea, sub dimensiunea de 9×13 inch.

#7 Primul bancomat din lume a fost construit la Londra in 1967
Despre criza, banci si stabilitate macroeconomica – o noua manifestare stiintifica la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Centrul de Studii Europene

uaicCentrul de Studii Europene din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a gazduit, in perioada 18-20 aprilie 2013, workshopul intitulat “Crisis, Economic Governance and Macroeconomic Stability in Central and Eastern Europe”, derulat in cadrul proiectului “CEE Banking Sector Stability after the Reform of the European Financial Supervision” (proiect Jean Monnet Multilateral Research Group, Grant Nr. 530069-LLP-1-2012-1-CZ-AJM-RE). Proiectul are o durata de implementare de 3 ani (septembrie 2012-august 2015), Universitatea Mendel din Brno (Cehia) fiind promotorul acestuia iar Universitatea Tehnologica din Viena (Austria), alaturi de universitatea noastra, fiind parteneri. Obiectivul general al proiectului il reprezinta constituirea unei retele de cercetare intre institutiile amintite, care sa serveasca drept platforma pentru realizarea unor activitati de cercetare in comun (scrierea de proiecte de finantare, lucrari stiintifice, organizarea de evenimente, editarea de reviste academice etc.).

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – aprilie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna martie.

Raport macoeconomic Romania – Martie 2013

Andrei Radulescu

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele cu privire la evolutia PIB si a componentelor acestuia in T4 si 2012 (estimari provizorii II). Comparativ cu estimarile anterioare, datele au fost revizuite in urcare, pe fondul unor modificari de ordin statistic la nivel de serii istorice (modificarea anului baza, din 2005 in 2010), dar si a incoporarii unor informatii economice suplimentare pe T4.

image002
Pietele financiare internationale – evolutii luna Martie 2013

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Principalii indici bursieri mondiali au continuat sa se aprecieze in martie, semnalele de rezistenta a economiei americane la problemele fiscal-bugetar si asteptarea unor noi masuri monetare expansioniste (cazul Japoniei) contrabalansand intensificarea factorilor de risc din Europa (situatia sectorului bancar din Cipru, blocajul politic din Italia, etc).

image001

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – Martie 2013

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In martie am asistat la o evolutie favorabila si convergenta a principalilor indicatori din economia reala si din economia financiara pe mapamond. Aceste evolutii exprima continuarea procesului de relansare a economiei mondiale in urma valurilor Marii Recesiuni.

Cu toate acestea, climatul macroeconomic mondial se mentine fragil la finalul primului trimestru, fiind oricand posibil sa asistam la intensificarea factorilor de risc, cu impact nefavorabil pentru mersul economiei. De asemenea, persista divergente economice intre principalele blocuri ale economiei mondiale, precum si in interiorul acestora.

Start pentru conferintele Afaceri.ro

Prima conferinta Afaceri.ro din 2013, organizata la Camera de Comert si Industrie Suceava pe 19 aprilie, a fost cel mai important eveniment de business din acest an din nordul Moldovei.
“Conferinta a reunit 153 de invitati din lumea afacerilor, din judetele Suceava, Neamt, Botosani si Iasi. Oameni de afaceri cu o bogata experienta au prezentat modalitati originale de a rezolva cele mai presante probleme cu care se confrunta in prezent orice intreprinzator: de la obtinerea unei finantari si pana la gasirea unor noi nise de piata”, a declarat Andreia Andrei, managing director Afaceri.ro.

Revista Romana de Managementul Proiectelor a fost lansata!

Ionel TimisanIonel TIMISAN

Daca privim pe cei din jurul nostru, ii observam ca adesea pornesc la drum si se manifesta in mediul actual ca si cum ar avea o piatra de moara prinsa de propria persoana, considerandu-se victimele eternului “handicap romanesc”. Vedem ca nu rareori sunt urmariti de ganduri precum: frica de esec, frustrarea ca “ceilalti sunt mai performanti”, oricum nu se poate, strainii stiu mai multe si sunt mai pregatiti, coruptia ne impiedica, politicul nu ne ajuta, fondurile sunt greu de accesat, grija zilei de maine, impozite, taxe, s.a.m.d. Dar oare este posibil ca anumite detalii sa nu le observam?

Noutati legislative luna Aprilie 2013
CofFiscal.net

ORDIN 505/2013 – Norme privind situatiile financiare trimestriale si unele raportari lunare ale institutiilor publice in anul 2013 – http://bit.ly/12IC6KX

ORDIN 501/2013 – Norme privind deschiderea si repartizarea/retragerea creditelor bugetare – http://bit.ly/12ICclW

LEGEA 100/2013 – Aprobarea cu modificari a OG 16/2012 – modificarea si completarea Codului de procedura fiscala – http://bit.ly/YRAfzf

OMFP 752/2006 – ACTUALIZAT 2013 – Eliberarea certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice si a certificatului de obligatii bugetare – http://bit.ly/13vcj7T

OMFP 426/2013 – Modificarea Procedurii privind nedeductibilitatea TVA din cererile de rambursare aferente proiectelor FEN – http://bit.ly/12iu22k

ORDIN COMUN 490/407/2013 – Procedura de restituire a sumelor/diferentelor privind timbrul de mediu pentru autovehicule – http://bit.ly/15MeEzr

OPANAF 378/2013 – Modificarea instructiunilor aprobate prin OPANAF 2137/2011 (solutionarea contestatiilor) – http://bit.ly/17TL4EG

OMFP 415/2013 – Modificarea si completarea OMFP 1917/2005 (cap. XVI Contabilitatea Trezoreriei Centrale) – http://bit.ly/14Q3dHu

OG 13/2011 – Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar – http://bit.ly/10AgliD

OMFP 40/2013 – Situatiile financiare si raportarile contabile anuale 2012 – principalele aspecte privind intocmirea si depunerea la MFP – http://bit.ly/10dMbu4

LEGEA 72/2013 – Combaterea intarzierii in executarea obligatiilor contractuale de plata – http://bit.ly/Y4Wo1N

Leave a Reply

Your email address will not be published.