Numarul 10 / Februarie 2013

Discriminam cand alegem sau alegem cand discriminam?

Cristian PaunCristian Paun – director executiv SOREC

Omul actioneaza intotdeauna pentru ca are in minte un scop precis si resurse (mijloace) limitate in atingerea acestui scop. Timpul alocat luarii deciziei este si el limitat. Omul nu poate fi implicat in mai multe actiuni simultane. Trebuie deci sa aleaga intre mai multe actiuni in functie de preferintele (prioritatile sale). Deci intotdeauna in actiunile sale omul prioritizeaza, scotand in fata actiuni mai urgente fata de alte actiuni pe care le amana pe o perioada mai apropiata sau mai indepartata de momentul prezent. Adica aleg sa merg la film in loc sa merg la teatru. Nu le pot face simultan pe ambele fiind imposibila prezenta mea fizica in acelasi timp in ambele locuri.

Interviu cu Razvan Girmacea:Succesul unei afaceri este confirmat atunci cand pentru cei care au construit-o banii nu mai sunt o prioritate

Razvan Gimarcea Reporter: Bogdan Capraru

Razvan Girmacea este unul dintre tinerii care au crezut de la inceput ca “se poate”. In 11 ani a construit doua afaceri de success, iar pe una deja a vandut-o . Pasiune, multa munca si ingeniozitate sunt cuvinte care il caracterizeza, dar si un spirit antreprenorial dezvoltat. A inteles trendurile pietei si s-a adaptat. A dorit sa-si extinda orizonturile in afaceri si pana acum a reusit. Pentru a-I afla povestea, am stat de vorba cu acesta.

Culoarea stralucitoare a companiilor aeriene

George Zaharia George Zaharia

Oricine a calatorit cu avionul a cunoscut si aura aceea deosebita, trezita de decorurile elegante si moderne, luminile calde din mediul ambiental, eleganta personalului, zumzetul linistit al motoarelor, cateringul divers si atent prezentat. Senzatia generala a pasagerilor, zburand printre nori, vazind minunate peisaje, este ca se gasesc intr-o lume ireala, ca traiesc un vis minunat.

interior avion
Decontul agricol si eurocorectiile financiare

Ionel Bostan Ionel Bostan

In cadrul Uniunii Europene (UE), cand este vorba despre corectitudinea si legalitatea gestiunii concrete, “pe teren”, a cheltuielilor agricole suportate din bugetul comunitar, responsabilitati importante revin atat Statelor Membre (SM), cat si Comisiei Europene (CE). Aceasta si pentru ca sumele sunt mai intai platite de SM, dupa care deconturile respective stau la baza rambursarilor lunare (FEGA) ori trimestriale (FEADR) din partea CE. Cel putin asa rezulta din Raportul Curtii de Conturi Europene (CCE), publicat in Jurnalul Oficial al UE din 12 noiembrie 2012, care se refera la exercitiul bugetar comunitar al anului precedent. Procedura CE de verificare si validare a conturilor in vederea acceptarii definitive a cheltuielilor (denumita si “inchiderea conturilor”, bazata pe verificarea caracterului exhaustiv, exact si veridic al acestora) este urmata de luarea deciziei financiare anuale si adoptarea deciziilor de conformitate multianuale.

Economie si luciditate

Gabriel Mursa Gabriel Mursa – Presedinte Institutul Friedrich von Hayek Romania

Cei ce au avut sansa sa parcurga macar una din cele trei carti ale lui Jesús Huerta de Soto traduse in limba romana stiu deja ca aparitia unei lucrari a profesorului spaniol reprezinta in sine un eveniment remarcabil. Observatia isi pastreaza valabilitatea si pentru cea de-a patra traducere, intitulata Eseuri de economie politica.

In fapt, cartea de fata reprezinta o sinteza a celor mai importante articole publicate de autor de-a lungul timpului, pentru publicul spaniol, incluse in doua carti intitulate, initial, Estudios de economia politica si, apoi, Nuevos estudios de economia politica. In ciuda faptului ca se bazeaza pe articole sau eseuri scrise de-a lungul unei perioade relativ lungi, lucrarea are toate datele pentru a fi considerata un intreg bine slefuit si inchegat.

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

Presa Internationala Raluca Diaconu

The Wall Street Journal:

Decizie importanta in SUA

Rezervele Federale ale Statelor Unite ale Americii (FED) au anuntat faptul ca vor mentine dobanda de referinta la un nivel scazut pana cand economia isi va reveni.

Ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat de la 1,7% la 2% la inceputul anului 2013, dar, cu toate acestea, cea mai mare economie a lumii nu si-a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%).

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – februarie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C. H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna ianuarie a.c.

Raport macoeconomic Romania – ianuarie 2013

Andrei RadulescuAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele provizorii cu privire la evolutia economiei Romaniei in trimestrul III.rapromian1

Conform acestor estimari economia interna s-a contractat cu 0,4% q/q in T3 (estimarile preliminare indicau o contractie de 0,5% q/q). Raportat la T3 2011 PIB-ul Romaniei a scazut cu 0,6%.

Pietele financiare internationale – evolutii luna Ianuarie 2013

analysisAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele de capital mondiale au crescut in prima luna din 2013, evolutie determinata, in principal, de amanarea deciziilor importante cu privire la problemele fiscal-bugetare din Statele Unite, de semnalele de stabilizare macroeconomica (in Zona Euro) si de inflexiune (in China), dar si de rezultatele raportate de principalele companii listate pe mapamond. Indicele global MSCI a crescut pentru a 3-a luna consecutiv, cu 5%, pana la 1 405,47 p..radulescuianuarie1

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – ianuarie 2013

AnalizaAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Ianuarie s-a caracterizat prin evolutia convergenta a indicatorilor din economia financiara si din economia reala pe mapamond. Cu toate acestea, dinamica sentimentului din pietele financiare nu s-a propagat suficient de mult la nivelul economiei reale. Totodata, se pot nota unele evolutii divergente ale indicatorilor macroeconomici din principalele economii ale lumii, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea rally-ului bursier mondial.

Notati legislative luna Februarie 2013

CofFiscal.net Reglementari fiscale si contabile

LEGEA 5/2013 – Legea bugetului de stat pe anul 2013 – http://bit.ly/13ol1Yp

OPANAF 184/2013 – Modificarea OPANAF 52/2012 – Formulare privind impozitul pe venit (titlul III din Codul fiscal) – http://bit.ly/XD3R5m

OPANAF 140/2013 – Modificarea Normelor privind aplicarea scutirii de TVA pentru personalul diplomatic, consular si pentru bunurile NATO, aprobate prin OPANAF 2389/2011 – http://bit.ly/VanZMz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *