Discriminam cand alegem sau alegem cand discriminam?

Cristian PaunCristian Paun – director executiv SOREC

Omul actioneaza intotdeauna pentru ca are in minte un scop precis si resurse (mijloace) limitate in atingerea acestui scop. Timpul alocat luarii deciziei este si el limitat. Omul nu poate fi implicat in mai multe actiuni simultane. Trebuie deci sa aleaga intre mai multe actiuni in functie de preferintele (prioritatile sale). Deci intotdeauna in actiunile sale omul prioritizeaza, scotand in fata actiuni mai urgente fata de alte actiuni pe care le amana pe o perioada mai apropiata sau mai indepartata de momentul prezent. Adica aleg sa merg la film in loc sa merg la teatru. Nu le pot face simultan pe ambele fiind imposibila prezenta mea fizica in acelasi timp in ambele locuri.

Ce se intampla atunci cand alegem? Discriminam toate celelalte optiuni pe care nu le alegem. Adica discriminam intre actorul de film si actorul de teatru, preferandu-l pe actorul de film si asumandu-mi toate neplacerile daca filmul pe care l-am ales in locul teatrului nu se ridica la nivelul asteptarilor mele. La fel se intampla si cu cel din piata de la care cumpar cirese sau pere. Alegand intre cirese si pere, cel care vinde cirese castiga din relatia cu mine in timp ce cel care vinde pere pierde. Discriminarea / alegerea intre mai multe optiuni face parte din mecanismul atingerii scopului pe care individul il are in vedere. Actiunea umana fara discriminare / alegere este imposibila pentru ca resursele sunt limitate si pentru ca este imposibil sa facem parte simultan din mai multe actiuni. Individul trebuie sa ramana liber in a discrimina pentru a putea actiona in atingerea scopurilor sale. Evident ca trebuie si responsabilizat pentru consecinta alegerilor sale eronate. Din alegerea sa cel care actioneaza trebuie sa extraga atat profitul cat si pierderea integral.

De ce are miza discutia cu discriminarea? Foarte simplu: pentru ca sistemele de drept pozitiv incearca cu orice pret sa limiteze aceasta discriminare a noastra. In discutiile argumentate cu norme de drept pozitiv, discriminarea are neaparat conotatie negativa: daca in barul meu (adica pe proprietatea mea) vreau sa includ doar pe cei care fumeaza sau doar pe cei de o anumita culoare a parului, statul nu imi da voie. Fara nici o justificare, un bun privat conectat la piata (barul meu) devine brusc bun public in care ar trebui sa intre doar aceia pe care ii stabileste cineva care nu are legatura cu proprietatea mea sau cu afacerea mea. Altcineva din afara afacerii mele imi spune cum sa mi-o organizez (a se vedea contabilitatea stocurilor de exemplu), cum sa mi-o structurez si ce tip de clienti sa accept pe aceasta proprietate. Aceasta forma de interventionism este foarte nociva si, in anumite cazuri, poate fi o piatra de moara pentru unii afaceristi care au identificat o nisa de piata (aceea a fumatorilor de pipa de exemplu).

Actiunea antreprenoriala este viciata si incurcata de forme perverse de norme si reglementari impuse fara a avea noima de cele mai multe ori. Pe proprietatea noastra (fie ca este vorba de un bar, de o gradinita, de un restaurant) trebuie sa avem voie sa discriminam asumandu-ne integral costurile deciziei noastre. Discriminarea face parte din actiunea umana si nu trebuie ingradita in nici un fel. Nu avem argumente clare sa impartim discriminarea in discriminare pozitiva si negativa. Statul in dorinta sa de a corecta discriminarea “negativa” nu face decat sa altereze rolul pozitiv si necesar pe care discriminarea il are in actiunea umana. Resursele sunt limitate, nu putem actiona simultan in mai multe actiuni deci trebuie sa fim lasati sa discriminam, pardon sa alegem. Toate aceste “corectii” pe care statul le aduce discriminarii pe care o facem in fiecare clipa vor devia intr-un final in situatii tot mai absurde: statul ne va spune cati si ce prieteni ne pot calca pragul casei; cati dintre ei sa fie femei si cati barbati; cati vegetarieni si cati non-vegetarieni; cati fumatori si cati nefumatori etc. Ingradind discriminarea ingradim si alegerile pe care le facem. Consecinta nu este una tocmai benefica: un haos total in viata noastra alimentat permanent de statul “protector”.

Interesant este si faptul ca insusi statul discrimineaza in actiunile sale: cand depreciaza cursul ii discrimineaza pe importatori, cand creste taxele ii discrimineaza pe cetatenii care le platesc in favoarea politicienilor care cheltuiesc aceste taxe, cand ii ajuta pe agricultori discrimineaza pe toti ceilalti care nu sunt agricultori, cand manipuleaza dobanda si o face egala cu zero statul discrimineaza pe cei care economisesc in favoarea celor care doresc sa ia credit etc. Uneori lucrurile se complica si mai mult: discriminand pe producatori in favoarea consumatorilor (tot felul de drepturi ale consumatorilor inventate), statul nu observa ca pe piata actionam de pe ambele pozitii si ca in final ii discrimineaza pe aceeasi in dublu sens. In final economia care conteaza abia mai palpaie sufocata de zelul celor care lupta cu discriminarea.

One Response to Discriminam cand alegem sau alegem cand discriminam?

  1. Liviu Drugus says:

    Evident, exista si discriminare pozitiva (de ex. locuri subventionate pentru studentii romi). Cred ca se poate pune semnul egal intre alegere si discriminare. Alegand, eliminam sansa alternativa, o discriminam. Ma bucur ca explicati actiunea umana prin scopuri si mijloace, desi Metodologia Scop Mijloc nu se reduce doar la a defini scopuri si a alege mijloace. Esenta MSM este adecvarea scop-mijloc si monitorizarea acestui nivel de adecvare pana la atingerea scopului (si chiar si dupa). Pentru cei interesati de MSM: http://liviudrugus.wordpress.com/2012/11/27/despre-continuumul-politic-economic-etic-35-de-ani-de-existenta-a-metodologiei-scop-mijloc/ Despre decizia ca moment critic si despre criza ca moment decisiv in (re)adecvarea scop mijloc se poate citi. http://liviudrugus.wordpress.com/2012/07/23/criza-ca-moment-al-dreptei-judecati-si-decizii-2/ Scuze pentru autopromovare, dar sper ca prin aceasta sa intarmim dialogul si sa aprofundam intelegerea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *