Numarul 19 / Noiembrie 2013

Capitalism si cumetrii

Zemanta Related Posts ThumbnailNorel MOISE – redactor sef Piata Financiara

Lumea, in general, si Romania, in particular, trec prin niste convulsii puternice si periculoase. Nu au trecut prea multe luni de la momentul in care administratia SUA a fost paralizata. S-au dat lupte grele intre republicani si democrati pe problema majorarii – a nu stiu cata oara – deficitului! Solutia gasita intr-un final nu face insa altceva decat sa castige ceva timp, care ar trebui folosit pentru conceperea unui plan sustenabil de reducere a datoriei. Se pare ca, intr-un final, americanii par sa invete si ei ca traiul pe datorie are limitele sale si, la un moment dat, prea putini vor mai avea incredere sa te imprumute (nu mai vorbim de costuri). Oricum, tot mai multe voci sustin cu tarie ca dupa balonul imobiliar care a pocnit in 2007-2008, bursa americana (si, din pacate, nu numai ea) se afla acum in pragul unui nou “bubble”.

Proiectul euro: cat de justificata este reticenta central-est europenilor?

lazeaValentin LAZEA – Economist sef Banca Nationala a Romaniei

Un raport recent al Institutului Polonez de Afaceri Internationale (“Membership in the Reforming Euro Area. A Central-Eastern European Perspective”, Varsovia, august 2013) trece in revista motivele pentru care elitele din aceasta parte a continentului (mai precis, din tarile “Grupului Visegrad”) si-au crescut reticenta in ceea ce priveste adoptarea euro. Lucrarea sumarizeaza ideile principale ale unui colocviu international tinut la 25 iunie 2013, cu usile inchise. Una din concluziile importante a fost aceea ca “beneficiile decurgand din apartenenta la eurozona nu sunt automate, ci mai degraba conditionate si pot fi substantial intarite sau slabite in functie de situatia din eurozona si de deciziile de politica economica din fiecare tara”.

Consideram ca aceasta afirmatie ar trebui nuantata, in sensul ca unele beneficii ale apartenentei la eurozona sunt automate si ca, in timp ce este adevarat ca raportul cost-beneficii difera de la tara la tara, beneficiile automate de care vorbeam pot fi mai mari decat orice costuri legate de o gestionare defectuoasa la nivel national.

Relansarea creditarii in Romania

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Banca Nationala a Romaniei a publicat evolutia indicatorilor monetari si de credit in luna septembrie. Conform datelor BNR oferta de moneda (indicatorul monetar M3) a crescut cu 0,7% mom (4,8% an/an), la 231,5 mld. RON. Aceasta evolutie a fost determinata de componenta active externe nete, cu un avans de 8,2% mom (respectiv 90,8% an/an). Pe de alta parte, componenta active interne nete a scazut cu 1,8% mom (contractie de 10,4% an/an).

5 Lucruri pe care nu le stiai despre sistemul bancar canadian

imagesCAFOFVES

Iuliana Ioana TOMULEASA

Canada, o natiune bilingva si multiculturala este a doua tara a lumii ca intindere dupa Rusia,teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal.

Canada este una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii, membra a OECD si G8, unde criza financiara internationala a trecut oarecum neobservata deoarece toate atentia era indreptata spre SUA. Canada era singura tara din G7 ce nu aplicase un plan de relansare economica, insa imediat ce rezultatele din 2009 au fost mai putin favorabile s-a inceput aplicarea unor noi masuri de combatere a deficitului bugetar.

 

GDP growth Canada

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale

Fig.1 Evolutia ratei de crestere a PIB aferenta perioadei 2005-2013 (%)

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
ziareRaluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Exportul – o arma economica secreta a Germaniei

In spatele succesului exporturilor Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, se afla o retea vasta si eficienta de promovare la nivel global a companiilor, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, o sursa de tensiune cu SUA si aliatii europeni. Excedentul deja ridicat al Germaniei in privinta schimburilor comerciale si investitiilor a avansat cu aproape 18% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce alte state mari din zona euro au consemnat o inrautatire usoara a indicatorului.
Astfel de date au pus in lumina strategia Germaniei de a-si dezvolta economia prin exporturi in locul consumului intern. Trezoreria SUA a acuzat modelul economic bazat pe export al Germaniei deoarece impiedica recuperarea Europei din criza financiara.

EU-COFILE confirma din nou standardul excelentei la a treisprezecea editie
imagesCAJ8SMBGimagesCA31N2JWimagesCABZ45YY

In perioada 26-30 Noiembrie a.c. a avut loc la Centrul de pregatire al BNR, Sinaia seminarul European Union Finance & Banking Lectures project (EU-COFILE) organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor. Acest eveniment s-a aflat la a XIII-cea editie, incepand cu anul 2000, creaind o adevarata traditie acestei serii de manifestari. In cadrul acestui eveniment au participat o serie de personalitati din “lumea financiara” din Romania. Astfel, seria de conferinte a fost deschisa in prima zi de Angela Dimonu – Sef serviciu, Directia de Reglementare si Autorizare si Cristian Stefan – Director, Directia de Reglementare si Autorizare. A doua zi, lucrarile au continuat cu participarea lui Florin Danescu, Presedinte Executiv ARB, Constantin Chirca, Director Directia Statistica BNR, Ludwik SobolewskiDirector General BVB si Sergiu Oprescu – Presedinte Executiv Alpha Bank Romania. Ziua de joi a continuat in prima parte cu Lucian Croitoru – Consilier al Guvernatorului BNR si Carmen Schuster – Presedinte Executiv Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, iar in partea a doua a zilei au avut loc interventiile directorului Directiei de Supraveghere a BNR – Nicolae Cinteza si a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. In ultima zi, lucrarile seminarului au continuat cu Adrian Vasilescu – Consilier al Guvernatorului BNR, Radu Gratian Ghetea – Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si, in incheiere, Valentin Lazea, Economist Sef BNR.

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – noiembrie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna noiembrie a.c.

Raport macroeconomic Romania – octombrie 2013

76037_10152631939020019_815850624_n Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele provizorii II cu privire la evolutia economiei in trimestrul II. Economia Romaniei a crescut cu 0,5% qoq si cu 1,5% an/an, evolutii in linie cu estimarile provizorii I.

image001

Cu toate acestea, INS a efectuat o serie de revizuiri, cele mai importante pentru dinamica formarii brute de capital: investitiile s-au contractat cu 2,9% an/an conform acestor date (ritm mai redus comparativ cu estimarile initiale care indicau un declin de 3,8% an/an); de asemenea, contributia negativa a stocurilor la dinamica PIB a fost de -4,1 p.p., mai severa raportat la estimarile initiale (-3,6 p.p.).

Pietele financiare internationale – evolutii luna octombrie 2013

1390479_10151750615802266_1560219409_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Pietele financiare

Evolutii recente

In octombrie s-au consemnat evolutii favorabile pe pietele internationale de capital, determinate atat de solutionarea temporara a problemelor fiscal-bugetare din Statele Unite, dar si de dinamica rezultatelor financiare raportate de companii pe trimestrul al III (marea majoritate a companiilor americane au prezentat rezultate peste estimarile pietei).

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – octombrie 2013

417760_10151479459648011_349645177_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Reflatie vs. deflatie, inflexiunea primei de risc – semnale de toppish pe pietele financiare la final de 2013

Octombrie s-a caracterizat prin evolutii extreme ale indicatorilor macro-financiari pe mapamond, determinate de riscurile fiscal-bugetare din Statele Unite. Economia mondiala pare sa fi depasit acest soc, solutiile americane (amanarea problemei pragului datoriei publice si finantarea imediata a statului) determinand optimism pe pietele financiare (noi maxime ale indicilor din principalele economii dezvoltate).

Noutati legislative luna Noiembrie 2013
CodFiscal.netOMFP 1891/2013 – Modificarea si completarea OMFP 500/2007 Certificatul de amanare de la plata TVA in vama (link)

OPANAF 3477/2013 – Caracterul ocazional al introducerii de bunuri aflate in bagajele personale ale calatorilor (link)

OPANAF 3504/2013 – Siglele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (link)

OUG 103/2013 – Salarizarea personalului bugetar in anul 2014 si alte masuri privind cheltuielile publice (link)

HG 871/2013 – Salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata – 2014 (link)

OUG 102/2013 – Modificarea si completarea Codului fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale (link)

DECIZIA CFC 3/2013 – Regim TVA pentru platile operatoriilor de apa – canal (link)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *