Numarul 39 / iulie 2015

Omul, liberul arbitru si animalele sociale

Cristian PaunCristian PAUNIdeologia de stanga s-a atasat iremediabil de ideea ca omul e ticalos si imperfect. Ca e mai degraba animal decat om si ca latura sa decazuta are nevoie inevitabil de un element de corectie sau control. Natura firii umane este invocata adesea in dezbateri si in ideologii pentru a justifica interventii de tot felul. Abordarea omului ca animal care mai si coopereaza din cand in cand cu ceilalti, pastrand mereu in miezul actiunii sale aceasta calitate inferioara, continua sa dea apa la moara multor etatisti mereu manati de dorinta de a fi cei care ii mai tempereaza in fel si chip pe ticalosii care se ascund in fiecare dintre noi.

Sistemul bancar are nevoie de certitudine legislativa si o concurenta sanatoasa

folcutGabriela FOLCUT – Presedinte Comisia de Comunicare Asociatia Romana a BancilorAnumite initiative legislative pe zona consumatorilor si modul in care sunt promovate pot afecta disciplina financiara si transmite mesaje eronate despre practicile bancilor. Acesta este unul dintre mesajele cheie cuprinse in Barometrul bancar ARB & EY, instrument care indica asteptarile bancherilor privind implicatiile initiativelor legislative asupra institutiilor pe care le conduc.

 

Marfurile chinezesti reduc semnificativ inflatia din Romania

ionut.balanIonut BALAN – bloguluibalan.roPotrivit unui studiu realizat recent de Eurostat, Germania si Finlanda sunt singurele tari ale Uniunii Europene care au excedent de balanta comerciala pe relatia cu China. In timp ce Olanda, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta si Polonia inregistreaza deficite semnificative.g1 

 

 

 

RE/MAX isi propune sa schimbe felul in care se vand proprietatile imobiliare in Romania

pmuresanInterviu cu Paul MURESAN, director dezvoltare RE/MAX Romania

Reporter: Bogdan Capraru, redactor sef

Domnule Muresan, sunteti director de vanzari francize RE/MAX Romania. Cum se impaca idea de francize cu serviciile de intermediere imobiliara?

In Romania domeniul imobiliar nu beneficiaza de o lege specifica, drept urmare oricine poate deveni agent imobiliar, fara a fi nevoie sa se acrediteze.

Aceasta situatie face ca serviciile prestate de majoritatea agentilor imobiliari din piata sa fie de o calitate indoielnica, lucru care duce mai departe la o imagine lipsita de profesionalism in randul consumatorilor si implicit la lipsa de incredere in intreaga breasla.

Francizele (la modul general ) ofera know-how, sisteme si proceduri, educatie specifica, brand recunoscut, marketing comun, retea de colaboratori si alte ustensile cu ajutorul carora ea si-a dovedit deja functionalitatea in alte piete.

De ce tinerii folosesc prea putin internet banking-ul?

B.CapraruBogdan CAPRARU – redactor sefUn studiu recent facut de Starcom Romania cu privire la utilizarea serviciilor bancare arata ca tinerii sunt reticienti atunci cand vine vorba de utilizarea serviciilor de internet banking. Asta in contextul in care 61 la suta dintre ei au cel putin un card bancar si 42 la suta sunt interesati de comertul electronic. Care ar fi explicatia unui astfel de comportament?

Ce am invatat din exercitiul lui Brian Tracy

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCUconsultant in strategie de comunicare si resurse umane

 

Motto:

“Doamne, da-mi te rog puterea de a schimba ceea ce pot, a accepta ceea ce nu pot schimba si intelepciunea de a le deosebi”

 

Ce schimbi, cand ceva nu se potriveste?

Realitatea exterioara, sau teritoriul, creeaza anumite probleme pentru fiecare din noi. Probleme care apar din lipsa de potrivire intre harta (ghidul pe care il folosim pentru a explora realitatea) si teritoriu. Ca raspuns, avem libertatea de a incerca sa ne modificam harta sau teritoriul.

Unii incearca sa modifice teritoriul atunci cand nu le convine realitatea. Dar daca incearca sa modifice aspecte ale realitatii asupra carora nu au control, cum ar fi ceilalti, sau fapte/situatii obiective, se lovesc de constatarea ca acest lucru este… imposibil.

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 16

fa51f1fbfaEchipa SSIF BrokerPolitica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VIIICa si situatie a posibilitatilor de intreprins in ceea ce priveste politica monetara, Romania se aseamana oarecum cu Marea Britanie. La fel ca si Regatul Unit, banca centrala a Romaniei poate adopta o politica monetara mai bine adaptata realitatilor economice din prezent. Cresterea economica, desi consistenta, depinde inca de starea vremii iar creditarea, mai precis lipsa acesteia, ramane o problema de actualitate. Pentru a rezolva aceste situatii, Banca Nationala a Romaniei are cu siguranta mai multa libertate, Romania fiind pozitionata din acest punct de vedere mult mai bine decat majoritatea tarilor care compun zona euro.

Reusita in tot ceea ce intreprindem depinde de “Un s1ngur lucru”

lt_coperta_ceo_keller_papasan_un_singur_lucru-1Bogdan CAPRARUDupa cartea dedicata lui Warren Buffett din colectia CEO MUST READ a editurii Litera m-am indreptat catre o alta, care mi-a atras atentie in mod special prin titlul extrem de sugestiv, dar si controversat in acelasi timp: “Un singur lucru. Adevarul neasteptat de simplu de la baza oricarei reusite”. Dupa multe alte lecturi in domeniul dezvoltarii personale, mi-am zis ca merita sa o citesc si pe aceasta si pot sa spun ca nu am regretat… Am gasit un suflu nou in ceea ce priveste abordarea problemelor de zi cu zi nu doar de la slujba, ci si din viata noastra personala. Atunci mi-am explicat de ce a fost no 1 bestseller in topurile Wall Street Journal si Amazon.

,,Daca asculti cu atentie, aproape ca auzi sureiatul unei bule care se dezumfla”

minighid-mutariDiana PURCELstudenta Master Banci si Piete Financiare, Facultatea de Economie si Adminstrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” IasiLucrarea “Minighid de mutari castigatoare in piata de capital. Cum sa-ti mentii portofoliul atunci cand piata creste, scade sau evolueaza lateral” din colectia “Carti mici. Profituri mari” a editurii Publica, tiparita cu sustinerea Erste Asset Management, reprezinta un instrument extrem de util, dar in acelasi timp accesibil, in vederea analizei investitiilor pe piata de capital.

Un nou site s-a lansat in Republica Moldova, determinat sa ofere informatii de calitate legate de cursul valutar

logoDespre ce este vorba?

www.curs-valutar-bnr.ro (accesibil si la adresa scurta cvbnr.ro care redirecteaza catre convertorul valutar din acest site) si-a extins prezenta si in Republica Moldova. Curs BNM (www.cursbnm.md) ofera aceeasi functionalitate apreciata de vizitatorii din Romania, dar cu datele, evident, de la Banca Nationala a Moldovei.

Punctul fortele al site-ului sunt graficele de evolutie curs, sectiunea de convertor valutar avansat si faptul ca poti sa vezi cursul oricarei monede raportata la orice alta moneda (putine site-uri ofera acest lucru).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *