Numarul 14 / Iunie 2013
Liberalizarea pietei, preturile si dezvoltarea tehnologica
Cristian PAUN – director executive SOREC
Politicienii (liberali sau socialisti deopotriva) sunt mereu in cautare de subiecte care sa prinda la cat mai multi votanti (altfel cum si-ar asigura supravietuirea politica). Cel mai frecvent se leaga de libertatea economica sau in sens mai larg de libertatea (liberalizarea) pietelor. In mod absolut eronat, acest subiect (mai multa libertate pentru piete si pentru cei care opereaza acolo) este prezentat ca fiind ceva rau pentru consumatori. S-a impamantenit ideea ca daca o piata se liberalizeaza preturile vor creste neaparat, pe ideea ca liberalizarea inseamna libertate mai multa pentru ticalosii de “capitalisti” privati care necontrolati / nereglementati de catre stat vor putea sa faca ce vor in relatia contractuala cu consumatorii. Exista o adevarata fobie atent cultivata de reprezentanti din media care, fie nu inteleg cum functioneaza piata si economia, fie au o agenda ascunsa (voita sau nu).
Specificarea posturilor, document fundamental pentru fisa postului si anuntul de angajare
Am publicat in iulie 2011 un articol care a fost foarte citit despre de ce este importanta fisa postului (1), apoi in iulie 2012 un alt articol despre obligativitatea legala a fisei postului (2), conform Codului Muncii actualizat. Am explicat in aceste articole, intre altele, care sunt diferentele intre fisa postului (job description), specificarea postului (job specification) si anuntul de angajare (oglinda ofertei de munca).
Imi propun sa va ofer de data aceasta o descriere completa pentru documentul care ar trebui sa se afle in spatele fisei postului. Este vorba despre ceea ce fiecare companie care se respecta ar trebui sa faca inainte de a angaja pe cineva pe termen lung: o specificare a postului.
OLAF si-a gasit “nasul”: Curtea de Conturi Europeana
Auditat de catre Curtea de Conturi a UE, Oficiul European de Lupta Anti-frauda (OLAF) nu pare tocmai performant. Citeva dintre hibe: nu este suficient de focalizat pe functia de investigatie, cresterea personalului cu o treime nu a dus si la o crestere a numarului de dosare, anchete tergiversate, probleme in planul raportarii, colaborare deficitara cu organismele din Statele Membre.
Raport macroeconomic Romania – Mai 2013
Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker
Crestere nesustenabila vs. noi turbulente
Economia Romaniei a surprins pozitiv in primul trimestru din 2013. Conform estimarilor provizorii ale INS, PIB-ul a accelerat in T1 (ritm de 0,7% qoq, 2,2% an/an), evolutie determinata de cererea externa: exporturile au crescut cu 7,4% qoq (3,9% an/an), iar importurile s-au majorat cu doar 1,7% qoq (declin de 1,7% an/an). Cu toate acestea, evolutia cererii externe nu s-a transmis in sfera investitiilor private (formarea bruta de capital fix s-a contractat cu 1,3% qoq (declin de 2,8% an/an)). Cu alte cuvinte, ritmul de evolutie a PIB in T1 nu pare sustenabil. Consumul privat si consumul guvernamental au scazut cu 0,5% qoq (0,2% an/an), respectiv 1,6% qoq (0,1% an/an), expresie a prelungirii procesului de ajustare in urma incidentei valurilor crizei.
Top 10 crize financiare din istoria mondiala
Iuliana TOMULEASA
Cu totii vorbim despre actuala criza financiara, declansata in 2007 in SUA, insa este realmente importanta mentiunea ca aceasta criza a creditelor subprime, a fost precedata si de alte crize ce au afectat puternic economia mondiala…
1. Marea Depresiune (1929-1940): originara din SUA, extinzandu-se in plan mondial odata cu crahul bursier din 29 octombrie 1929 (Black Tuesday). Cauzele au fost cele de supraproductie, de distributie inegala a bogatiei, tarife ridicate si datoria de razboi. In 1993, rata somajului a atins nivelul de 25%, iar salariile au fost diminuate cu aproximativ 60%. In 1932, Franklin D. Roosevelt a propus un nou plan focusat pe ajutor, redresare si reforma.
Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
The Wall Street Journal:
Franta risca sa fie depasita de sudul Europei
Franta a scapat de presiunile intampinate pe pietele financiare de tari ca Grecia, Italia si Spania, dar risca sa ramana in urma altor tari europene daca nu adopta reformele structuale, vizand inclusiv piata muncii si birocratia, pentru a deveni mai competitiva din punct de vedere economic. In acest sens este necesara o accelerare a reformelor lansate de guvernul francez in ultima jumatate de an pentru eliminarea acestui decalaj.
Bankingul se schimba. E pregatita noua generatie de marele salt?
In data de 17 mai a.c. a avut loc o noua manifestare organizata de Centrul de Studii Europene a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi in cadrul proiectului “CEE Banking Sector Stability after the Reform of the European Financial Supervision” (proiect Jean Monnet Multilateral Research Group, Grant Nr. 530069-LLP-1-2012-1-CZ-AJM-RE). “”Bankingul se schimba. E pregatita noua generatie de marele salt?” a fost titlul mesei rotunde la care au participat reprezentanti din mediul bancar, precum si din mediul academic, studenti doctoranzi, masteranzi sau de la ciclul de licenta. Moderatorul evenimentului a fost redactorul sef al remarcabilei publicatii Piata Financiara – Norel MOISE.
Doua evenimente marca Piata Financiara
Devenite deja o traditiile, Colocviile Piata Financiara “Florin Petria” au rasplatit cu premii si anul acesta tinerii jurnalisti de marca din domeniul economic. Astfel, la categoria Piata de capital si Asigurari, competitia a fost castigata de Roxana Pricop, editor , Ziarul Financiar; la categoria Business – Alexandru Georgescu, sef sectie international, Economistul; la categoria Macroeconomie – Andreea Neferu, redactor Ziarul Financiar., iar la categoria Piata Bancara – Alexandru Sirbu, redactor Bursa. De asemenea, juriul a acordat Premiul Master pentru jurnalism economic pentru intreaga activitate reputatului jurnalist de la HotNews.ro – Dan Popa, sef sectie economica.
Pietele financiare internationale – evolutii luna mai 2013
Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker
Evolutii recente
Pe parcursul lunii mai am asistat la intreruperea tendintei ascendente pe pietele internationale de capital, evolutie determinata, de sell-off-ul din Japonia, dar si de speculatiile cu privire la apropierea de final a expansionismului monetar (fara precedent) din Statele Unite. Indicele global MSCI a scazut cu 0,3% mom, pana la 1 471,93 p..
Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – mai 2013
Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker
Luna mai s-a caracterizat prin convergenta in divergenta a indicatorilor din economia reala si din economia financiara pe mapamond, expresie a continuarii procesului de ajustare in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara globala de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial).
Conferintele AFACERI.RO: turul Romaniei business-to-business
Conferintele Afaceri.ro (www.afaceri.ro) sunt evenimente B2B care pun accent pe networking, oameni, modele, informatii si idei, pe utilizarea noilor tehnologii, a colaborarii si a instrumentelor de finantare, cuprinzand pentru 2013 o serie de 10 conferinte, care realizeaza un tur al principalelor orase din tara. Afaceri.ro 2013 a debutat in aprilie 2013 la Suceava, a continuat cu Iasi, Craiova, Brasov si Constanta, urmand Galati, Cluj-Napoca, Timisoara, Piatra Neamt si la final de an Bucuresti.
Conferintele Afaceri.ro vizeaza potentialul de dezvoltare al fiecarei regiuni si aduc la lucru fortele care pot genera crestere locala, eficienta si afaceri noi, adaptand tematica in functie de orasul gazda pentru a crea valoare si conexiuni in zona cu potential.
Concursul in parteneriat cu Libraria Libertas continua
Revista Economia Online, in parteneriat cu Libraria Libertas, continua concursul pentru cititorii fideli ai revistei, prin oferirea unor carti cadou. Prin intermediul demersului nostru dorim sa oferim cititorilor acces la lucrari economice de referinta, editate atat in limba romana, cat si in limba engleza. Astfel, Libraria Libertas (http://www.librarialibertas.com) va oferi trei carti (In apararea capitalismului global, Johan Norberg; Aventurile lui Jonathan Gullible, Ken Schoolland; Capital and Interest : A Critical History of Economical Theory, Eugen Von Bohm-Bawerk), prin tragere la sorti, celor care vor raspunde corect la intrebarile din chestionarul de la acest link.
Noutati legislative luna Iunie 2013
OPANAF 607/2013 – Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic si formularele aferente – http://bit.ly/11240n6
OPANAF 618/2013 – Modificarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic (anexa 1 la OPANAF 1.294/2007) – http://bit.ly/14C5Jg0
OPANAF 608/2013 – Modificarea Instructiunilor de completare a formularului 100 (anexa 6 la OPANAF 1950/2012) – http://bit.ly/12qHNxo
OPANAF 641/2013 – Modificarea OPANAF 52/2012 (formulare persoane fizice), modificarea F 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit” – http://bit.ly/11NvaNg
Leave a Reply