Numarul 22 / Februarie 2014

Relativitatea cifrelor si indicatorilor

Zemanta Related Posts ThumbnailNorel MOISE – Redactor sef Piata Financiara

Plutim in acest inceput de an intr-un peisaj in care cifrele ne invaluie si fiecare incearca sa-si traga partea leului din interpretarea lor. Fara indoiala, una dintre cele mai asteptate cifre era cea legata de cresterea economica. Acest 3,5% care i-a uimit pe cei mai multi, cu siguranta, va fi intors pe toate fetele. Cei din varf se vor bate cu pumnul in piept cu aceasta realizare, uitand ca, de fapt, mama-natura a facut, prin intermediul agriculturii, mult mai mult decat orice politica economica postdecembrista. Se simte cineva mai bine dupa anuntarea acestei cifre? Greu de spus. Iar sentimentul meu e ca majoritatea populatiei va spune NU. De ce? Pentru ca domnul Stieglitz are extraordinar de multa dreptate cand spune ca marimea PIB-ului conteaza mai putin decat venitul per capita. Exista cu siguranta si persoane care simt acest plus de 3,5% – abonati la contracte cu statul (din categoria celor care incaseaza pentru deszapezirea unor autostrazi existente doar pe hartie), in general personaje aflate in varful lantului trofic. Distributia acestei cresteri economice e cea care ne omoara, pentru ca de la an la an clasa de mijloc se subtiaza, iar prapastia dintre cei multi si saraci si cei putini si bogati (era sa spun imbuibati) se adanceste. Si nu vorbesc aici numai despre Romania!

Sunt un misogin?

Zemanta Related Posts ThumbnailCristian POPESCU – prodecan FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Am vazut si eu, cu surprindere, ca tot romanul de altfel, ca primul nostru ministru, un tip ce-mi da senzatia ca orice s-ar intampla, are de rezolvat o treaba, sa-l reabiliteze pe Maestru (Adrian Nastase nn), ei bine, Victor Ponta a nominalizat pentru functia de Ministru al Finantelor o tanara frumusica de numai 34 de ani. Tot ca fiecare roman, am cazut in pacatul misoginismului si m-am intrebat a cui amanta o mai fi si duduia? Ca deh, e frumusica, e blonda, e tinerica…si-o fi gasit si ea un fost sau viitor presedinte, ministru sau macar un capitan de vas ceva. Imi cer scuze domnisoarei Ioana Petrescu pentru gandul meu vinovat. M-am uitat peste CV-ul ei. Oarecum impresionant! Cu studii in SUA, dar nu oriunde, ci chiar la Harvard. Si cu un doctorat in fiscalitate coordonat de o somitate in domeniu, Martin Feldstein, unul dintre cei mai influenti economisti in viata. Pana aici e remarcabil, daca informatiile din CV sunt adevarate. Mai mult, Ioana Petrescu este, la ora actuala, lector la Universitatea Maryland. Cu alte cuvinte, este unul dintre multii tineri care, satui de mizeria din tara lor, au plecat incotro vazand cu ochii pentru a-si indeplini visul cu propriile forte. Nu apeland la mila publica, nu asteptand ca statul sa le dea ceva, ci prin munca si ambitie intr-un mediu strain, unde statutul de imigrant te forteaza sa dai tot ce poti din tine pentru a reusi. Din nou, remarcabil. Deci nu e vorba de o duduie, ci de o tanara promitatoare, ce a reusit sa isi construiasca o cariera academica frumoasa.

Pledoarie pentru branding in civilizatia Disneyland. Partea I. Companiile

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Motto:

“Suntem non-posesorii ne-mandri ai unor obiecte a caror principala substanta este aceea de simbol trecator. Frica noastra puritana de a nu iubi lucrurile se dovedeste in cele din urma lipsita de fundament, caci nu iubim lucrurile si nici macar nu le posedam: acestea trec prin vietile noastre precum bariul trece prin tractul digestiv, neasimilat, unica sa functie fiind de a transmite semnale pe parcurs” Ralph Caplan

Brandingul, aceasta aspiratie a sensului

Scriam in articolul de luna trecuta, A avea si a pastra [1] despre teoria “gropilor“, explicata si in documentarul Psywar[2]. Esenta sa este surprinsa cel mai bine in branding. <<Vine o vreme cand realizezi ca aceste lucruri, aceste branduri, nu sunt “de ajuns”. A avea mai mult sau mai bine nu ofera un sens durabil de a avea mai mult sau a fi mai bun sau a fi cel mai bun. Este mai degraba o experienta trecatoare, aceasta atasare romantica de branduri, si pot descoperi ca, daca nu acord atentie, cautarea pentru a avea mai mult, mai bine sau optim, este o calatorie precara catre infinit. Cand depinzi de obiecte finite sau de branduri pentru a-ti oferi o senzatie durabila despre sine dragoste, mandrie sau succes, pornesti pe un drum fara sfarsit. Niciun obiect, niciun produs si niciun brand nu-ti poate oferi o satisfactie sublima, infinita>> Debbie Millman, in cartea Look Both Ways: Illustrated Essays on the Intersection of Life and Design.

Suficienta sau insuficienta raportului de audit, in cazul firmelor cotate la bursa

ioan-bogdan-robuIoan-Bogdan ROBU

Atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national, situatiile financiare ale firmele cotate la bursa si ale caror operatiuni sunt supuse autorizarii, supravegherii si controlului de catre un organism sau comisie de specialitate (de supraveghere a valorilor mobiliare) trebuie sa fie supuse unui auditat financiar, statutar, realizat de catre persoane fizice sau juridice, persoane active, membre ale unor organizatii profesionale recunoscute.

Potrivit Standardelor Internationale de Audit (International Standards on Auditing – ISA), scopul principal al unui audit financiar il reprezinta sporirea gradului de incredere ale utilizatorilor situatiilor financiare. La incheierea misiunii, auditorii trebuie sa emita astfel un raport de audit al carui element central il reprezinta opinia acestuia cu privire la faptul ca situatiile financiare sunt prezentate sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru de raportare financiar contabil aplicabil.

Lumea in care traim … interventionism si crize economice

Zemanta Related Posts ThumbnailIuliana TOMULEASA

“Adevarate sau false, ideile economistilor si filosofilor politici au o cu mult mai mare importanta reala decit se crede in general. Realist vorbind, lumea e condusa aproape exclusiv de ele. Oamenii de actiune, care se cred eliberati cu totul de influentele doctrinale, sunt de obicei sclavii unui economist din trecut”

J.M.Keynes

Keynesismul este una dintre cele mai prestigioase si raspandite teorii si doctrine economice din secolul XX, considerandu-se ca ideile profunde si provocarile revolutiei keynesiste au inspirat o noua generatie de teoreticieni, in principal datorita lucrarii ce se afla in epicentrul acestei ideologii, si anume “Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor”. Keynes, considerat a fi cel mai interesant si mai influent economist al timpului sau, respectiv un geniu multilateral ce a dobandit autoritate in diferite domenii, nu a starnit intotdeauna aprecieri elogioase, astfel adeptii liberalismului, neoclasicii si monetaristii s-au numarat printre principalii critici ai aparatului keynesian. Pe de o parte, teoria si doctrina economica keynesista se numara printe cele mai controversate componente ale gandirii economice, pe de alta parte reprezinta si unul din pilonii de baza ai tendintei dominante in gandirea economica occidentala. In acest sens, oricat ar fi de criticata, respectiv tradata, ideologia keynesista a intrat definitiv si irevocabil in componenta stiintei economice contemporane, ca temelie teoretica a realitatii.

Raport macroeconomic Romania – ianuarie 2014
Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a publicat prima estimare cu privire la evolutia economiei interne in trimestrul IV 2013. PIB-ul Romaniei a crescut cu 1,7% qoq, respectiv 5,2% an/an in ultimul trimestru din 2013, dinamica peste estimarile proprii (3,5% an/an), dar si peste estimarile analistilor (4,04% an/an).

In 2013 economia Romaniei a crescut cu 3,5% an/an, cel mai bun ritm din 2008, evolutie determinata de nivelul record al exporturilor (cu impact pentru industria interna), dar si de productia agricola record.

Dupa parerea mea, cererea externa neta a continuat sa prezinte o dinamica pozitiva importanta la formarea ritmului de evolutie a PIB in trimestrul IV.

1

1

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
news-graphicIoana Raluca DIACONU

The Wall Street Journal

Producatorul de avioane Airbus achizitioneaza o banca din Germania

Airbus a anuntat ca va cumpara o banca de mici dimensiuni din Germania, parte a unui proiect de a controla propria institutie de credit, care sa ajute producatorul european de avioane sa-si asigure accesul la imprumuturi. Grupul a ajuns la un acord cu Raiffeisenverband Salzburg Austria pentru preluarea Salzburg Muenchen Bank, institutie de credit care lucreaza cu companii mici si mijlocii, precum si cu persoane fizice. Airbus nu a dezvaluit detaliile financiare ale acordului.
Institutia de credit urmeaza sa fie redenumita Airbus Group Bank, daca achizitia este aprobata de autoritatile germane. Producatorul de aeronave vrea sa incheie preluarea “cat mai devreme posibil” pe parcursul acestui an.

Cateva lucruri pe care nu le stiai despre … Austria

Austria-ETFIuliana TOMULEASA

Austria este o republica federala formata din noua provincii, avand o suprafata teritoriala de 83.879 km2, fiind formata din noua landuri federale. Cel mai mare oras si capitala, cu o populatie ce depaseste 1,7 milioane de locuitori este Viena.

Dupa Primul Razboi Mondial si dizolvarea Imperiului Austro-Ungar, Austria s-a confruntat cu numeroase probleme de ordin economic si social. De asemenea, inprimii ani dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, planul Marshall a furnizat tarii in cauza numeroase mijloace economiceprin care s-a dezvoltat o nouaeconomie. Industria grea si bancile au fost nationalizate in 1946, iar interventia sovieticilor a condus la o revenire a industriei in Vest, care traditional era exclusiv agrar, modificand definitiv structura economica si sociala a tarii. Din 1970, sectorul serviciilor a devansat celelalte sectoare, astfel si in prezent turismul este unul din sectoarele primordiale ale sistemului economic austriac.

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 1

fa51f1fbfa

Echipa SSIF Broker

Indicii bursieri BVB si actiuni “blue chip”

De-a lungul timpului, odata cu dezvoltarea activitatii, Bursa de Valori Bucuresti a construit mai multi indici care sa reflecte evolutia sectoriala sau de ansamblu a actiunilor listate pe piata locala. Printre cei mai importanti indici BVB, regasim:

  1. BET este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB.
  2. BET-FI este primul indice sectorial al BVB si reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii financiare (SIF-urilor) tranzactionate pe piata reglementata BVB. La acestea se adauga si Fondul Proprietatea.
  3. BET-C este indicele compozit al pietei BVB. El reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor.
  4. ROTX este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului si reflecta in timp real miscarea actiunilor ‘blue chip’ tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Calculat in RON, EUR si USD, si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG), ROTX este proiectat ca un indice tranzactionabil.

Bazele tranzactionarii Forex – Lectia 4
Mihai IACZemanta Related Posts ThumbnailOB, Trading Instructor Forexedu.ro

“Rollover”

In aceasta lectie voi explica “Rollover”. Voi incepe prin a explica conceptul de “Rollover”, dupa care voi trece la un exemplu de cum este calculat. Iti voi arata cum poti beneficia de Rollover, deoarece el este parte integranta in strategiile de tranzactionare ale multor traderi de succes.

Rolloverul reprezinta dobanda platita sau castigata atunci cand mentii o pozitie peste noapte. O dobanda tinta este asociata fiecarei valute in parte (in general este fixata de banca centrala a tarii respective).

Uite un exemplu:

1

Pietele financiare internationale – evolutii luna ianuarie 2014

Zemanta Related Posts ThumbnailAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

In ianuarie pietele de actiuni au intrerupt tendinta ascendenta din ultimii ani, evolutie determinata, in principal, de preocuparile cu privire la normalizarea politicii monetare a FED. Pe de o parte, acest proces a determinat iesiri de capital din economiile emergente, cele mai afectate fiind statele care se confrunta cu probleme economice si/sau politice. Pe de alta parte, economia americana pare sa resimta impactul majorarii costurilor de finantare pe parcursul ultimelor luni. Astfel, in ianuarie s-au consemnat evolutii nefavorabile ale unor indicatori macroeconomici importanti din principalele economii ale lumii (Statele Unite si China). De asemenea, in sfera pietelor valutare s-au inregistrat fluctuatii ample si bruste, in principal, pentru monedele emergente, expresie a faptului ca finalul politicii monetare expansioniste fara precedent din Statele Unite se reflecta in iesiri de capital.

Indicele MSCI care grupeaza statele dezvoltate si cele emergente s-a depreciat in ianuarie cu 4,1% mom in ianuarie, la 391,92 p., cel mai sever declin fiind consemnat de componenta piete emergente (-6,6%, la 936,53 p.). Componenta piete dezvoltate a scazut cu doar 3,8% mom, pana la 1 598,46 p..

In Statele Unite indicele S&P 500 a scazut cu 3,6% mom in ianuarie, pana la 1 782,59 p., evolutie determinata de dinamica nefavorabila a unor indicatori macroeconomici si de continuarea procesului de normalizare a politicii monetare.

In Europa indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu doar 1,7% mom (pana la 322,52 p.), preocuparile cu privire la climatul financiar global fiind

1

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – ianuarie 2014
imagesCADYJ8DXAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

INCEPUT DE AN EZITANT IN ECONOMIA MONDIALA

Indicatorii macroeconomici si financiari din economia mondiala au prezentat evolutii mixte in debutul anului, determinate, in principal, de reorientarea fluxurilor internationale de capital, in contextul demararii procesului de normalizare a politicii monetare in Statele Unite.

Pe de o parte, majoritatea indicatorilor din economia reala au consemnat evolutii pozitive, care confirma faptul ca economia mondiala va accelera in primele luni din 2014. Indicatorul PMI din industria prelucratoare globala (calculat de JPMorgan) s-a situat in ianuarie in apropiere de maximul din primavara anului 2011. De asemenea, in ianuarie, indicatorul PMI (calculat de JPMorgan) din sectorul de servicii global s-a apropiat de maximele din vara trecuta.

1

Recomandari Legestart

logo_legestart322.02.2014 CE: Doua proceduri de infringement impotriva Romaniei

21.02.2014 Impozitul pe constructiile speciale: Impact negativ pentru sectorul de IMM-uri

20.02.2014 Cinci probleme la inceput de internship

19.02.2014 Despre posibilitatea recuperarii taxei auto din 2012 printr-un proces

18.02.2014 Monitorul Oficial: Tarifele din 2014 pentru publicarea de acte

17.02.2014 Schema de ajutor de stat: Organizarea de misiuni economice si evenimente promotionale in strainatate

16.02.2014 Cand un card bancar gratis sau nefolosit va poate scoate multi bani din buzunar

15.02.2014 AOAR: Pe ce cheltuie guvernantii banii imprumutati?

14.02.2014 Ghid practic pentru managementul stresului

13.02.2014 Scurt ghid de recrutare pentru manageri

12.02.2014 Poate fi platita retroactiv contributia de asigurari sociale pentru a completa stagiul de cotizare?

Conferinta de dreptul afacerilor 2014

300x250Prima editie a Conferintei Dreptul Afacerilor a avut loc in anul 2005. De la acea prima editie, SCPA Piperea si Asociatii a organizat anual conferinta alaturi de partenerul traditional Facultatea de Drept din cadrul Universitati Bucuresti, cererea de informatii fiind extrem de ridicata in domeniul dreptului societar, al procedurii insolventei si al dreptului fiscal. Incepand cu anul 2009, editiile conferintelor au fost, in parte, dedicate noilor coduri (civil si procedura civila) care au marcat si continua sa marcheze in mod semnificativ domeniul dreptului afacerilor.

Editia a X-a va fi dedicata unor teme noi, nesupuse inca atentiei mediului juridic, centrate pe aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor coduri (civile si penale) in dreptul societar si in dreptul insolventei.
Anul acesta avem onoarea ca printre organizatori sa se numere si asociatia Henri Capitant, una dintre cele mai prestigioase ONG-uri din mediul juridic international.

Noutati legislative luna Februarie 2014

CodFiscal.netOPANAF 93/2014 – Modelul si continutul declaratiilor informative 392A, 392B si 393 – (link)

OMFP 247/2014 – Ratele de dobanzi practicate de Trezoreria Statului – (link)

OPANAF 223/2014 – Modificarea OPANAF 1294/2007 Impozitele, contributiile si alte creante fiscale care se platesc intr-un cont unic – (link)

HG 72/2014 – Stabilirea valorii de intrare a activelor fixe la institutiile publice – (link)

HG 77/2014 – Modificarea si completarea Normelor Codului fiscal (HG 44/2004) – (link)

OMFP 136/2014 – Ordinul de plata salarii multiplu (OPTM) | pentru unitatile de invatamant – (link)

ORDIN COMUN 1045/2084/793/2012 – Declaratia unica 112 | ACTUALIZAT 2014 – (link)

OMFP 79/2014 – Intocmirea si depunerea situatiilor financiare si raportarilor contabile anuale – (link)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *