Numarul 36 / aprilie 2015
Statul bau-bau
Asociatia Romana a Bancilor solicita aplicarea directivei creditului ipotecar in spiritul gandit de emitenti
Implica-te in banking!
Limitarea platilor cu cash pune la incercare bancile din Romania
Incepand cu luna mai a.c. va intra in vigoare Legea care limiteaza incasarile si platile in numerar. Aceasta plafoneaza tranzactiile cu cash efectuate atat de firme, cat si de persoanele fizice. Astfel, pentru platile care nu se incadreaza in aceste plafoane, firmele si populatia vor trebui sa apeleze la serviciile de plati pe care bancile le ofera. Acest lucru va fi benefic bancilor, dar intrebarea care se pune este: sunt adaptate bancile din Romania la o astfel de schimbare?
Cum pot angajatii sa schimbe organizatia
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
“Daca nu te motivezi, te dau afara!”
La un moment dat, un manager i-a povestit unui trainer despre o problema in compania sa, era vorba despre un climat neplacut, nervos, in care oamenii erau demotivati. Trainerul i-a propus sa vina in firma managerului si sa tina un seminar pentru motivarea angajatilor. Din cauza unei desincronizari intre programul firmei si al trainerului, seminarul nu s-a mai tinut, iar acesta l-a intrebat pe manager ce s-a mai intamplat dupa o luna. Managerul i-a raspuns incantat:
– Am rezolvat problema!
– Minunat! Ma bucur pentru tine! Cum?
– Foarte simplu. Am data afara angajatii demotivati si am angajat pe altii motivati in locul lor!
Peter Schiff – capitalistul rational
Vreau sa mentionez pentru inceput ca titlul articolului este un pleonasm: adevaratii capitalisti, i.e. cei care aloca intr-un mod eficient factorii de productie spre necesitatile cele mai acute ale societatii datorita spiritului si viziunii lor antreprenoriale, nu pot fi decat rationali; distinctia trebuie facuta intre pseudocapitalisti, i.e. cei care incearca sa castige anumite avantaje competitionale prin legaturile pe care le au cu statul si prin lobby-ul pe care il fac asupra guvernantilor (asa-zisii capitalisti de cumetrie, sau crony capitalists). Acestia, in opinia mea, nu pot fi decat irationali. Iar cel mai nesabuit lucru e ca anume adevaratii capitalisti sunt blamati de catre domnisorii si domnitele cu veleitati anarhiste, pentru matrapazlacurile facute de catre rent-seek-eri, transmitand mesaje anticapitaliste de pe iPhone-urile lor si folosind Facebook-ul pentru a organiza intalniri la care se scandeaza “Jos cu exploatatorii capitalisti!”.
Despre NLP vazut ca o cale rapida spre excelenta
Cateva curiozitati despre…cooperativele de credit
Daca ar fi sa privim evolutia cooperatiei de credit, putem observa organizarea actuala a unei banci cooperatiste. Initial, activitatea desfasurata de o astfel de organizatie se rezuma la acordarea unor imprumuturi membrilor asociati din fondul atras de la acestia. Aceasta activitatea este foarte similara cu cea a caselor de ajutor reciproc. Totusi, daca privim activitatea institutiilor financiare din plan european din prezent, putem remarca faptul ca bancile cooperatiste concureaza cu succes bancile comerciale, sau chiar cele de investitii din cadrul sferei financiare. Mai mult, unele grupuri cooperatiste s-au extins in plan international si se pozitioneaza in topul institutiilor financiare din plan mondial (ex. Credit Auricle, Raiffeisen Bank, Rabobank, DZ Bank).
Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 15
Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VII
Prin contrast cu zona euro, Marea Britanie se simte mult mai bine, perspectivele fiind foarte optimiste in ceea ce priveste cresterea economica. Aceasta tara nu a adoptat insa moneda unica asa ca Banca Angliei isi permite sa-si stabileasca obiective economice mai bine adaptate nevoii de a creste increderea populatiei si a firmelor. Banca Centrala Europeana ar trebui sa poata proceda la fel, chiar daca exista critici cum ca si-ar depasi mandatul, esentialul fiind ca cele peste 19 milioane de someri din zona euro sa poata simti ca s-a depasit in sfarsit aceasta lunga criza. In Marea Britanie insa, rata somajului a scazut intr-un ritm accelerat, la acest rezultat contribuind in special modalitatea in care Banca Angliei a putut actiona pentru depasirea crizei.
Leave a Reply