Numarul 36 / aprilie 2015

Statul bau-bau

rp_ionut.balan_-233x300.jpgIonut BALAN – bloguluibalan.roCand ne e foame, ne facem ceva de mancare. Daca vedem ca s-a asternut praful prin casa, punem mana si facem curat. Cand ni se rup pantofii, insa, cei mai multi dintre noi care nu-si permit o pereche noua ori s-au atasat de cea veche nu ne apucam sa ni-i reparam singuri. Ci ne ducem la un cizmar (cati or mai fi ramas) si il platim ca sa ne rezolve problema. La fel, cei mai multi dintre noi nu au nici timp si nici pricepere sa se apuce sa isi fabrice singuri biciclete, masini, aspiratoare sau masini de spalat.

Asociatia Romana a Bancilor solicita aplicarea directivei creditului ipotecar in spiritul gandit de emitenti

danescuFlorin DANESCU – Presedinte Executiv Asociatia Romana a BancilorComunitatea bancara din Romania solicita ca directivele europene sa fie transpuse in legislatia nationala conform prevederilor aprobate de reglementatorii europeni si in spiritul gandit de emitenti. Ar trebui sa ne asiguram ca transpunerea directivelor, si aici facem referire in special la directiva 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, se face in conformitate cu prevederile acestora, pentru a evita experienta din anul 2010 cu transpunerea directivei 48/2008.

Implica-te in banking!

folcutGabriela FOLCUT – Presedinte Comisia de Comunicare Asociatia Romana a BancilorEsti o persoana avizata in domeniul financiar-bancar? Atunci implica-te in banking si recomanda site-ul www.educatiefinanciara.info. Aproximativ 50% dintre romanii adulti nu sunt bancarizati, in conditiile in care in state dezvoltate precum Austria si Germania, ponderea persoanelor nebancarizate este de sub 1%. In Romania, in sfera persoanelor fizice bancarizate intra cei peste 10 milioane de deponenti, aproximativ 43% din populatia activa care a ales sa acceseze credite si utilizatorii de carduri sau alte produse si servicii bancare.

Limitarea platilor cu cash pune la incercare bancile din Romania

B.CapraruBogdan CAPRARU – redactor sef

Incepand cu luna mai a.c. va intra in vigoare Legea care limiteaza incasarile si platile in numerar. Aceasta plafoneaza tranzactiile cu cash efectuate atat de firme, cat si de persoanele fizice. Astfel, pentru platile care nu se incadreaza in aceste plafoane, firmele si populatia vor trebui sa apeleze la serviciile de plati pe care bancile le ofera. Acest lucru va fi benefic bancilor, dar intrebarea care se pune este: sunt adaptate bancile din Romania la o astfel de schimbare?

Cum pot angajatii sa schimbe organizatia

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

“Daca nu te motivezi, te dau afara!”

La un moment dat, un manager i-a povestit unui trainer despre o problema in compania sa, era vorba despre un climat neplacut, nervos, in care oamenii erau demotivati. Trainerul i-a propus sa vina in firma managerului si sa tina un seminar pentru motivarea angajatilor. Din cauza unei desincronizari intre programul firmei si al trainerului, seminarul nu s-a mai tinut, iar acesta l-a intrebat pe manager ce s-a mai intamplat dupa o luna. Managerul i-a raspuns incantat:

– Am rezolvat problema!

– Minunat! Ma bucur pentru tine! Cum?

– Foarte simplu. Am data afara angajatii demotivati si am angajat pe altii motivati in locul lor!

Peter Schiff – capitalistul rational

minighid-mutariNicu SPRINCEAN – masterand Finance and Risk Management, FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Vreau sa mentionez pentru inceput ca titlul articolului este un pleonasm: adevaratii capitalisti, i.e. cei care aloca intr-un mod eficient factorii de productie spre necesitatile cele mai acute ale societatii datorita spiritului si viziunii lor antreprenoriale, nu pot fi decat rationali; distinctia trebuie facuta intre pseudocapitalisti, i.e. cei care incearca sa castige anumite avantaje competitionale prin legaturile pe care le au cu statul si prin lobby-ul pe care il fac asupra guvernantilor (asa-zisii capitalisti de cumetrie, sau crony capitalists). Acestia, in opinia mea, nu pot fi decat irationali. Iar cel mai nesabuit lucru e ca anume adevaratii capitalisti sunt blamati de catre domnisorii si domnitele cu veleitati anarhiste, pentru matrapazlacurile facute de catre rent-seek-eri, transmitand mesaje anticapitaliste de pe iPhone-urile lor si folosind Facebook-ul pentru a organiza intalniri la care se scandeaza “Jos cu exploatatorii capitalisti!”.

Despre NLP vazut ca o cale rapida spre excelenta

Modelarea din NLP o cale rapida spre excelenta copertaDaca doresti sa citesti o carte buna despre dezvoltare personala, te invit sa citeste ultima aparitie edituriala a lui Stefan Alexandrescu aparuta la editura Creative Vision publishing international! “Modelarea din NLP, o cale rapida spre excelenta” ne poarta cu gandul in lumea programarii neuro-linvistice, fiind un adevarat manual de NLP care prezinta interes nu doar pentru neinitiati, ci si pentru specialistii in domeniu.

Cateva curiozitati despre…cooperativele de credit

cooperative-principlesIuliana TOMULEASA

Daca ar fi sa privim evolutia cooperatiei de credit, putem observa organizarea actuala a unei banci cooperatiste. Initial, activitatea desfasurata de o astfel de organizatie se rezuma la acordarea unor imprumuturi membrilor asociati din fondul atras de la acestia. Aceasta activitatea este foarte similara cu cea a caselor de ajutor reciproc. Totusi, daca privim activitatea institutiilor financiare din plan european din prezent, putem remarca faptul ca bancile cooperatiste concureaza cu succes bancile comerciale, sau chiar cele de investitii din cadrul sferei financiare. Mai mult, unele grupuri cooperatiste s-au extins in plan international si se pozitioneaza in topul institutiilor financiare din plan mondial (ex. Credit Auricle, Raiffeisen Bank, Rabobank, DZ Bank).

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 15

fa51f1fbfaEchipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VII

Prin contrast cu zona euro, Marea Britanie se simte mult mai bine, perspectivele fiind foarte optimiste in ceea ce priveste cresterea economica. Aceasta tara nu a adoptat insa moneda unica asa ca Banca Angliei isi permite sa-si stabileasca obiective economice mai bine adaptate nevoii de a creste increderea populatiei si a firmelor. Banca Centrala Europeana ar trebui sa poata proceda la fel, chiar daca exista critici cum ca si-ar depasi mandatul, esentialul fiind ca cele peste 19 milioane de someri din zona euro sa poata simti ca s-a depasit in sfarsit aceasta lunga criza. In Marea Britanie insa, rata somajului a scazut intr-un ritm accelerat, la acest rezultat contribuind in special modalitatea in care Banca Angliei a putut actiona pentru depasirea crizei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *