Implica-te in banking!

Gabriela FOLCUT – Presedinte Comisia de Comunicare Asociatia Romana a Bancilor

Esti o persoana avizata in domeniul financiar-bancar? Atunci implica-te in banking si recomanda site-ul www.educatiefinanciara.info. Aproximativ 50% dintre romanii adulti nu sunt bancarizati, in conditiile in care in state dezvoltate precum Austria si Germania, ponderea persoanelor nebancarizate este de sub 1%. In Romania, in sfera persoanelor fizice bancarizate intra cei peste 10 milioane de deponenti, aproximativ 43% din populatia activa care a ales sa acceseze credite si utilizatorii de carduri sau alte produse si servicii bancare.

Unul dintre obiectivele strategice ale Asociatiei Romane a Bancilor este contributia la restabilirea increderii si restaurarea unei imagini corecte a sectorului bancar prin promovarea rolului in societate si in economie al bancilor. Recastigarea increderii nu poate veni fara intarirea disciplinei financiare si fara o educatie financiara corespunzatoare.

Populatia a accesat 49% din creditele neguvernamentale aflate in sold la finele lunii ianuarie 2015, ceea ce reprezinta aproximativ 23 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de BNR. Suma este mai mare daca ar fi sa include creditele externalizate si imprumuturile contractate de la institutiile financiare nebancare. Pierderea locurilor de munca, diminuarea salariilor si deprecierea monedei nationale in raport cu valutele de imprumut (euro, dolari si franci elvetieni) au determinat ca un sfert dintre romani sa se declare ca fiind supraindatorati.

O analiza comparativa a situatiei creditarii persoanelor fizice de la debutul crizei economice (in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2015) arata ca in timp ce numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile s-a dublat in acest interval, pana la 710.820, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile a crescut de aproape 19 ori, la 11,4 miliarde lei (2,53 miliarde euro). Aceasta evolutie a restantelor a avut loc in contextul in care nivelul dobanzilor variabile la creditele ipotecare si de consum a scazut cu peste 50% si chiar pana la 100% in aceasta perioada. Ce ar fi insemnat o depreciere a monedei nationale cumulata cu mentinerea nivelului dobanzilor sau cresterea acestora? In schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de banci sunt restructurate.

Efectele adverse ale crizei economice fac ca relatia dintre unii clienti si banci sa fie uneori tensionata. Cunoasterea si asumarea corespun -zatoare a riscurilor sunt factori importanti in recladirea increderii reciproce. “Daca ai luat credit cand indicii Euribor sau Robor din contractul tau cu dobanda variabila erau la minim istoric, atunci asteapta-te ca rata sa-ti creasca daca acestia evolueaza in crestere!”. Care este procentul imprumutatilor cu credite contractate in perioada in care Euribor si Robor sunt la minim istoric care cunosc acest aspect si se asteapta la o crestere poate si cu 30-40% a ratei lunare pe viitor?

Acesta este unul dintre sfaturile pe care le adresam cititorilor site-ului www.educatiefinanciara.info in dorinta de a promova pentru pu -blicul larg informatiile de natura financiar bancara care permit asumarea corespunzatoare a drepturilor, obligatiilor si riscurilor de natura financiara. Asociatia Romana a Bancilor a lansat site-ul dedicat de educatie financiara www.edu -ca tiefinanciara.info, actiunea fiind inclusa in seria de evenimente pe care ARB le-a desfasurat in cadrul programului European Money Week, care s-a derulat la nivel european in perioada 9-13 martie 2015. Site-ul www.educatiefinanciara.info isi propune sa fie site-ul numarul unu de educatie financiara obiectiva, actualizata, neviciata si riguroasa, in acord cu politicile generale ale institutiilor de credit din Romania.

Invitam persoanele interesate de notiunile financiar bancare privind drepturile, obligatiile si riscurile in creditare, de economisire, de solutiile generale pentru restructurarea creditelor sau de modalitatea de evitare a fraudelor sa acceseze site-ul www.educatiefinanciara.info. Invitam persoanele avizate sa recomande utilizarea informatiilor postate pe site. Vom continua sa adaugam informatii noi prin valorificarea expertizei specialistilor din sistemul bancar pentru a veni cat mai aproape de nevoile de informare ale clientilor institutiilor de credit si ale persoanelor nebancarizate.

Programul European Money Week a fost lansat la initiativa asociatiilor bancare member ale Federatiei Bancare Europene, la care Asociatia Romana a Bancilor este membra, si a constat in desfasurarea, in premiera, a unei serii de evenimente si actiuni de educatie financiara, in perioada 9-13 martie 2015, in 23 din cele 28 de state europene care s-au inscris in program.

Obiectivul organizarii European Money Week, pe baze anuale, este cresterea nivelului de constientizare la nivel european privind importanta educatiei financiare. Acesta este si obiectivul Protocolului de Colaborare incheiat de ARB cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, in luna ianuarie 2015, de a crea o platforma comuna, a mediului academic economic si a sistemului bancar romanesc, de promovare pentru publicul larg a informatiilor de natura financiar bancara pentru a crea un comportament economico financiar adecvat in randul populatiei, dar si in randul viitorilor bancheri, actualmente studenti si masteranzi.

ARB si institutiile de credit membre au derulat deja si vor continua sa dezvolte proiecte de educatie financiara si de gestionare corespunza -toare a bugetelor. Implica-te in banking si recomanda www.educatiefinanciara.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.