Numarul 2 / iunie 2012

Imobiliarele intre criza financiara si una a valorilor

Bogdan CAPRARU

Epicentrul crizei financiare actuale, manifestata la nivel international, s-a regasit in criza creditelor ipotecare din SUA. Paradoxal, declansarea s-a produs in cazul creditelor ipotecare rezidentiale, acolo unde, de regula, debitorul este motivat puternic in a-si plati ratele la credit, in contextul in care un default l-ar lasa fara locuinta, fara posibilitatea de a-si asigura una dintre nevoile primare – cea a unui camin. Unii isi cumparasera prima locuinta pe credit, ulterior achizitionand-o pe a doua sau chiar a treia, in baza primei ipoteci, mizand pe cresterea sustinuta a pretului locuintelor si creditele ieftine, dar cu dobanzi variabile. Minunea nu a mers la nesfarsit! Tavalugul a inceput, rand pe rand activele “toxice” detonandu-se si ducand la dezvoltarea unor turbulente financiare de amploare.

De la Southdale Center la Palas “lifestyle center”

Laurentiu RADVAN

Inaugurarea pe 31 mai a complexului Palas imi ofera prilejul de a face cateva consideratii cu privire la evolutia de-a lungul timpului a acestui gen de constructii, ce incearca sa imbine cat mai potrivit, atat din punct de vedere economic, cat si urbanistic, ideea de comert, respectiv agrement. Perspectiva de fata va fi mai degraba cea a unui specialist in istorie urbana, si nu a unui economist.

La Palas, centrul atentiei publicului este indreptat in mod evident spre doua directii principale: 1. mall-ul, nucleul comercial, zona de atractie pentru cei dornici de cumparaturi, ce ocupa de altfel o suprafata semnificativa din complex; 2. parcul, succesor al vechilor amenajari de pe acest loc (pe linia grajdurile/helesteul/gradina de la curte – strandul), care va atrage, la randul sau, pe cei dornici de promenada.

Interviu cu Iulian Dascalu: Reusita afacerii tine, in primul rand, de idee si de munca, de foarte multa munca

Reporter: Bogdan Capraru

In data de 31 mai 2012 a fost inaugurat unul dintre cele mai ambitioase proiecte imobiliare din Romania – Ansamblul Palas din Iasi. In acest context am realizat un interviu cu domnul Iulian Dascalu, Presedintele Iulius Group, dezvoltatorul proiectului Palas, incercand sa surprindem tainele reusitei unei afaceri de asemenea anvergura.

Reporter: Sunteti unul dintre antreprenorii cei mai de succes ai Romaniei. Fiecare dintre ei au povestea lor de succes. Care a fost prima afacere pe care ati inceput-o si cum ati pornit-o? Cum ati ajuns la imobiliare? Ce v-a inspirat?

Real estate – povesti si fundamente

Muler ONOFREI

Este greu sa scrii astazi despre piata imobiliara. La fel ca fotbalul sau politicile economice ale guvernelor, piata imobiliara a devenit un subiect de conversatie curent care este comentat in metrou, la intalniri intre prieteni si in publicatii si site-uri dintre cele mai diverse.

Astfel, o multime de experti dezbat subiecte complexe cu aplomb si siguranta. In contextul unei inflatii generalizate de pareri este dificil sa iti asumi inca una, avand probabil exact aceeasi intemeiere ca si ultima exprimata. De data aceasta incercam cateva cuvinte despre povesti si fundamente.

Interviu cu Dragos Anastasiu: Faptul ca ai avut o data un esec nu este nici un fel de nenorocire, trebuie sa inveti din el si sa mergi mai departe

Reporteri: Carmen Sandu, Bogdan Capraru

Joi, 10 mai 2012, s-a desfasurat la Iasi, la Hotel Unirea, incepand cu ora 15:30, a VIII-a editie a Business Networking Event organizat de Junior Chamber International Iasi. Cu aceasta ocazie echipa EconomiaOnline.ro a demarat un interviu cu Dragos Anastasiu, Presedinte al Grupului Eurolines Romania si unul dintre protagonistii emisiunii “Arena Leilor“, aflat in ipostaza de speaker la acest eveniment.

Reporter: Aveti un principiu dupa care va ghidati in viata, ai voie sa te uiti in spate, dar nu ai voie sa regret nimic ? Ce ati sfatui pe cei care au avut esec in afaceri in contextul crizei si a recesiunii economice?

A depasit litoralul romanesc stadiul de “red riviera” ?

Lorin DRAGAN

Red Riviera

Kristen Ghodsee, intr-o lucrare editata de Duke a recurs prima data la acest termen pentru a descrie realitatile postsocialiste ale litoralelor romanesc si bulgaresc. Intr-o cultura unde mai toti au arii de expertiza vaste si extinse, litoralul romanesc este unul dintre subiectele autohtone foarte populare.

O isterie nationala ?

Isteria definita psihiatric ca un un refugiu in imaginar si ca un joc ambiguu intre seductie si distanta reflecta in mare atitudinile publice si private fata de litoralul romanesc.

Criza nu s-a sfarsit

Tiberiu Brailean

Pentru Hyman Munsky (Can “It” Happen Again?), sistemele financiare au o tendinta implicita de a ajunge periodic in situatii dificile, ceea ce s-a intamplat si acum; pentru Johan Lybeck (Istoria Globala a Crizei Financiare), actuala criza s-a incheiat inca din 2010. Dupa parerea mea, gresesc amandoi. In primul rand, sistemul monetar-financiar de la Bretton Woods a esuat pentru ca a fost prost conceput din start, apoi pentru ca a fost pervertit prin liberalizare, monetarizare si virtualizare excesiva, iar in al doilea rand criza e departe de a se fi sfarsit si nu e una ciclica, ci una structurala, sistemica.

Cum a decurs Conferinta Finantare.ro de la Iasi

Conferinta Finantare.ro, forumul national de finantari europene, management de proiect si investitii, devenit un cadru suport pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene in Romania, a avut loc pe 7 iunie, la Iasi.

In cadrul conferintei, s-au aflat fata in fata specialisti in domeniul finantarilor si consultanti in managementul proiectelor cu peste 150 de reprezentanti ai organizatiilor, companiilor si institutiilor direct interesate de instrumentele disponibile pentru implementarea si dezvoltarea proiectelor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *