Numarul 15 / Iulie 2013

De ce Stiglitz si Krugman se afla in eroare?

Cristian PaunCristian Paun – Director executiv SOREC

Criza actuala a aruncat in aer toata “munca” lui Keynes care a lucrat asiduu pentru a produce “argumente” in favoarea expansiunii fiscale si monetare ca solutie pentru ocuparea totala. Preturile se dovedesc a fi rigide doar pentru moment si pe termene din ce in ce mai scurte. Nici nu apucam sa iesim din criza ca intram deja intr-o alta pentru care avem mereu si mereu aceleasi “solutii”: expandarea si mai mult a taxelor si a cantitatii de bani din economie (inflatie) dublata de intarirea supravegherii in sistemul financiar-bancar, de reglementarea cu si mai multa ravna a operatiunilor pe care le pot face bancile centrale.

Unde se duc, cand se duc, banii marilor fonduri de pensii?

laurentiu-rosoiuLaurentiu ROSOIU

Plasamentele imobiliare sunt in continuare preferatele celor mai mari administratori de fonduri de pensii din lume, dar tot mai multi bani merg catre tot felul de alte tipuri de plasamente considerate “investitii alternative”.

In cautare de randamente si de refugii din calea turbulentelor financiare, la nivel global, fondurile de pensii isi dimuneaza expunerea pe instrumentele financiare clasice si intra tot mai hotarat in zona asa-numitelor investitii alternative: la finele anului 2012 fondurile de pensii din cele mai importante sapte piete de profil din lume, aveau circa 19% din active incredintate spre administrare managerilor specializati in investitii alternative: cu 14 puncte procentuale mai mult decat in urma cu 15 ani. Din cel mai recent studiu realizat de casa de consultanta financiara Tower Watson mai reiese ca, tot la nivel global, cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii este reprezentata de plasamentele in real-estate; un domeniu slab reprezentat in structura activelor fondurilor de pensii din Europa, si practic inexistent in cea a fondurilor de pensii din Romania.

De ce sa cumparam “romaneste”?

mitrofan-300x269

Marius MITROFAN

Pornesc cu supozitia ca ati citit sloganul “Salvati locurile de munca cumparind produse romanesti!” sau vreo forma asemanatoare a mesajului macar pe luneta masinii unui antreprenor autohton, daca nu chiar in vreo campanie de advertising serioasa. In contextul economic actual, ideea suna bine. Ce ar fi daca am cumpara mai multe produse romanesti, astfel investind, practic, in producatorii romani si companiile lor? Cumparind “romaneste”, am putea stimula companiile din Romania sa produca mai mult, poate chiar sa mai reduca si preturile. Ca rezultat, mii de romani si-ar putea pastra locurile de munca in fabricile din tara si alte mii (sau zeci de mii) ar fi atrasi sa intre in acelasi business. Cam asta ar fi ideea din spatele sloganului. Dar e vreun pic realista aceasta speranta? Cine sint producatorii romani care vor sa intre pe piata si care este motivul pentru care, pina acum, nu au reusit sa o faca sau nu au facut-o suficient de bine? Intrebarea cea mai importanta are legatura cu rentabilitatea initiativei pentru consumator. Pot cumpara un produs romanesc care sa imi satisfaca nevoile mai bine decit un produs din import si este acesta atractiv ca pret? Ca sa raspundem la aceasta intrebare, parasim putin lumea abtibildurilor infailibile ros-galben-albastre de pe lunetele de Logan si geamurile aprozarului local.

Administratia locala “pura” si formula de angajare “1 din 1”

Ionel BostanIonel Bostan

In anul 2010, cand criza era deja impamantenita la noi, Guvernul introducea (prin OUG nr.63) normative de personal in functie de marimea comunelor si oraselor. Asa se face ca, de atunci, s-a urmarit intrucatva corelatia organigramelor cu numarul de locuitori comunicat de INS. Insa, influenta data de modificarea acestui indicator nu a fost nici pe departe una dramatica asupra respectivelor organigrame.

Prostituarea psihologiei in Romania

Stefan Alexandrescu Stefan Alexandrescu – Prostituarea psihologiei in Romania sau Despre cum concurenta neloiala poate distruge credibilitatea unei profesii

Exista unele profesii care confera un titlu, de exemplu: medic, avocat, jurist, economist, psiholog. Reprezentantii acestor profesii au privilegiul de a-si spori credibilitatea folosind un titlu cu acoperire legala in fata numelor lor: dr., av., jur., ec., psih. Toate acestea, si multe altele, sunt incetatenite in gandirea comuna precum figuri ale autoritatii. Oamenii de rand pot fi tentati sa acorde mai multa greutate spuselor si sugestiilor acestor oameni in baza titlului pe care il folosesc.

Geamul spart

imagesCA9C94NRFrederic BASTIAT*

Ati fost de fata atunci cand bunul negustor Jacques Bonhomme s-a infuriat deoarece fiul sau zvapaiat a spart un geam? Daca ati participat la aceasta scena, v-ati dat seama imediat ca toti spectatorii, vreo treizeci la numar, pareau sa se fi inteles intre ei, consolandu-l pe nefericitul proprietar cu aceeasi remarca invariabila: “Tot raul spre bine. Astfel de accidente pun economia in miscare. Toata lumea trebuie sa traiasca. Ce s-ar face geamgiii daca nu s-ar mai sparge geamuri?”.

Insa, in aceasta formula de compatimire exista o intreaga teorie, pe care ar fi bine o sesizam in acest caz simplu, avand in vedere ca, din pacate, ea este similara celei ce guverneaza majoritatea institutiilor noastre economice.

Raport macroeconomic Romania – iunie 2013

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a publicat datele finale cu privire la evolutia economiei interne in perioada ianuarie-martie 2013. PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq (2,2% an/an), evolutie determinata de dinamica cererii externe nete (contributie de 4,4 p.p. an/an), care a contrabalansat declinul cererii interne (contributie de -2,2 p.p. an/an). image001

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

stiri iulie

The Wall Street Journal:

Grupul Barclays este acuzat de manipularea pretului la electricitate

Banca britanica Barclays este implicata intr-un scandal de proportii in Statele Unite ale Americii, unde autoritatile federale din domeniul energetic au decis aplicarea unei amenzi record de 487.9 milioane de dolari pentru manipularea pretului la electricitate.
Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energiei desfasoara o campanie de verificare a activitatii bancilor pe piata energiei, deviind de la operatiunile traditionale de supraveghere a companiilor de utilitati si productie de energie. Comisia a mai sanctionat in acest an o subsidara a bancii germane Deutsche Bank cu o amenda de 1,7 milioane de dolari pentru manipularea preturilor electricitatii in California.

10 Lucruri pe care nu le stiati despre…aur

UntitledIuliana TOMULEASA

Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind raspandit in stare nativa in natura, insa stim foarte putine lucruri despre acest material…

Spre exemplu, stiai ca unicul muzeu din Europa dedicat aurului se afla in Romania, mai exact in orasul Brad, judetul Hunedoara ?

Pietele financiare internationale – evolutii luna iunie 2013

04_April_AE_3Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele financiare internationale au continuat sa scada in luna iunie, evolutie determinata de preocuparile investitorilor cu privire la finalul expansionismului monetar fara precedent din Statele Unite, dar si de criza de lichiditate din China. Indicele global MSCI a scazut pentru a doua luna consecutiv, cu 2,6% mom, pana la 1 433,6 p..

image001

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – iunie 2013

macroeconomiaAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In luna iunie principalii indicatori din sfera economiei reale si a economiei financiare au consemnat evolutii divergente pe mapamond, ceea ce poate exprima apropierea de inflexiune a economiei mondiale (bottoming), dar si intensificarea recenta a factorilor de risc (macro-financiar, politic si social).

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – iulie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna iulie a.c.

Conferinta Afaceri.ro Constanta: Turismul de aventura este un motor al dezvoltarii durabile

Afaceri_Constanta_11Adrenalina trebuie inclusa in pachetele turistice, iar turismul de aventura poate impulsiona dezvoltarea comunitatilor sarace.

Aceastea au fost concluziile Conferintei Afaceri.ro Constanta, desfasurata pe 19 iulie, avand ca tema“Turismul de aventura – viitorul turismului mondial”.

Cei peste 100 de antreprenori si profesionisti din industria turismului si a ospitalitatii, prezenti la Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura din Constanta, au aflat care sunt tendintele din domeniu de la cei 12 speakeri ai conferintei.

Noutati legislative luna Iulie 2013

CofFiscal.netOMFP 1013/2013 – Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici http://bit.ly/1ci1dKG

ORDIN COMUN 608/76/1595/ 2013 – Constituirea Evidentei autovehiculelor inmatriculate/transcrise – timbrul de mediu pentru autovehicule http://bit.ly/16mAR63

DIRECTIVA 2013/34/UE – Noua Directiva Contabila Europeana http://bit.ly/135ygcD

OUG 34/2006 – Atribuirea contractelor de achizitie publica si de concesiune – ACTUALIZATA 2013 http://bit.ly/13yFLbP

OUG 80/2013 – Taxele judiciare de timbru http://bit.ly/1ci0KIw

OUG 77/2013 – Masuri privind desfiintarea/reducerea posturilor vacante/ocupate din administratia publica locala, institutiile si autoritatile publice http://bit.ly/16mAAA2

OUG 74/2013 – Reorganizarea activitatii ANAF, modificarea unor acte normative http://bit.ly/17mjgZd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *