Numarul 18 / Octombrie 2013

Se inteteste lupta pe piata bancara de retail

B.CapraruDupa o perioada de apatie datorata crizei financiare internationale din ultimii ani, bancile din Romania incep din nou sa fie sensibile fata de clientela de retail. Ofertele devin din ce in ce mai sofisticate, iar goana dupa venituri nu mai e dominata de dobanzile percepute la credite! E acesta un semn de maturizare a pietei bancare de retail din Romania?

 
Marfa?! Am mai ratat o privatizare!

Cristian PaunPovestea cu CFR Marfa imi reconfirma dezinteresul total al politicianului de a privatiza si de a milita pentru a scoate statul din mijloacele de productie, nu pentru ca vrea Europa sau vrea FMI ci pentru ca am optat pentru o economie de piata dupa un faliment lamentabil al socialismului luminos. Interesul politicienilor este, mai degraba, de a compromite procesul de privatizare. De a-l bagateliza periculos de mult pentru toti acei contribuabili care “iarta” sistematic (fortati de guvernul care impiedica privatizarea) datoriile acumulate prin risipa si ineficienta.

Esecul privatizarii CFR Marfa, la fel ca in cazul Oltchim sau Cuprumin a fost previzibil. O melodrama in care, bineinteles, nimeni nu a gresit. Nimeni nu e de vina. Reluam inca odata procesul. La nesfarsit pe banii nostri. Ca doar avem tot timpul din lume sa ne distram pe banii altora.

Vaca sacra a modernitatii

Gabriel MursaGabriel Mursa – Presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania

Multe culturi, care nu au facut inca pasul decisiv spre modernitate, au un cult greu de inteles pentru animale. Spre exemplu, niciunui thailandez nu i-ar trece prin cap ca maimutele ar fi simple materiale de studiu pentru curiozitatile lui Darwin. India, paradisul terestru al necuvantatoarelor, locul arhanghelilor, ingerilor si sfintilor este ocupat de vaci. Un inventar sumar al dobitoacelor venerate ne arata ca, de fapt, in anumite culturi, rolul hagiografiei este preluat de zoologie.

How Do Central Banks Talk …
Tomuleasa Ioana IulianaIuliana TOMULEASA

Acesta este titlul unui material semnificativ cu privire la politica de comunicare promovata de bancile centrale, fiind elaborat de profesorul american Alan Blinder in colaborare cu alti 4 economisti…

In acest sens, subscriu la opinia celui mai sus mentionat, ce ne spune:

“… poate ca cel mai bun lucru pe care il poate face o banca centrala este sa invete pietele care este modul sau de a gandi …”

Noul ASB si soarta bugetarilor

Ionel BostanRecentul Acord Stand-By (ASB) dintre Romania si FMI este unul de tip preventiv, autoritatile romanesti solicitand asistenta si de la Uniunea Europeana (2 miliarde de Euro). In acelasi timp, 1 miliard de Euro este deja disponibil in cadrul unui imprumut de politici al Bancii Mondiale. Rasfoind dosarul in cauza (raportul echipei, scrisoare de intentie, memorandum tehnic etc.), intelegem ca respectivul ASB asigura “o ancora valoroasa de politici si ar sustine programul economic cuprinzator al Romaniei pentru perioada 2013-2015, ce vizeaza mentinerea unor politici macroeconomice solide si a stabilitatii sectorului financiar, precum si continuarea reformelor structurale menite sa sporeasca perspectivele de crestere”.

Raport macroeconomic Romania – septembrie 2013

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele provizorii II cu privire la evolutia economiei in trimestrul II. Economia Romaniei a crescut cu 0,5% qoq si cu 1,5% an/an, evolutii in linie cu estimarile provizorii I.

image001

Fundamentele noii organizari regionale a Romaniei – o propune bazata pe realitati economice

1125-repartitia-teritoriala-a-companiilor-noduri-mereuta-200Reputatul cercetator prof. univ. dr. Cezar Mereuta propune cercetatorilor si mai ales factorilor de decizie in sfera economica si administrativa un nou volum de o inestimabila valoare: Repartitia teritoriala a companiilor-noduri pe principalele activitati ale economiei nationale. Compendiu.

Lansarea cartii a avut loc intr-o atmosfera selecta, la Hotelul Athenee Palace, in prezenta unei asistente numeroase, din mediul universitar dar si din cel de business.

Cinci lucruri pe care nu le stiai despre dolarul american

Iuliana TOMULEASA3C262E7059BBADAE7A2BB46D801_h218_w423_m6_ofalse_lfalse_bwhite

“In God We Trust”

aceasta este deviza oficiala a unei din cele mai puternice tari din plan mondial, cunoscuta si sub denumirea de “tara tuturor posibilitatilor”. Aceasta republica are precum unitate monetara, dolarul american, iar deviza mentionata anterior este inscriptionata pe fiecare bancnota inca din 1956, datorita unei legi adoptate de presedintele Einsehower.

Colocviile Financiare Florin Petria. Punte de legatura intre studenti si mediul de business
PF_10_2013 copertaOrtansa MOISE

In vara anului 2012, Colocviile Finnciare Florin Petria mergeau catre o noua linie de dezvoltare. Revista Piata Financiara, apreciata de catre mediul universitar de aproape doua decenii, isi deschidea paginile catre mediul academic, incercand sa creeze o dubla punte de legatura: una care sa lege centrele universitare importante care au facultati cu profil economic, iar cea de a doua care sa uneasca mediul academic cu mediul de afaceri.

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – octombrie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna octombrie a.c.

Pietele financiare internationale – evolutii luna septembrie 2013/
 

Zemanta Related Posts ThumbnailAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele internationale de actiuni au consemnat cresteri importante in luna septembrie, evolutie determinata, in principal de amanarea momentului de inflexiune a politicii monetare in Statele Unite, dar si de performanta indicatorilor macroeconomici.

image001

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – septembrie 2013

3021_517595548287423_596227581_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Criza bugetara americana poate deraia trenul relansarii mondiale

In septembrie am asistat la o evolutie convergenta a indicatorilor macro-financiari pe mapamond, determinata, in principal, de decizia Rezervei Federale de a amana momentul demararii procesului de inflexiune a economiei mondiale.

La nivelul economiei reale indicele Baltic Dry a consemnat un avans de 77% mom, pana la 2 003 p. (nivelul maxim din toamna anului 2011), evolutie care exprima premise mai bune pentru fluxurile comerciale internationale pe termen scurt.

Noutati legislative luna Octombrie 2013

CodFiscal.netLEGEA 277/2013 – Modificarea si completarea LEGII 52/2011 – Angajarea zilierilor, exercitarea de activitati ocazionale de catre zilieri (link)

OPANAF 3330/2013 – Procedura de reinregistrare TVA daca a fost anulata inregistrarea TVA si formularele aferente (link)

LEGEA 270/2013 – Modificarea si completarea LEGII 500/2002 privind finantele publice (link)

REGULAMENTUL UE 952/2013 – Codul vamal al Uniunii (link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *