Numarul 34 / februarie 2015

B.CapraruComunicarea – cheia succesului in banking

Bogdan CAPRARU – redactor sef

Jacques Seguela, unul dintre cei mai mari creatori de publicitate, spunea in cartea sa “Un fiu al publicitatii” ca viitorul in business va consta in “miracolul comunicarii”. Desi scrisa acum trei decenii in urma, ea devine la fel de actuala prin problematica abordata si caracterul profetic. Desigur, nu imi propun sa fac o recenzie a acestei carti in cele ce urmeaza, insa continutul acesteia duce cu gandul la unele aspecte valabile si in ceea ce priveste banking-ul actual, atat in Romania, cat si la nivel international.

danescuIn problema creditelor in franci elvetieni, bancile implementeaza masuri individuale

Florin DANESCU

Presedinte Executiv Asociatia Romana a Bancilor

In contextul aprecierii francului elvetian, pentru a veni in intampinarea situatiei dificile cu care se confrunta unii dintre clientii lor, bancile au implementat masuri individuale si/sau la nivelul intregului portofoliu, intelegand ca orice masura administrativa, unitara, aplicabila tuturor clientilor, ar putea adduce atingere dispozitiilor art. 45 “Libertatea economica” si art. 135 “Economia” din Constitutia Romaniei.

rp_ionut.balan_-233x300.jpgQE a fost inspirata de asignatele Revolutiei Franceze

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat programul de relaxare cantitativa (quantitative easing – QE), iar inmultirea banilor de hartie a determinat deprecierea rapida a euro pana la 1,0495 dolari. John Maynard Keynes a “decretat” ca pretul activelor determina nivelul ratei de ocupare a fortei de munca. Iar un declin ar trebui combatut prin majorarea ofertei de bani de catre bancile centrale (de exemplu, prin cumpararea de titluri de stat), pentru a creste la loc pretul imobilelor. Masurile de relaxare cantitativa (su­plimentare de masa monetara), materializate in achizitia de titluri de stat, ajuta bancile sa nu mai execute garantiile aferente creditelor neperformante, ceea ce conserva pretul activelor. Iata care ar fi linia ce pare sa calauzeasca initiativa BCE.

Stefan AlexandrescuDependenta de cumparaturi

Stefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Boom-ul cumparaturilor, prezent in Romania mai ales in perioada 2004-2008, s-a domolit. Stiu ca in aceasta perioada a crizei, nu multi se ingramadesc la cumparaturi, dar in acelasi timp, industria mall-urilor si a hypermarketurilor o duce inca bine in Romania. De aceea, readuc in discutie un subiect care m-a fascinat inca din 2006, cand am citit articolul omonim scris de Laura Matei in Psihologia Azi, 16/2006.

Ioana_CartiteScoaterea din gestiune a stocurilor degradate fizic si a celor uzate moral

Ioana CARTITE

Senior Tax Consultant Biris Goran Consulting

Scoaterea din uz a stocurilor sau a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta se poate efectua in urma operatiunii de inventariere pe baza propunerii exprimate de catre comisia de inventariere si aprobate de catre managerul, directorul sau administratorul societatii comerciale. Comisia de inventariere va propune, de asemenea, si modalitatea de distrugere/valorificare a bunurilor.

pascal-salin-43735 bwTirania fiscala

Pascal SALIN

Aparitia in limba romana a ultimei mele carti ma bucura enorm, cel putin din cateva motive. In primul rand, nutresc un sentiment prietenie si de apropiere fata de Romania, o tara care imi este draga in mod special, mai ales, din momentul in care am avut onoarea sa primesc titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, o institutie de o calitate exceptionala. In acelasi timp, indraznesc sa cred ca publicarea in limba romana a acestei carti se inscrie in lunga si bogata istorie a legaturilor culturale dintre Franta si Romania. In sfarsit, sunt bucuros si onorat ca traducerea lucrarii de fata poarta semnatura lui Gabriel Mursa, care, pe langa calitatile sale remarcabile de traducator, poseda competente remarcabile de teorie economica, ceea ce garanteaza, evident, calitatea prezentei traduceri.

vadot-circleCateva curiozitati despre…pactul fiscal european

Iuliana TOMULEASA

Pactul fiscal este “(…) o etapa importanta pentru consolidarea increderii in Uniunea noastra Economica si Monetara” – Herman Van Rompuy – presedintele Consiliului European

S-a discutat foarte mult in ultima perioada despre noul pact fiscal, acesta fiind privit in calitate de panaceu la problemele zonei euro. La nivel conceptual, noul acord nu aduce foarte multe elemente de noutate, ci doar introduce un mecanism automat de corectie si de penalizare in cazul in care se inregistreaza derapaje.

fa51f1fbfaLectii de initiere in piata de capital – Lectia 13

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea V

Problemele Japoniei reprezentate de deflatie si greutatea relansarii economice incep tot mai mult sa aiba corespondent si in zona Euro, aparand tot mai des intrebarea daca mai este nevoie de moneda unica. La momentul adoptarii ei, moneda euro era vazuta ca un liant care sa intareasca o piata unica formata din tari cu caracteristici economice foarte diferite. Desi avem o politica monetara comuna pentru toate tarile zonei euro, Banca Centrala Europeana trebuie sa faca mari eforturi pentru a compensa lipsa unei politici fiscale comune. Aceasta nu va fi adoptata insa prea curand sau poate chiar niciodata, multe tari din zona euro putand functiona doar datorita creditorilor externi.

11045349_679191018858055_4544545230215985833_o“Un week-end cu presa economica” la editia a VIII-a

In perioada 27-28 februrie a.c. au avut loc Colocviile economice “Florin Petria” – “Un week-end cu presa economica” desfasurate la Sinaia, Hotel New Montana sub egida revistei Piata Financiara, a grupului Finmedia. Si de aceasta data dezbaterile au adus in lumina apecte actuale ale sistemului financiar din Romania, pornind de la problema creditarii, pana la evolutiile si provocarile pietei leasing-rului, a fondurilor mutuale si a asigurarilor de sanatate.

Conferintele Finantare.ro bifeaza un nou success in 2015

10974298_771536046234954_406840999029365620_oMiercuri, pe 4 februarie 2015, la Camera de Comert si Industrie Iasi, a avut loc Conferinta Finantare.ro Iasi 2015. Prima sectiune a conferintei a fost dedicata oportunitatilor oferite de Bursa de Valori Bucuresti, prin sistemul AeRo – program lansat tot in aceasta luna pe 25 februarie 2015. In cadrul panelului au participat Bogdan Mugescu, Business Development Specialist la BVB, Cristian Tudorescu, Managing Partner la Explore Asset Management si Dan Zaharia, Extind Management. Astfel, au fost prezentate conditiile de listare pe AeRo, precum si care vor fi primele firme ce vor “sparge gheata” prin primele listari in cadrul acestei platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *