Numarul 42 / octombrie 2015
E dificil sa denumim economia stiinta
Banca Centrala Europeana (BCE) are o pozitie nehotarata in privinta relaxarii catitative (quantitative easing – QE). Iar presedintele institutiei nu s-a obosit sa ofere prea multe explicatii in legatura cu aceasta problematica.
Dar poate ca a venit momentul sa analizam mai bine de ce iau bancile centrale cu QE de la cei harnici si strangatori si redistribuie celorlalti. Pentru ca statele au angajat imprumuturi pe care nu le pot duce si atunci apeleaza la hazard moral si selectie adversa ca sa salveaza datoria publica de la faliment.
Proiectele legislative trebuie sa mearga in directia intaririi disciplinei financiare
Procesul de dezintermediere financiara s-a accentuat in ultimii cinci ani. Absenta cererii eligibile de credite si cresterea economisirii interne sunt principalele motivatii pentru reducerea liniilor de finantare de la bancile mama. Sectorul bancar romanesc este intr-o pozitie care ii permite reluarea creditarii in mod sustenabil, mai ales ca marjele de dobanda aferente creditelor au continuat trendul descendent.
Este mediul rural noua “reduta” de cucerit de catre banci?
In ultima perioada concurenta dintre banci a devenit din ce in ce mai acerba. Vocile din industrie (si nu numai) declara ca sunt prea multe banci in sistem care ar face acelasi lucru si care se bat pe aceiasi clienti. In sprijinul celor spuse vin si faptele, in sistemul bancar romanesc avand loc un proces de consolidare prin achizitii si fuziuni. Cu toate acestea, asa cum am spus-o si cu alte randuri, cred ca Romania are in continuare potential de dezvoltare in ceea ce priveste banking-ul, mai ales pentru faptul ca unele zone de piata sunt insuficient exploatate.
Etica in designul si structurarea posturilor
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
Motto:
“Daca vrei o secretara, gaseste pe cineva al carui vis este sa devina secretara”.
Acest articol este adresat mai ales persoanelor care se ocupa de resurse umane, studentilor, fiind foarte folositoare antreprenorilor si managerilor.
Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 19
Piata mondiala de capital – partea I
Ultimii ani au consemnat un fenomen interesant pe pietele financiare si anume perioade in care diferitele clase de active financiare evoluau in corelatie iar in altele pur si simplu independent. Mai mult, aceasta evolutie corelata a fost cand pozitiva, adica instrumentele mergeau in aceeasi directie, cand negativa, unele instrumente crescand iar altele scazand cam in aceeasi proportie. Totul este insa influentat de perceptia investitorilor iar acestia si-au schimbat aceasta perceptie foarte des in acesti ani. Practic, aceste perioade au insemnat ori o aversiune la risc ori dimpotriva, un optimism de multe ori exagerat bazat pe credinta ca recesiunea inceputa in 2008 a fost depasita.
Secretele senzoriale din spatele lucrurilor ce le cumparam…
Angajatul motivat este “aurul” oricarei organizatii
Cea mai de pret resursa a unei organizatii a fost, este si va fi resursa umana. Spre deosebire de alte “resurse”, cea umana este cea care da miscare si coerenta proceselor. Integrarea cu succes a angajatilor in activitatea unei entitati depinde foarte mult de maestria celor care o conduc. Altfel spus, valoarea unui angajat intr-o organizatie creste cu cat acesta este mai motivat. Dar cum sa ne motivam angajatii, astfel incat acestia sa fie “trup si suflet” in tot ceea ce intreprind? Este cea mai grea intrebare care il incearca pe un manager! Raspunsul ni-l da Bob Nelson, care vine si da solutii prin cartea sa – “1001 de moduri de a-ti recompense angajatii”. Aceasta este o lucrare care ar trebui sa se regaseasca in “dotarea” oricarui manager, fie el de companie multinationala sau de firma de mici dimensiuni. De ce? Pentru ca asemenea Seherezadei din cele “1001 de nopti” ne povesteste o serie de cazuri si situatii reale prin care diversi antreprenori, manageri etc. au reusit in ceea ce priveste relatia cu angajatii. Pornind de la cercetarile pentru studiile sale doctorale, Bob Nelson pune bazele unui adevarat compendiu cu privire la modalitatile de optimizare a relatiei cu angajatii.
Traderii care au succes pe termen lung, se adapteaza
Bogdan CAPRARU
“Minighidul expertilor pietei. Sfaturi de la cei mai experimentati traderi” ar putea fi considerat un Who’s Who al trader-ilor de pe pietele financiare. Desi prezinta profilele celor mai faimosi expertilor in domeniu, lucrarea e axata mai mult pe aspecte ce tin de comportamentul acestora pe pietele financiare. Practic arata fateta umana a celor care tranzactioneaza, ceea ce se petrece in mintea si simtirea lor. E o carte interesanta care nu doar prezinta “tehnici”, ci arata trairile celor in cauza, avand un rol educativ in dezvoltarea personala a celor care doresc sa construiasca o cariera in domeniul pietelor financiare.