Traderii care au succes pe termen lung, se adapteaza

Bogdan CAPRARU

“Minighidul expertilor pietei. Sfaturi de la cei mai experimentati traderi” ar putea fi considerat un Who’s Who al trader-ilor de pe pietele financiare. Desi prezinta profilele celor mai faimosi expertilor in domeniu, lucrarea e axata mai mult pe aspecte ce tin de comportamentul acestora pe pietele financiare. Practic arata fateta umana a celor care tranzactioneaza, ceea ce se petrece in mintea si simtirea lor. E o carte interesanta care nu doar prezinta “tehnici”, ci arata trairile celor in cauza, avand un rol educativ in dezvoltarea personala a celor care doresc sa construiasca o cariera in domeniul pietelor financiare.

Cartea e presarata de sfaturi, maxime izvorate din experienta trader-ilor, fixand repere importante in perfectionarea cititorului in ale tranzactionarii. Iata cateva: “Daca ai parte de un sir de pierderi, cea mai buna solutie este sa nu te mai straduiesti, ci sa faci exact opusul: nu mai tranzactiona.”; “Nu te concentra pe castigarea de bani; concentreaza-te pe protejarea a ceea ce detii.”; “Stiu cand sa ies inainte chiar de a intra.”; “Cand ai indoieli, iesi din piata si trage un somn bun.”

De asemenea, sunt desfiintate anumite mituri despre activitatea si comportamentul trader-ilor. “Nu exista un unic secret al pietei, care trebuie descoperit, nici o singura cale de tranzactionare pe piete”; “Lucrurile stau in felul urmator: oamenii care au cu adevarat succes in tranzactionare muncesc foarte mult.”; “Traderii buni isi lichideaza pozitiile cand cred ca gresesc; tradderii exceptionali isi inverseaza pozitiile cand cred ca gresesc.”; Ceea ce ti se pare a fi o mutare confortabila, este deseori o greseala.”; “daca sunt luat de valul de adrenalina, inseamna ca s-a intamplat ceva foarte rau”.

Toate “povestile” pe care autorul ni le prezinta sunt ca urmare a unor interviuri pe care acesta le-a relizat cu fiecare dintre cei prezentati in carte. Dar cine sunt expertii? Iata cateva nume: Jim Rogers, Marty Schwartz, Paul Tudor Jones, Gil Blake, David Shaw, John Bender, George Soros, Bruce Kovner, Stanley Druckenmiller si multi altii.

Cine autorul lucrarii? Cum de altfel ne-a obisnuit Erste Asset Management si Editura Publica prin cartile din colectia “carti mici, profituri mari”, autorul este un personaj din “piata”, dar nu unul oricare. Jack D. Schwager este expert recunoscut al industriei contractelor futures si al fondurilor de hedging si autorul mai multor carti financiare foarte apreciate. In prezent este directorul PortofolioFit, o firma de consultanta specializata in contracte futures intocmite la comanda si de portofolii FX administrate pentru clienti. Schwager este promotorul Jack Schwager Commodity Index (JSCI), un set de indici ai marfurilor care se ajusteaza in mod dinamic si incorporeaza structura diferentelor, intrarile sistematice si ajustarile de risc care se bazeaza pe volatilitate. Este cunoscut si pentru seria de interviuri best-seller, realizate cu cei mai mari manageri de fonduri de hedging ai ultimelor trei decenii: Market Wizards (1989), The New Market Wizards (1992), Stock Market Wizards (2001) si Hedge Fund Market Wizards (2012). De asemenea, este si autorul unei serii de trei volume intitulata Schwager on Futures si al cartii Getting Started in Technical Analysis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.