Daca construiti portofoliul cu rabdare, dividendele nu vor intarzia sa apara!

Bogdan CAPRARU

Dupa cartea lui Kramer – “Minighid de profituri mari din actiuni cu pret mic”, m-am indreptat catre un alt titlu interesant al colectiei “Carti mici, profituri mari” aparut la Editura Publica, gratie Erste Asset Management: “Minighid de investitii cu dividende mari. O formula sigura pentru profituri garantate”. Cele doua carti se completeaza reciproc prin strategiile de investitii pe piata de capital pe care le prezinta! Tragand cu ochiul la ce se intampla pe pietele bursiere, mi-am zis ca e timpul sa o citesc si pe aceasta. Desi au fost scaderi pe bursa pentru multe companii listate, cred ca tot raul a fost spre bine, pentru astfel putem achizitiona actiuni care se inscriu in profilul de actiune pe care Charles B. Carlson il descrie in cartea sa.

Dar cine este Charles B. Carlson? Uitandu-ma pe interiorul primei coperti am putut vedea ca Charles B. Carlson este CEO al Horizon Investments Services LLC, o companie de consultanta in investitii si management financiar. Este, totodata, CEO al Horizon Publishing care publica newslettere de investitii. Principala publicatie, Dow Theory Forecasts, apare saptamanal din 1946 si este unul dintre cele mai vechi newslettere de investitii din tara. Carlson este autor de bestselleruri si este citat regulat in Wall Street Journal, Barron’s si Money. Este invitat frecvent la CNBC, Bloomberg TV si CNN. Cum era de asteptat, cartea era scrisa de cineva din “linia intai” a investitiilor pe piata de capital.

Pe masura ce citeam cartea am putut vedea maiestria autorului in a prezenta ceva ce pare complicat pe intelesul oricaruia interesat de a face investitii profitabile la bursa. Astfel, autorul ne explica cum sa identificam si sa alegem titlurile financiare care sa ne aduca profituri nu doar din cresterea valorii pe bursa, ci si prin colectarea dividendelor, cupoanelor etc. Propune chiar si un algoritm foarte simplu de de alegere a actiunilor cu dividende mari. Acesta se bazeaza pe doua filtre: rata de distributie a dividendelor, care nu trebuie sa fie mai mare de 60% din profit, si punctajul general Quadrix, un filtru bazat pe analiza scoring a 100 de varibile diferite din sase categorii – trendul; calitatea; valoarea; forta financiara; recomandarile analistilor in privinta castigurilor estimate; performanta. Ca si celelalte carti si aceasta contine casete rezumat la final de fiecare capitol, iar pe parcurs, ideile principale si valoroase pentru strategia investitionala sunt remarcate prin casete text pe parcursul cartii. Dar eu ma opresc aici! Restul cititi voi si sunt sigur ca va va fi util in a investi in actiuni profitabile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *