Investitiile cu capital de risc: acolo unde nici banca si nici bursa nu pot patrunde

Bogdan CAPRARU

Sfarsitul de an m-a prins lecturand ultima aparitie din seria Carti mici, Profituri mari de la Editura Publica, ingrijita si sustinuta de Erste Asset Management. Despre “venture capital” (investitii cu capital risc) s-a vorbit foarte putin in literatura de profil din Romania si, astfel, cartea celor de la Publica e deschizatoare de drumuri si, speram, de asemenea, si de afaceri bazate pe astfel de structuri de finantare.

Desii autorii marturisesc ca nu au intentionat sa faca din aceasta carte un manual de urmat, ea poate fi considerata in ghid coprehensiv al industriei investitiilor cu capital de risc. Cartea este structurata astfel incat sa te conduca cu usurinta printre meandrele complicate si complexe ale acestui tip de investitii. Fondurile cu capital de risc au dublu rol in economie: reprezinta alternative de investitii pentru cei “curajosi”, dar sunt si o sursa de finantare cu impact favorabil (decisiv chiar in anumite domenii) asupra cresterii economice. Ele patrund acolo unde bancile si piata de capital nu pot patrunde. Sunt scanteia care porneste progresul in diverse domenii cum ar fi cel tehnologic, medical etc. Fara existenta unor astfel de fonduri, multe din produsele si serviciile pe care le folosim acum in viata de zi cu zi nu ar fi existat.

De regula, investitiile cu capital de risc se regasesc in finantarea start-up-urilor. Modelul de business implica finantarea unor proiecte indraznete, dezvoltarea afacerii si, dupa ce compania devine un “nume” pe piata, vanzarea ei, marcand profitul. De acum in colo, firma va putea urma structurile de finantare traditionale pentru dezvoltare: piata de capital sau banca. Dupa cum le spune si denumirea (venture capital), astfel de investitii reprezinta un pariu, o “aventura” pe care finantatorii “curajosi” indraznesc sa impinga lucrurile si sa sustina alti “curajosi” cu idei de afaceri inovatoare. Dupa cum spun si autorii, “capitalul de risc este ADN-ul pe care se bazeaza economia capitalista de succes”.

Cartea incepe cu o istorie a investitiilor cu capital de risc, povesti de succes ale unor branduri, in special cele de pe Silicon Valley. Apoi, cartea intra adanc in prezentarea proceselor pe care le implica o investitie cu capital de risc. La final, este introdusa o anexa cu resurse pentru informare, ce contine un glosar de termeni, precum si cateva resurse web utile celor care doresc sa afle mai multe despre aceasta industrie.

Cred ca aceasta carte ar putea fi utila, nu doar celor din industria financiara, dar, mai mult, pentru antreprenorii cu start-up-uri in domeniul IT, medical, tehnologic, media etc. Sfaturile vin de la doi autori cu experienta. Louis C. Gerken a fondat in 1998 Gerken Capital Associates (GCA), o companie de gestionare a fondurilor de active alternative. A fost director general si seful diviziei bancare de investitii in tehnologie a Prudential Securities si partener al Prutech, unul dintre cele mai mari fonduri de capital de risc din Statele Unite. Prutech a realizat peste 50 de investitii in firme din domeniul IT si al biotehnologiei si a fost unul dintre primele fonduri de capital de risc care a sustinut parteneriatele corporatiste ca strategie de coinvestire.

Wesley A. Whittaker este scriitor de peste 35 de ani. In 1977, a aparut in National Collegiate Poets Anthology si, la mijlocul anilor 1980, a avut o rubrica de satira intr-o revista lunara din Atlanta. Whittaker a scris doua piese de teatru, doua scenarii de film si este pe punctul de a-si finaliza primul roman. Detine un master in Management & Organizational Development la Universitatea Spring Arbor din Michigan. Locuieste in Saint Petersburg, Florida, SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *