Numarul 35 / martie 2015

Francul elvetian, dolarul si lectia de curs valutar

B.CapraruBogdan CAPRARU – redactor sef

Evolutiile recente ale cursului francului elvetian si a dolarului american ne aduc aminte de un aspect pe care majoritatea participantilor din economia romaneasca l-au ignorat in ultimul timp. Calmarea inflatiei, scaderea volatilitatii cursului de schimb a monedei nationale in raport cu euro au slabit vigilenta.

Sectoarele industriei prelucratoare prioritare in atragerea investitiilor straine strategice. Batalia pentru codul 7

C.MereutaProf. Dr. Cezar MEREUTA – Cercetator asociat la Centrul de Macromodelare Economica al Academiei RomaneImportanta exportului, atat in domeniul cresterii economice cat si, recent, in iesirea din criza a unor tari din Uniunea Europeana obliga la o analiza de identificare a principalei specializari a exporturilor tarilor Uniunii Europene ca si a tendintelor care se manifesta in acest domeniu.

Dupa cum este cunoscut, clasificarea standard de comert international SITC – 4, cuprinde 9 coduri cu specificatii clare si 1 cod suplimentar cu bunuri necuprinse in alte coduri, dupa cum urmeaza:

Protectia consumatorului – intre practicile incorecte si nevoia de educatie

calin ranguCalin M. RANGU, director Adjunct, directia Supraveghere Integrata ASF

Protectia consumatorilor este un domeniu vast, avand doua componente, reactiva si proactiva, cu multiple ramificatii. Prima componenta este cea reactiva, cu actiu -ni directe, cand interesele consumatorilor sunt deja afectate. In acest caz trebuie adoptate masuri reactive de protectie prin rezolvarea pro -ble mei si prevenirea repetarii. In general, proble -mele, reliefate prin petitii (reclamatii sau sesizari), tin de practicile pietei. Practicile incorecte, abu zive sau frauduloase afecteaza direct consuma torii. Efectele pot fi imediate sau sa apara dupa mult timp. Daca un client este blocat cu masina intr-un service deoarece asiguratorul si service-ul nu se inteleg asupra valorii daunei, consumatorul este la mijloc si este afectat imediat, pe termen scurt.

Prostia din ’33 – versiunea UE

rp_ionut.balan_-233x300.jpg

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Istoria se repeta, desi Seneca spune: A gresi e omenesc, dar a persevera (in greseli) e diabolic. Prima oara a gresit, in 1933, guvernul national-taranist (crestin si democrat) care a impus o curba de sacrificiu ce s-a soldat – dupa suspendarea indemnizatiei de chiriei si a alocatie de scumpete – cu reducerea salariilor muncitorilor cu 25% si cu greva de la Grivita, “acompaniata” de sirena lui Vasile Roaita.

Constructivismul social

Stefan Alexandrescu

Stefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Ce este constructivismul

Cadrul constructivist porneste de la premisa ca mai multi indivizi pot avea o perceptie relativ asemanatoare unitara, asupra unor situatii exterioare, sau chiar asupra anumitor simboluri. Pe aceasta idee se creeaza si brandurile. Dar strategii de marketing stiu cum cu cat o idee este mai vaga, cu atat are mai mari sanse sa fie percepute de mai multi oameni asemanator.

Cei care nu isi pot aminti trecutul sunt condamnati sa il repete!

0 minighid-de-cicluri-ale-pietei-de-capital_1_fullsize

Bogdan CAPRARU

Lucrarea “Minighid de cicluri ale pietelor de capital. Cum sa profiti de pe urma tiparelor de evolutie a cotatiilor bursiere” completeaza panoplia de carti din colectia editurii Publica dedicata investitiilor, colectie ingrijita si sustinuta de Erste Asset Management. Autorul – Jeffrey A. Hirsch este Chief Market Strategist al Magnet Æ Fund, precum si editor sef al Stock Trader’s Almanac.

Cartea este un real instrument de evaluare a investitiilor pe pietele bursiere prezentand elemente de analiza tehnica intr-un limbaj accesibil si usor de digerat. Astfel, chiar si un neinitiat poate patrunde aceast “ghid” si, mai mult, poate asimila sfaturile pe care le prezinta in vederea construirii strategiilor investitionale pe pietele de capital. Autorul explica ciclurile pietei, avand in vedere ciclurile pe termen lung, dar si amanuntele ce tin de tendintele pe termen scurt ce cuprind cele mai bune ore, zile, saptamani, luni ale anului pentru a tranzactiona pe bursa. Asa cum spune si autorul, “Minighid de cicluri ale pietelor de capital” este un breviar al celor mai eficienti indicatori, tipare si sezonalitati, care au fost cercetati si verificati cu migala in ultimii 50 de ani.

Cateva curiozitati despre sistemul bancar islamic

Banci.-Legi-Sharia.-Foto-Cyprus-Mail-586x319

Iuliana TOMULEASA

Miezul tare al paradigmei economice islamice este promovarea justitiei economico-sociale. Islamul nu este individualist, ci comunitarian, iar valorile morale sunt predominante, cea mai puternica fiind solidaritatea. Deci demersul economic are un filtru moral.

Islamul ne infatiseaza o perspectiva originala si pune in valoare un alt sistem decat cel cunoscut de noi indeobste. In Coran, problemele economice sunt vazute in mod diferit. Practic, natura umana este plasata in inima a doua probleme de natura economica: prima priveste justa repartitie a resurselor materiale, iar a doua se refera la buna utilizare a resurselor. Rezolvarea problemelor economice ar trece, deci, printr-o necesara moralizare a relatiilor economice, fapt avut in vedere, de altfel, si de clasicii occidentali ai economiei politice ca stiinta, dar uitat sau eludat de urmasii lor. Islamul aseaza insa si astazi cultura si etica in centrul reflectiilor asupra crizei economice.

(T.Brailean – Sistemul Economic Islamic)

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 14

fa51f1fbfa

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VI

Solutia adoptata de Banca Centrala Europeana pentru a depasi criza declansata in Europa a fost in concordanta cu modul in care functioneaza sistemul financiar pe continentul nostru, bancile avand rolul principal. Astfel, BCE a ales sa injecteze bani prin intermediul imprumuturilor directe catre bancile comerciale, aceasta solutie fiind menita in primul rand sa creasca rezervele pentru a se evita o noua criza financiara. Odata crescute rezervele, bancile ar fi fost practic stimulate sa acorde mai multe credite sectorului privat, relaxarea creditarii urmand sa creasca investitiile firmelor. Investitii mai mari ar fi insemnat angajari si implicit reducerea somajului iar preturile ar fi crescut si ele, majorarea inflatiei pana la pragul de 2% fiind practic obiectivul BCE.

ROMANIAN OUTSOURCING SUMMIT 2015

outsourcing2015_880x470b

The Diplomat – Bucharest a organizat pe 26 martie, Hotel InterContinental Bucuresti, prima editie a ROMANIAN OUTSOURCING SUMMIT 2015.

 Evenimentul a fost organizat cu sprijinul partenerilor strategici Outsourcing Advisers, ABSL– Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri, ANIS – Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, partenerii gold Societe Generale European Business Services, Total Soft, Wipro, partenerii Endava, Genpact, JLL, Noerr, PwC, SCC, UCMS Group si suportul APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia informatiilor si Comunicatiilor) si Cluj IT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *