Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 14

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VI

Solutia adoptata de Banca Centrala Europeana pentru a depasi criza declansata in Europa a fost in concordanta cu modul in care functioneaza sistemul financiar pe continentul nostru, bancile avand rolul principal. Astfel, BCE a ales sa injecteze bani prin intermediul imprumuturilor directe catre bancile comerciale, aceasta solutie fiind menita in primul rand sa creasca rezervele pentru a se evita o noua criza financiara. Odata crescute rezervele, bancile ar fi fost practic stimulate sa acorde mai multe credite sectorului privat, relaxarea creditarii urmand sa creasca investitiile firmelor. Investitii mai mari ar fi insemnat angajari si implicit reducerea somajului iar preturile ar fi crescut si ele, majorarea inflatiei pana la pragul de 2% fiind practic obiectivul BCE.

Acest plan suna bine in teorie, problema este insa ca exista diferente majore in ceea ce priveste costul creditarii in diferitele tari care compun zona euro. Desi rata de politica monetara a BCE este extrem de scazuta la nivelul de 0,05%, companiile din tarile periferice ale regiunii trebuie sa plateasca un cost al creditarii mult mai mare decat companiile germane de exemplu. Astfel, costul creditarii este de 1,5 sau chiar de doua ori mai mare in aceste tari decat in Germania si acest lucru se vede, Germania avand o rata a somajului de doua ori mai mica decat media zonei euro. Oportunitatile mai facile si mai numeroase de finantare au dus la rezultatul care se stie, o Germanie in plin avant economic in timp ce tarile periferice se chinuie sa evite recesiunea.

Pe de alta parte, situatia aceasta in care inflatia este mereu in scadere este un scenariu care poate fi cu greu inversat de banca centrala, Japonia fiind un exemplu in acest sens. Pentru a aduce inflatia la nivelul dorit, BCE ar putea devaloriza moneda euro prin cumpararea de obligatiuni suverane, extinzandu-si practic patrimoniul. Presedintele BCE, Mario Draghi, a reusit pana de curand sa atinga partial rezultatul dorit doar prin promisiuni, insa se pare ca acum este vremea faptelor. Banca Centrala va trebui sa cumpere o gama mai variata de instrumente financiare, aceste achizitii urmand sa mareasca increderea investitorilor.

Cu toate ca achizitia de obligatiuni suverane este benefica scazand dobanzile astfel ca statele se pot finanta mai usor, aceasta masura nu rezolva totusi problema economiei reale. Desi companiile mici creeaza 85% din locurile de munca, ele trebuie sa se finanteze de la banci pentru ca nu pot emite obligatiuni. In situatia in care 80% din finantare este asigurata de banci, aceste firme sunt extrem de sensibile la conditiile de creditare si de aceea Europa ar trebui sa treaca la un sistem in care piata obligatiunilor este mai importanta. Pana atunci insa, programul de injectie de lichiditate ar fi mult mai eficient daca BCE ar cumpara pur si simplu creditele acordate de banci firmelor.

Elementul esential pentru relansarea economica in zona euro il reprezinta reformele structurale, printre care prioritare sunt mecanismul de finantare al firmelor si liberalizarea pietei muncii. Marimea firmelor nu ar trebui sa fie un impediment in atragerea de finantare iar BCE poate ajuta limitand imprumuturile catre banci si crescand volumul pietei obligatiunilor si a instrumentelor financiare sintetice. In ceea ce priveste piata muncii, Mario Draghi a solicitat politicienilor europeni sa adopte cat mai repede reformele structurale necesare pentru a micsora somajul mai ales in randul tinerilor sub 25 de ani. Somajul este aproape 22% pentru aceasta categorie de varsta, acest fapt fiind evident defavorabil pentru productivitatea Europei pe termen lung.

Prin contrast cu zona euro, Marea Britanie se simte mult mai bine, rata somajului scazand intr-un ritm accelerat, perspectivele fiind foarte optimiste in ceea ce priveste cresterea economica. Aceasta tara nu a adoptat insa moneda unica asa ca Banca Angliei isi permite sa-si stabileasca obiective economice mai bine adaptate nevoii de a creste increderea populatiei si a firmelor. Banca Centrala Europeana ar trebui sa poata proceda la fel, chiar daca exista critici cum ca si-ar depasi mandatul, esentialul fiind ca cele peste 19 milioane de someri din zona euro sa poata simti ca s-a depasit in sfarsit aceasta lunga criza.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *