Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 18

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea X

Atunci cand ne referim la China si la politica monetara adoptata in aceasta tara, ipoteza este in general aceea ca modificarea dobanzii de referinta nu are impact asupra sistemului financiar. Deoarece companiile sunt detinute de stat, acestea se vor imprumuta la orice rate ale dobanzii asteptandu-se ca statul sa le salveze daca intra in faliment. Astfel, majorarea sau micsorarea ratei de politica monetara are mai putin efect in China decat o creditare directa a bancilor comerciale de catre banca centrala. Studiile recente contrazic insa aceasta teorie, Banca Populara a Chinei avand posibilitatea de a influenta evolutia economiei chiar daca aceasta banca centrala nu este independenta.

Atunci cand analizam modelul de functionare a bancii centrale a Chinei, trebuie inteles de la inceput ca deciziile importante se iau nu la nivelul bancii ci la nivelul Consiliului de Stat. O modificare in politica monetara se adopta asadar de cele mai multe ori de catre acest organism de conducere iar cateodata chiar de Politburo, comitetul suprem al statului. Deoarece obtinerea unui consens in astfel de masuri dureaza ceva timp, exista convingerea cum ca banca centrala reactioneaza intodeauna prea lent. Din aceasta cauza, s-a emis ideea ca masurile adoptate sunt ineficiente mai ales intr-o economie centralizata cum este cea a Chinei.

Tipologia economiei din tara asiatica implica o reticenta privind datele economice furnizate de autoritatile din China, aceste date fiind de multe ori chestionabile. Pentru a depasi acest obstacol, este nevoie de incorporarea cat mai multor date pentru a vedea care este starea exacta a economiei din China. Analizarea acestor date a dus la concluzia ca ultimii ani au insemnat o schimbare a impactului pe care politica monetara o are asupra economiei. Astfel, masurile luate de banca centrala incep sa aiba efecte economice similare cu cele pe care le intalnim in economiile capitaliste.

China a avut o crestere economica relativ buna dupa ce s-a declansat criza economica in 2008 insa aceasta crestere putea fi chiar mai ridicata. Banca nationala a marit rata de politica monetara chiar inainte de declansarea crizei, o masura contraciclica care avea menirea sa mai tempereze boom-ul economic din acel moment. Aceasta masura a produs insa efecte cu intarziere si a exarcebat criza in China mai ales ca restul economiilor mari au micsorat aproape de zero rata de politica monetara. De aceea, desi a rezistat mai bine in timpul crizei decat restul tarilor dezvoltate, China a fost totusi foarte serios afectata de acest eveniment.

Banca Populara a Chinei a schimbat asadar orientarea si a trecut la masuri de relaxare monetara pentru a contracara incetinirea cresterii economice. Aceste masuri au o tinta precisa si anume reducerea costurilor de finantare pentru companii si stimularea imprumuturilor pentru populatie. Ritmul actual de crestere economica, 7-7,5%/an, poate fi mentinut doar printr-o crestera constanta a creditarii cu o rata de 13-14% anual. Acesti bani ar trebui sa fie directionati catre constructia de locuinte si infrastructura, catre sectorul agricol si catre finantarea IMM-urilor.

Deoarece aceste masuri vizeaza doar anumite sectoare economice, se deduce ca autoritatile din China sunt reticente in a implementa relaxarea monetara pe scara larga. Consiliul de Stat manifesta aceasta precautie considerand ca un exces de lichiditate ar putea merge catre sectoare neproductive si ar putea crea bule speculative. Oricum, liberalizarea ratei de referinta e in contradictie cu obiectivul de reducere a costului finantarii pentru companii astfel ca va fi amanata pentru ca bancile sa poate oferi mai multe credite.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *