Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 17

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea IX

Banca Nationala a Romaniei a micsorat din nou rata de politica monetara, alegand sa continue insa cu acelasi ritm foarte lent de relaxare monetara. BNR a redus doar cu 0,25% dobanda de referinta desi asteptarile de inflatie sunt undeva la minimul intervalului de variatie tintit. Stabilitatea preturilor este evident obiectivul principal al BNR insa banca ramane reticenta la reduceri mai agresive ale dobanzii desi are exemplul marilor banci centrale. Cu toate ca acestea au redus aproape de zero rata de politica monetara, niciuna dintre economiile unde avem aceste rate nu a inregistrat inflatie in crestere semnificativa.
Dimpotriva, se pare chiar ca aceste economii s-ar putea confrunta cu perspectiva deflatiei, perspectiva care pare iminenta pentru zona euro. Se poate aprecia ca inactiunea BCE este cauza principala pentru aceasta situatie iar daca BNR considera ca poate sta linistita fiindca in Romania nu putem avea deflatie, atunci se inseala. Se pare ca banca nationala nu realizeaza inca ca avem o cererea interna slaba chiar daca momentan aceasta este compensata de exporturi. Avand in vedere insa ca ritmul de crestere al exporturilor a incetinit substantial, exista toate sansele ca productia sa scada, ceea ce va aduce bineinteles preturi mai mici dar si concedieri.
In situatia in care am avea atat consum intern cat si exporturi la un nivel redus, este clar ca nu poate fi vorba de crestere economica, rolul politicii monetare fiind tocmai de a ajuta economia sa creasca. Politica monetara actuala incearca sa faca acest lucru prin stimularea creditarii insa BNR ignora faptul ca indivizii si companiile vor fi atrasi de credite doar daca rata dobanzii este aproximativ egala cu inflatia. In contextul actual in care avem asteptari de inflatie in scadere, consumul va fi amanat perpetuu, indivizii asteptand ca preturile sa tot mai scada. Daca nu se va consuma mai mult, firmele isi vor ajusta in jos productia si vor economisi fondurile in loc sa investeasca.
Avem asadar o inflatie de -1,6% si o rata a dobanzii de 1,75% iar teoria economica zice ca cea mai rapida crestere economica se atinge daca aceste doua valori converg. Rata dobanzii este la nivelul potrivit atunci cand cele mai productive companii, atat cele existente cat si cele la inceput, pot sa obtina finantare si sa serviseze aceste credite fara a da faliment. Doar aceste firme pot supravietui in acest context, cele cu productivitate mica fiind eliminate intr-un timp rezonabil. Curatata de aceste companii ineficiente, care trebuie spus ca traiesc multa vreme cand rata dobanzii este aproape de zero, economia va creste mult mai repede pe baza acelor firme cu productivitate ridicata.
Cu alte cuvinte, rata de referinta nu trebuie neaparat sa fie la zero, ci la un nivel care difera evident de la economie la economie. Desi aceasta teorie economica este aproape unanim acceptata, totusi ea pare sa fi fost uitata in dezbaterea privind cea mai buna politica monetara de adoptat. Daca bancile centrale ar intelege ca cel mai bun lucru pentru economie este ca rata dobanzii sa fie la acest nivel de echilibru, atunci ar fi inutile orice discutii privind micsorarea ratei (cazul Romaniei) sau dimpotriva, majorarea ei (marile economii ale lumii).
Banca nationala are posibilitatea si trebuie sa adopte o politica monetara mai flexibila si mai bine adaptata tipologiei economiei romanesti. Romania este foarte dependenta de evolutia vremii, cresterea economica fiind ori pozitiva ori negativa in functie de cum a mers agricultura. Este inacceptabil acest lucru in anul 2015, iar BNR trebuie neaparat sa rezolve aceasta problema a creditarii pentru ca sa avem un consum care sa reprezinte o parte mai importanta a produsului intern brut.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published.