Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 15

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea VII

Prin contrast cu zona euro, Marea Britanie se simte mult mai bine, perspectivele fiind foarte optimiste in ceea ce priveste cresterea economica. Aceasta tara nu a adoptat insa moneda unica asa ca Banca Angliei isi permite sa-si stabileasca obiective economice mai bine adaptate nevoii de a creste increderea populatiei si a firmelor. Banca Centrala Europeana ar trebui sa poata proceda la fel, chiar daca exista critici cum ca si-ar depasi mandatul, esentialul fiind ca cele peste 19 milioane de someri din zona euro sa poata simti ca s-a depasit in sfarsit aceasta lunga criza. In Marea Britanie insa, rata somajului a scazut intr-un ritm accelerat, la acest rezultat contribuind in special modalitatea in care Banca Angliei a putut actiona pentru depasirea crizei.

Cu toate acestea, la debutul crizei financiare, Banca Angliei a preferat sa ramana in asteptare, considerand ca Marea Britanie ar putea ramane neatinsa de aceasta criza. Londra este in definitiv unul dintre cele mai mari centre financiare din lume asa ca banca centrala considera ca nu e necesara schimbarea politicii monetare. Intr-un sistem financiar mondial atat de interconectat, aceasta presupunere era evident gresita, Banca Angliei trebuind sa procedeze la masuri de acomodare sub forma achizitiilor de active financiare. Aceste cumparari au avut drept obiectiv cresterea disponibilitatii creditarii pentru sectorul privat, banca centrala urmand sa devina un furnizor de lichiditate de ultima instanta.

Pe langa injectia de lichiditate, banca centrala a micsorat si rata de politica monetara pana la 0,5%, acest nivel fiind considerat unul de la care orice reducere ar fi inutila. Achizitiile de active financiare au debutat in martie 2009 iar pana in toamna anului 2012, acestea au ajuns la totalul de 375 mld lire sterline. Prin aceste cumparari, banii au fost injectati direct in economie, scopul fiind cresterea consumului si deci a preturilor, banca centrala avand ca si obiectiv o inflatie de 2%. Spre deosebire de zona euro, injectia de lichiditate nu presupunea acordarea de bani bancilor, chiar mai mult, s-a incercat eludarea sistemului bancar.

Pentru a se reusi acest lucru, Banca Angliei a creat bani electronic si i-a folosit pentru cumpararea de obligatiuni suverane de la investitori privati cum ar fi fondurile de pensii sau companiile de asigurari. Acesti investitori nu doresc insa sa pastreze acesti bani prea mult deoarece acestia aduc o rentabilitate prea mica. Drept urmare, ei vor folosi acesti bani pentru a cumpara alte active financiare cum ar fi obligatiuni corporative si actiuni. In urma acestor achizitii, costurile de creditare pe termen lung pentru companii vor scadea iar acestea vor putea emite noi obligatiuni si actiuni, folosind banii obtinuti pentru cresterea investitiilor.

Cresterea investitiilor de catre firme se va traduce prin angajari noi si deci reducerea somajului iar in plus, preturile acestor active financiare ar creste si ele. Astfel, se produce un efect de inavutire, detinatorii acestor active avand practic mai multi bani pentru consum. Banca Angliei a precizat clar atata timp cat inflatia nu atinge pragul de 2%, nu va vinde din activele pe care le detine si ca oricum, rata de politica monetara va fi majorata in primul rand. Prin limbajul sau, banca centrala incearca de fapt sa influenteze asteptarile privind inflatia, evolutia preturilor urmand un model de autoindeplinire a previziunilor.

Tinand cont ca Marea Britanie in prezent cea mai mica inflatie din ultimii cinci ani, se pare ca Banca Angliei va mai pastra inca ceva vreme in bilant activele pe care le detine. Desi se preconiza ca rata de politica monetara va fi majorata inaintea FED-ului, cresterea economica a incetinit in trimestrul trei asa ca rata va ramane cel mai probabil neschimbata in viitorul apropiat.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published.