Piata de capital din Romania a intrat pe lista de monitorizare pentru obtinerea statutului de piata emergenta

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) saluta recentul anunt oficial al FTSE Russell privind promovarea pietei de capital din Romania pe lista de monitorizare pentru obtinerea statutului de piata emergenta (Secondary Emerging). FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializata in furnizarea de calcul de indici, care realizeaza incepand cu anul 1985 un model de evaluare a pietelor de frontiera, emergente si dezvoltate, model extins in prezent la nivelul a 72 de tari.

Anuntul publicat astazi, 29 septembrie 2016, vine ca urmare a procesului de evaluare formala al FTSE Russell, care presupune implicarea autoritatilor de reglementare si a burselor de valori locale prin intermediul discutiilor directe si a unor chestionare formalizate alaturi de un calendar anual prestabilit de comunicare si implementare. Detalii suplimentare pot fi accesate prin intermediul paginii oficiale de internet a FTSE Russell (www.ftserussell.com). “Asociatia Romana a Bancilor, prin intermediul Comisiei sale de Piete de Capital si Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru cresterea nivelului de comunicare si dialog cu companiile furnizoare de indici de actiuni la nivel mondial, in vederea sustinerii eforturilor intregii piete de capital romanesti pentru promovarea de la statutul de “piata de frontiera” la cel de monitorizare pentru “piata emergenta”. Este preconizata cresterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor straini, pentru piata de capital din Romania care poate deveni astfel o alternativa viabila de finantare si un stimulent al cresterii economice durabile”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor. “Comisia Piete de Capital si Trezorerie din cadrul ARB, prin intermediul expertizei si contributiei active a membrilor sai, actioneaza ca factor coagulant atat in cadrul fluxurilor de tranzactionare cat si in cadrul celor de post tranzactionare. Avand o viziune integrata asupra infrastructurii pietei de capital din Romania, ARB a initiat si a sustinut un dialog permanent cu Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, Ministerul Finantelor Publice, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central, dialog care a avut drept rezultat imbunatatirea cadrului legislativ si a aspectelor operationale aplicabile tuturor participantilor si investitorilor care acceseaza piata de capital din Romania. Multumim tuturor partilor implicate in acest dialog si ne vom intensifica in viitor eforturile in vederea indeplinirii integrale a tuturor criteriilor de piata emergenta”, a mentionat Ioana Apa, Presedintele Comisiei Piete de Capital si Trezorerie din cadrul ARB.
ARB, prin intermediul membrilor sai, combina expertiza locala cu cea europeana si globala si este angajata strategic in dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul intregii industrii financiare, in linie cu standardele internationale si cu reglementarile Uniunii Europene (EMIR, MiFID, CSDR si T2S). O parte importanta a strategiei ARB este reprezentata de continuarea proiectului initiat de catre piata de capital privind eliminarea celor opt bariere sistemice de acces. Dezvoltarea pietei de capital continua sa fie o componenta strategica prioritara a comunitatii bancare din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *