Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 25

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea VII

Fluxul de bani care circula pe burse are o caracteristica esentiala si anume aceea ca este in principiu unul finit. Pietele de capital nu pot creste insa in mod continuu fara ca masa monetara sa se largeasca iar creditul bancar este principalul mijloc prin care acest lucru se poate intampla. Daca nu ar fi acest credit inflationar, fondurile disponibile pentru achizitiile de instrumente financiare ar fi epuizate foarte repede deoarece alocarea economiilor este ineficienta. Principala legatura dintre economie si piata de capital este aceea ca o majorare a masei monetare si a creditarii are efect pozitiv atat asupra PIB-ului cat si asupra pietei de capital.

O economie care progreseaza este una in care de-a lungul timpului se produc tot mai multe bunuri, acestea reprezentand o valoare adaugata reala. Daca productia creste mai repede decat cantitatea de bani introdusa in economie, preturile vor scadea insa salariile vor ramane constante. Chiar daca preturile ar parea ca se apreciaza fiindca cantitatea de bani nou introdusa ar fi mai mare decat productia, aceste preturi ar fi de fapt mai mici in termeni reali deoarece salariile cresc in principiu mai repede decat preturile. In ambele scenarii, daca productivitatea si productia cresc, bunurile devin mai ieftine in termeni reali.

Este evident atunci ca o economie care creste este caracterizata de preturi care scad si nu de inflatie. In cazul in care PIB-ul creste, inseamna ca masa monetara se extinde deoarece o cantitate constanta de bani ar insemna ca indivizii cheltuie iar companiile castiga cam aceeasi suma in fiecare an. Aceasta teorie se aplica si pietei de capital deoarece o cantitate constanta de bani ar insemna ca valoarea totala a actiunilor sau a indicilor nu ar putea creste. In aceste conditii, profitul pe bursa, adica incercarea de a cumpara ieftin si vinde scump, poate fi realizat doar printr-o atenta selectie a actiunilor.

Astfel, ar trebui cautate actiunile acelor companii care isi cresc cota de piata, introduc noi produse, etc, adica isi cresc afacerile in detrimentul celor mai putin eficiente si inovative. Actiunile primelor companii ar creste iar cele ale ultimelor ar scadea insa deoarece un portofoliu diversificat nu si-ar creste valoarea, castigurile ar veni doar din dividende. In contrast cu aceasta situatie, majoritatea actiunilor cresc in prezent, indiferent de modul cum se prezinta afacerile companiilor emitente. Asta nu inseamna insa ca nu exista o legatura intre ce castiga o companie si valoarea ei pe bursa insa parametrii acestei legaturi se schimba frecvent.

Exista destule voci care sustin ca intregul concept de crestere a activelor financiare si a investitiilor este doar o iluzie economica. Ceea ce se intampla in realitate este o devalorizare a monedelor prin extinderea masei monetare de catre bancile centrale. Pretul imobiliarelor, al actiunilor sau al aurului nu creste de fapt, aceste active reusind doar sa-si pastreze mai bine valoarea decat banii tipariti sau cei digitali. Expansiunea masei monetare a determinat majorarea marjei dintre venituri si cheltuieli si a crescut profitul companiilor listate si implicit cotatia actiunilor.

Cel mai important indicator economic si financiar in contextul inflationar care caracterizeaza lumea de azi este masa monetara. Daca se incearca previzionarea directiei in care va evolua PIB-ul sau bursele dupa metode traditionale atunci rezultatele vor fi incorecte. Investitorii trebuie sa analizeze schimbarile de nivel ale masei monetare pentru a vedea cati bani vor ajunge pe piata de capital, injectiile de lichiditate sau lipsa lor determinand intr-o mare masura directia burselor.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *