Numarul 7 / Noiembrie 2012

Presa si rechinii de apa dulce

Norel MOISE

Am declarat de nenumarate ori ca breasla jurnalistilor, indeosebi cea din sfera economica, este in mare suferinta. Pe de o parte, nivelul de pregatire cu care absolventii ies de pe bancile scolii e de cele mai multe limitat, ca sa folosesc un termen elegant. Pe de alta parte mediul in care ar urma sa se dezvolte e unul dur, plin de capcane dar si de tentatii. Oceanul de informatie e impartit strict pe interese, oligopolul e instaurat ca la manual. In aceste conditii e atat de usor sa ti se serveasca pe tava o stire bomba (fabricata in multiplele labotaroare ale dezinformarii) si sa fii atat de convins ca ai dat lovitura carierei (in realitate ai redescoperit roata)! Fara sa iti dai seama, cazi la datorie (a se citi in ridicol) pe o tabla de sah, intr-un joc in care nu ai fost nimic mai mult decat un simplu pion.

CEC Bank combina tezaurul increderii cu adaptabilitatea permanenta. Interviu cu Radu Gratian Ghetea

Radu Gratian GHETEA

Cu o experienta in activitatea bancara de 40 de ani, Radu Gratian Ghetea a devenit o figura emblematica in peisajul bancar romanesc. Echilibrul, profesionalismul, carisma, sunt calitati care l-au facut remarcabil si, in acelasi timp, “eligibil” pentru doua functii foarte importante: cea de presedinte de peste un deceniu al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, precum si cea de Presedinte CEC Bank, cea mai veche institutie de credit romaneasca (mandat asumat intr-o perioada foarte dificila pentru institutia in cauza). Am avut onoarea sa aflam cate ceva din tainele acestei cariere de succes prin intermediul unui interviu acordat cu mare amabilitate de catre domnia sa (confirmandu-ne inca odata de ce este considerat a fi unul dintre cei mai populari si transparenti bancheri).

Imposibilitatea economica a contractelor bancare moderne

Cristian PAUN

Exista o lamentare clara cu privire la cauzele crizelor actuale. Exista si o tendinta clara de ascundere a adevarului si de punere a paturii pe tambal in aceasta privinta. Oricine si orice e mai vinovat de criza actuala decat sistemul bancar si bancile centrale. S-a ajuns pana intr-acolo incat vina e pusa in spinarea sectorului privat care s-a abtinut brusc de la investitii sau de la consum, care refuza cu incapatanare sa mai duca o viata pe creditul bancar oferit cu atata darnicie de catre bancile comerciale. Evident ca necunoasterea cauzelor crizelor financiare duce la tot soiul de propuneri de reforma care mai de care mai ciudate si mai in afara logicii economice (dobanzi cat mai apropiate de zero, bani cat mai globalizati si mai controlati politic, datorii publice scapate de sub control, deficite cat mai mari). Austeritate statului e tot mai incriminata de o lume obisnuita sa isi extraga rente sub diferite forme la umbra statului asistential. Nici pietele si capitalismul nu sunt excluse din boxa acuzatiilor cu privire la criza.

In apararea pietei libere

Gabriel MURSA

Au trecut mai bine de cinci ani de la inceputul actualei depresiuni economice, iar explicatiile dominante privind originile sale nu par sa lase loc de prea multe interpretari. Asadar, atat in mass-media, cat si in mediile intelectuale domneste punctul de vedere conform caruia marasmul in care a plonjat sistemul economic mondial se datoreaza excesului de politici liberale practicate in ultimile decenii. Carismaticii analisti de televiziune se iau la intrecere cu pedantii profesori de teorie economica din universitati in incercarea lor de a gasi mai repede cauzele evenimentelor recente in presupusele defecte congenitale ale pietei libere. Unii dintre ei, investitori pe bursa in produse derivate de mare risc, dar extrem de profitabile in caz de reusita, nu se sfiesc sa explice depresiunea slabiciunile inerente ale “fundamentalismului pietei”, o sintagma inventata de unul dintre cei mai mari speculatori ai tuturor timpurilor. In plus, librariile sunt inundate cu tiparituri care ataca fara menajamente capitalismul, punandu-i in carca toate relele de pe fata Pamantului. In aceste conditii, nu trebuie sa ne mai mire masivul viraj spre stanga al opiniei publice, succesul “Indignatilor” sau cererea tot mai intensa a oamenilor simpli pentru politici interventioniste.

50 de ani, 50 de conferinte, un mare succes

Cristian POPESCU

Iata-ne la o varsta la care putem sa privim in urma si sa fim mandri de ceea ce am realizat. Da, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi implineste, in aceasta perioada, jumatate de secol de existenta. Are o varsta a maturitatii, fara a-si pierde vigoarea tineretii. Sunt facultati mai vechi in tara. Este adevarat, dar nu ne luam la intrecere cu nimeni, cel putin nu la capitolul varsta. Insa, daca am vrea sa fim exacti, am putea sa argumentam ca, desi FEAA sarbatoreste 50 de ani, invatamantul economic iesean a implinit, deja, cel putin 152 de ani, daca am lua ca reper anul 1860, in care Ion Strat, primul rector al nou infiintatei universitati iesene, deschidea activitatea cu un curs de economie. Putem merge chiar mai in urma cu 27 de ani, pentru ca in 1843 Ion Ghica prezenta in fata cursantilor de la Academia Mihaileana din Iasi un curs de economie adaptat dupa scoala franceza. Iata, asadar, crampeie de istorie de care suntem mandri si care ne dau imboldul de a privi curajosi spre viitor. Care ne leaga de un trecut onorabil si ne dau dreptul la respect.

O noua piatra de hotar in cercetarea interdisciplinara romaneasca

Bogdan CAPRARU

In ziua de 23 noiembrie a.c. a fost sarbatorita Ziua Economistilor, moment marcat de Consiliul de conducere al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (AGER) prin acordarea Premiului AGER lucrarii “Clasele concentrarii economice si factorul 80 %”, autor Prof. Dr. Cezar Mereuta. Aceasta distinctie se alatura celei obtinute de profesorul universitar dr. ing. Cezar Mereuta pentru lucrarea cu acelasi titlu din partea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romanie (AGIR). Astfel, munca de doua decenii in dezvoltarea temei concentrarii economice si a cercetarilor interdisciplinare in Romania a fost validata si apreciata prin premiere de doua asociatii profesionale de marca din tara noastra, constituind un record, fiind prima contributie stiintifica premiata de doua asociatii profesionale diferite. Acest lucru demonstreaza inca odata actualitatea temei concentrarii in contextul economic prezent marcat de efectele globalizarii si implicatiile crizei financiare actuale. De asemenea, aceasta tema, aflata la confluenta stiintelor ingineresti cu cele economice, aduce o contributie de exceptie in planul cercetarii interdisciplinare.

Interviu cu Aldous Mina – Gandeste global, actioneaza global si fii global!

Aldous MINA

Faceconomics este o aparitie editorial interesanta si provocatoare, care incearca sa aduca in discutie noi strategii de dezvoltare economica bazata pe avantajele retelelor sociale. Autorul acestei carti, Aldous Mina are o bogata experinta in domeniul afacerilor internationale. Ce aduce nou aceasta carte? In primul rand scoate in evidenta atuurile utilizarii retelelor sociale (social media platform) in strategiile de penetrare a pietelor de catre companii, firme de consultanta, economisti, decidenti de politica externa, institutii guvernamentale si suprastatale, artisti, universitati etc. Acestea ofera un puternic efect de multiplicare cu resurse minime. Dezvoltarea tehnologiei face ca afacerile internationale sa aiba o crestere puternica, intrarea pe noi piete devenind din ce in ce mai facila in conditiile unei concurente din ce in ce mai acerbe. Cartea Faceconomics prezinta magistral aceste trenduri, cautand solutii de folosire eficienta a retelelor sociale ca instrumente de trecere a “frontierelor”. Sambata 8 decembrie a.c. ora 17.00, Aldous Mina va avea o lansare de carte la Librarium Palas Mall- Iasi, moment in care va prezenta mai multe amanunte despre teoriile sale exprimate in carte. Profitand de prezenta in Iasi a autorului, am realizat un scurt interviu cu acesta.

Black Friday

Ionel TIMISAN

Drept rezultat al modului in care a evoluat perioada recent apusa, reiese la suprafata si se dovedeste faptul ca Romania a reusit sa importe cu succes o noua sarbatoare printre cele deja existente la nivel national. Poate chiar mai mult, noua sarbatoare (Black Friday) a reusit sa atraga o atentie mult mai mare decat suratele sale importate (Valentine`s Day si Halloween) ce au varste mult mai respectabile implinite pe teritoriul tarii noastre.

Daca ne-am prezenta cu unele persoane la spital, probabil ca ne-ar spune medicul intr-un mod sec: “S-a infectat, are virusul Black Friday!”. Adica, au fost victime sigure a tehnicilor moderne de vanzari ce sunt utilizate intens in timpul sarbatorii numita Black Friday. Iar un dialog precum urmatorul intre doctor si ruda pacientului, nu ar trebui sa ne surprinda. ” – Domn` Doctor, ce are si se poate vindeca? – El este mai greu de tratat pentru ca are febra -50%! – Nu inteleg! – Are febra neagra! – Poftim?!?! – Si-a dorit ceva de Black Friday!”

Legislatie: Accentuarea divizarii in profesiunea financiar-contabila

Ionel BOSTAN

Camere si Corpuri profesionale multiple: ale auditorilor, consultantilor fiscali, evaluatorilor, expertilor contabili etc. Ingradiri severe pentru membrii CECCAR. Expertul contabil, indiferent de experienta si performantele avute ca membru al CECCAR, daca doreste sa presteze lucrari din toate (sub)domeniile amintite, va trebui sa treaca inca trei rinduri de examene de admitere, cite unul pentru fiecare “Camera” noua, si tot atitea verificari pentru definitivat. Daca in ceea ce priveste durata stagiilor profesionale in noile “Camere” se pot da aprobari de “comprimare”, cind este vorba despre taxe din intrare si cotizatii anuale, nu se face niciun fel de rabat. Astfel, profesionistul “total”, dupa ce va promova lungul sir de examene, va trebui sa cotizeze, evident, potrivit statutelor respective, la nu mai putin decit patru asemenea “Camere”.

Opinia specialistului: Sistemul TVA la incasare: avantaje si, mai ales, dezavantaje pentru companiile mici

Daniel STENZLER

Incepand din 2013 intra in vigoare un nou sistem privind plata TVA, sistem care va avea efecte in principal asupra companiilor mici, cu cifra de afaceri anuala sub 2.250.000 lei (aprox. 500.000 EUR), dar totusi va avea efecte si asupra companiilor care depasesc acest plafon in privinta modului de deducere si calcul al TVA. Pe scurt, in general TVA nu se va mai colecta la emiterea facturii ci la incasarea ei (prin incasare se intelege orice modalitate prin care furnizorul/prestatorul obtine contrapartida de la beneficiar sau de la un tert precum plata in bani, plata in natura, compensarea, cesiunea de creante, utilizarea unor instrumente de plata), si nu se va deduce la primirea facturii, ci la plata ei. Pentru companiile mentionate, aplicarea sistemului este obligatorie, nu optionala!

Pietele financiare internationale – evolutii luna Octombrie 2012

Andrei RADULESCU

Pietele de capital au intrerupt in octombrie seria aprecierilor initiata in iunie, indicele global MSCI consemnand o corectie de 0,8%, pana la 1 301,52 p.. Trebuie insa mentionat faptul ca am asistat la evolutii divergente ale indicilor din pietele americane si europene.

Pe de o parte, indicii americani s-au depreciat in octombrie, pe fondul comunicatelor companiilor cu privire la evolutia rezultatelor la 9 luni, dar mai ales a previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor pentru anul 2013.

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – octombrie 2012

Andrei RADULESCU

Luna octombrie s-a remarcat prin amplificarea semnalelor de stabilizare a climatului macroeconomic mondial, dupa procesul de decelerare consemnat pe parcursul ultimelor trimestre. Se remarca Statele Unite – prima economie a lumii (cu o pondere de peste 20% din PIB-ul mondial).

Indicele Baltic Dry – barometru al comertului mondial – a consemnat un avans de 34%, pana la 1 026 p. la finele lunii. Cu toate acestea, indicatorul se mentine sub pragul de la inceputul anului si cu mult sub valorile consemnate inainte de declansarea celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *