50 de ani, 50 de conferinte, un mare succes
Iata-ne la o varsta la care putem sa privim in urma si sa fim mandri de ceea ce am realizat. Da, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi implineste, in aceasta perioada, jumatate de secol de existenta. Are o varsta a maturitatii, fara a-si pierde vigoarea tineretii. Sunt facultati mai vechi in tara. Este adevarat, dar nu ne luam la intrecere cu nimeni, cel putin nu la capitolul varsta. Insa, daca am vrea sa fim exacti, am putea sa argumentam ca, desi FEAA sarbatoreste 50 de ani, invatamantul economic iesean a implinit, deja, cel putin 152 de ani, daca am lua ca reper anul 1860, in care Ion Strat, primul rector al nou infiintatei universitati iesene, deschidea activitatea cu un curs de economie. Putem merge chiar mai in urma cu 27 de ani, pentru ca in 1843 Ion Ghica prezenta in fata cursantilor de la Academia Mihaileana din Iasi un curs de economie adaptat dupa scoala franceza. Iata, asadar, crampeie de istorie de care suntem mandri si care ne dau imboldul de a privi curajosi spre viitor. Care ne leaga de un trecut onorabil si ne dau dreptul la respect.
Insa, ne-am gandit ca o scoala vorbeste cel mai bine prin roadele existentei ei, prin educatia pe care a furnizat-o si prin reusita absolventilor sai. Sarbatoarea nu este a dascalilor, sau nu numai a lor. Toti, la un loc, dascali si studenti, dau conturul unei activitati de succes. Prin urmare, am considerat ca cea mai mare bucurie ar fi reunirea, sub auspiciile unor intalniri amicale, a trecutului si a prezentului, a certitudinii si a sperantei, a vechilor si a actualilor studenti. Ideea este interesanta si pare a se bucura de succes. Si cum cifra 50 pare a marca momentul, atunci ne-am gandit la 50 de conferinte, a cate 50 de minute fiecare, tinute pe parcursul a cinci luni.
Laitmotivul ar fi trebuit sa fie succesul. Cum arata el, care sunt conditiile sine qva non de obtinere, posibilele retete si sfaturi. Am gandit sa facilitam intalnirea viitorului solicitant de joburi cu potentialii angajatori, intr-o atmosfera de Alumni, de sentiment comun de atasament peste generatii fata de un moment important din viata unui om de cariera: studiile universitare.
Ne-am intrebat daca va fi posibil, daca invitatii, absolventi din generatiile mai vechi sau mai recente, implicati si furati de rutina activitatilor zilnice, intr-o perioada de instabilitate, vor avea ragazul de a raspunde chemarii noastre. A fost o surpriza placuta cind am constatat nu numai ca au acceptat, dar au facut-o cu un mare entuziasm si chiar recunostinta fata de scoala. Ba, mai mult, au aparut si regrete din partea celor pe care nu am avut inspiratia sau informatiile necesare pentru a-i angaja in actiunea noastra. A fost primul semn ca lucrurile functioneaza, ca scoala si-a facut datoria, ca respectul si atasamentul nu sunt doar formale. Ne-am mai intrebat, fireste, cat de interesante vor fi aceste conferinte pentru auditoriu, format in special din actuali studenti ai facultatii. Si raspunsul ne-a fost dat de amfiteatrele mereu pline, de sutele de intrebari adresate lectorilor si de comentariile favorabile.
Am gasit chiar si sustinere financiara. Doi oameni inimosi, fiecare un adevarat lider in domeniul sau, Ioan Nani si Adrian Porumboiu, au devenit, prin intermediul firmelor pe care le conduc, partenerii nostri. Au raspuns favorabil, desi conjunctura financiara actuala nu este cea mai potrivita, la nevoia noastra. Amandoi sunt absolventi ai facultatii iesene de economie, amandoi au dovedit ca prin multa munca si perseverenta poti ajunge departe. Au existat si alti sponsori ce si-au oferit sprijinul si carora le multumim.
Chiar daca efortul depus in organizare a fost considerabil, antrenati fiind profesori, organizatiile de studenti, colaboratori externi, rezultatele sunt pe masura. Cand cineva aflat intr-o pozitie importanta iti marturiseste ca a avut aceleasi temeri ca si tine, ca a batut uneori la porti inchise, ca a dat gres de nenumarate ori dar ca, pana la urma, a reusit, atunci ajungi sa ii crezi pe profesorii tai care te invata ca perseverand, muncind si actionand, te vei intalni la un moment dat cu succesul. Zambetele de pe fetele studentilor, surprinse in nenumaratele fotografii si filmari realizate la aceste intalniri, dovedesc ca ideea noastra a fost una buna, ca am avut dreptate cand am propus o asemenea abordare a evenimentului.
Pagina 50feaa http://www.feaa.uaic.ro/50feaa/
Facebook 50feaa http://www.facebook.com/50FEAA?ref=ts&fref=ts
Leave a Reply