Despre criza, banci si stabilitate macroeconomica – o noua manifestare stiintifica la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Centrul de Studii Europene

uaicCentrul de Studii Europene din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a gazduit, in perioada 18-20 aprilie 2013, workshopul intitulat “Crisis, Economic Governance and Macroeconomic Stability in Central and Eastern Europe”, derulat in cadrul proiectului “CEE Banking Sector Stability after the Reform of the European Financial Supervision” (proiect Jean Monnet Multilateral Research Group, Grant Nr. 530069-LLP-1-2012-1-CZ-AJM-RE). Proiectul are o durata de implementare de 3 ani (septembrie 2012-august 2015), Universitatea Mendel din Brno (Cehia) fiind promotorul acestuia iar Universitatea Tehnologica din Viena (Austria), alaturi de universitatea noastra, fiind parteneri. Obiectivul general al proiectului il reprezinta constituirea unei retele de cercetare intre institutiile amintite, care sa serveasca drept platforma pentru realizarea unor activitati de cercetare in comun (scrierea de proiecte de finantare, lucrari stiintifice, organizarea de evenimente, editarea de reviste academice etc.).

Ne-am bucurat de prezenta domnului Svatopluk Kapounek, reprezentantul Universitatii Mendel si coordonatorul general al proiectului, a doamnei Cristina Baghiu, manager general pe regiunea Nord-Est, Banca Comerciala, reprezentantilor Centrului pentru Cercetari Financiare si Monetare (Bucuresti), Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor etc. Evenimentul a fost coordonat de catre domnul Alin Andries, membru in cadrul proiectului. Prin organizarea workshop-ului s-a urmarit prioritar oferirea unui cadru adecvat pentru dialog, schimb de opinii intre centrele universitare implicate in proiect si nu numai, pe problematici vizand aspectele financiare cu care se confrunta actualmente, pe timp de criza, mai cu seama statele Europei Centrale si de Est: problema lichiditatilor, a creditelor, socurilor asimetrice de pe piata monetara, provocari legate de asigurarea unei stabilitatii financiare etc. Au participat cu lucrari  tineri cercetatori si profesori, atat din Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” Iasi, cat si din universitatile partenere. In ultima zi a evenimentului au fost discutate activitatile viitoare ale proiectului si s-au trasat cateva propuneri cu privire la modul de implementare al acestora.

banner5

Ramona Frunza

Leave a Reply

Your email address will not be published.