Bankingul se schimba. E pregatita noua generatie de marele salt?

uaicIn data de 17 mai a.c. a avut loc o noua manifestare organizata de Centrul de Studii Europene a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi in cadrul proiectului “CEE Banking Sector Stability after the Reform of the European Financial Supervision” (proiect Jean Monnet Multilateral Research Group, Grant Nr. 530069-LLP-1-2012-1-CZ-AJM-RE). “”Bankingul se schimba. E pregatita noua generatie de marele salt?” a fost titlul mesei rotunde la care au participat reprezentanti din mediul bancar, precum si din mediul academic, studenti doctoranzi, masteranzi sau de la ciclul de licenta. Moderatorul evenimentului a fost redactorul sef al publicatii Piata Financiara – Norel MOISE.

Din partea mediului bancar au participat Cristina BAGHIU – Director regional Banca Comerciala Carpatica, Luminita POPESCU – Director Sucursala Iasi, Credit Europe Bank, Bogdan BABICI – Director grup Iasi, Raiffeisen Bank, Dan BOLOGAN – Director Agentia Iasi, Banca Italo-Romena Spa, Sucursala Bucuresti. De partea cealalta a baricadei s-au gasit reprezentanti ai universitatii din Iasi: prof. dr. Gabriela Carmen PASCARIU – Director Centrul de Studii Europene, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi; Prof. dr. Vasile COCRIS – prodecan Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Angela ROMAN – conf. dr. Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi; Bogdan CAPRARU – conf. dr. Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi; Silviu URSU – lect. dr. Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi; Iulian IHNATOV – asist. dr.¬† Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi. Alaturi de acestia a participat si Marius ALEXA – CEO Arhipelago, aflat in dubla ipostaza, de doctorand al FEAA, dar si reprezentant al mediului de afaceri si proprietar al portalului Finantare.ro.

Nu in ultimul rand, remarcam prezenta la eveniment a Gabrielei FOLCUT, consilier comincare Asociatia Romana a Bancilor, cu o expunere pe tema “Provocarile sistemului bancar”. Astfel, au fost aduse in discutie aspect legate de recentele evolutii in mediul bancar romanesc, precum si principalele provocari cu care acesta se va confrunta din perspectiva implementarii Basel III si a Uniunii Bancare Europene.

Dezbaterile au vizat, de asemenea, elemente ce tin de o mai buna comunicare si conlucrare intre mediul bancar si mediul academic in vederea unei mai bune pregatiri a viitoarelor generatii de bancheri si pentru cresterea insertiei profesionale in institutiile bancare a absolventilor inca de pe bancile facultatilor. ¬†Studentii participanti au avut ocazia sa isi exprime “ofurile” privind nevoile lor de perfectionare si in gasirea unui loc de munca in banking, primind sfaturi si indrumari de la ambele parti implicate in dezbatere: bancheri si profesori.

Proiectul “CEE Banking Sector Stability after the Reform of the European Financial Supervision”, cu o durata de implementare de 3 ani (septembrie 2012-august 2015), are drept promotor Universitatea Mendel din Brno (Cehia), iar Universitatea Tehnologica din Viena (Austria), alaturi de universitatea ieseana sunt partenerii programului. Obiectivul general al proiectului il reprezinta constituirea unei retele de cercetare intre institutiile amintite, care sa serveasca drept platforma pentru realizarea unor activitati de cercetare in comun (scrierea de proiecte de finantare, lucrari stiintifice, organizarea de evenimente, editarea de reviste academice etc.).

IMG_5477IMG_5484IMG_5485IMG_5487IMG_5490IMG_5494IMG_5517IMG_5497IMG_552220130614_101316IMG_5491IMG_5479IMG_5482

Leave a Reply

Your email address will not be published.