Revista presei economice 5 ianuarie 2015

Tendintele sistemului bancar in 2015: investitii si inovatii
Banking News

Conform analistilor, anul 2015 va fi unul al schimbarilor majore in sistemul bancar, atat in topul bancilor, a creditelor in lei, a iesirilor de pe piata si a preluarilor dar si a inovatiilor si investitiilor in noi tehnologii de banking.

La nivel global, bancherii vor cauta sa ofere un plus de securitate informatiilor si a tranzactiilor, extinderea platilor mobile si cresterea vanzarilor pe canale alternative.

Practic, bankingul in 2015 se va baza pe investitii si inovatii, tehnologia va avea o amprenta din ce in ce mai mare, iar cel mai bun exemplu este noul serviciu Apple numit AppleWatch, care va duce platile bancare la un alt nivel.

Sistemul bancar romanesc va avea o schimbare in topul bancilor in functie de active, unde Banca Transilvania, performera anului 2014, va trece pe locul al doilea in locul celor de la BRD, care isi pierd pozitia secunda dupa multi ani.

Banca Transilvania urca pe locul II in topul bancilor dupa active, dupa ce la sfarsitul lui 2014 a cumparat Volksbank, care dispare din top 10, fiind inlocuita de Piraeus Bank care urca pe locul 10 de pe locul 11.

De asemenea, procesul de consolidare din piata bancara va continua, sunt asteptate si alte fuziuni sau iesiri de pe piata, vom asista la o “revolutie” a creditelor in lei care vor castiga teren datorita faptului ca dobanda de referinta va continua sa scada, programul Prima Casa va exista si in 2015 iar creditele neperformante vor ramane o problema.

 

Rezervele valutare la BNR au scazut cu peste 300 de milioane de euro in 2014
Ziarul Financiar

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei la 31 decembrie 2014 au totalizat 32,216 miliarde de euro, in crestere fata de sfarsitul lunii noiembrie, cand insumau 31,467 miliarde de euro, dar cu peste 300 de milioane de euro mai mici fata de decembrie 2013 (cand rezervele valutare au insumat 32,525 miliarde de euro.

Rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone, care in conditiile evolutiei preturilor internationale s-a situat la valoarea de 3,29 miliarde de euro, conform datelor BNR.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie 2014 s-au situat la sfarsitul anului 2014 la valoarea de 35,506 miliarde de euro.

 

Pretul barilului de petrol Brent a scazut sub 55 de dolari pe baril
Ziarul Financiar

Cotatia petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut cu 2,8% pana la 54,72 de dolari pe baril la Londra, fiind cea mai scazuta cotatie din mai 2009 si pana in prezent.

Conform Bloomberg aceasta scadere se datoreaza cresterii productiei de petrol din Rusia si Irak si a ingrijorarilor cu privire la surplusul de petrol de pe piata.

In acelasi timp, a scazut si pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in februarie cu 2,5% pana la 51,37 de dolari pe baril, la New York.

In decembrie, Rusia a produs 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, fiind cel mai ridicat nivel al productiei de la destramarea Uniunii Sovietice pana in prezent, conform datelor Ministerului Energiei.

Practic, in 2014 pretul petrolului Brent a scazut cu 48%, fiind inregistrat astfel cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 si pana in prezent, in conditiile in care OPEC a hotarat sa nu reduca productia de petrol pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite.

In prezent, tarile member OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *