Revista presei economice- 3 martie 2014

Un client Banca Romaneasca a obtinut un credit fara dobanda
Banking News

Judecatoria Galati a decis in favoarea unui client Banca Romaneasca, eliminarea unei clauze de dobanda din contract, care a fost considerata netransparenta si abuziva.

Banca Romaneasca a trimis acestui client un act aditional, confom OUG 50/2010, prin care era instiintat de faptul ca dobanda contractuala s-a modificat, iar aceasta era formata din Euribor la 3 luni (care in acel moment era sub 1%), o noua marja fixa majorata de la 4,85% la 7,25%.

Clientul nu a acceptat actul aditional si mai mult decat atat, a facut o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in urma careia instanta din Galati a decis in decembrie 2012 ca banca a utilizat o clauza abuziva si a dispus eliminarea acesteia din contract.

Banca Romaneasca a facut recurs, motivand ca dobanda a fost calculata luand in considerare riscul de tara (CDS), costul rezervelor minime obligatorii si Euribor la 3 luni, insa acesta a fost respins iar sentinta a ramas definitiva si irevocabila, urmand ca acest client sa beneficieze de credit fara dobanda.

 

Rezervele valutare la BNR au scazut in februarie
Ziarul Financiar

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, luna trecuta rezervele valutare au scazut cu 1,3 miliarde de euro, de la 32,9 miliarde de euro la 31,6 miliarde de euro.

Aceasta scadere s-a inregistrat pe fondul unor plati la datoria publica in valoare de 1,17 miliarde de euro si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci in valuta.

In luna februarie s-au inregistrat intrari de 2,37 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta, alimentarea contului Comisiei Europene, conturilor Ministerului Finantelor Publice, si iesiri din rezerva valutara de 3,63 miliarde euro, reprezentand in principal plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

In prezent, rezervele minime obligatorii in valuta constituite de banci la BNR au scazut de la 20% la 18% din pasive, iar rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone (3,2 miliarde de euro echivalent in contextul evolutiei preturilor internationale)

 

Banca Transilvana a inclus in oferta cardul contactless
Banking News

Banca Transilvania, una din bancile de top din sistemul bancar, ofera clientilor sai carduri contactless, prin intermediul carora se pot face plati foarte rapide si care ofera un plus de comoditate.

Acest tip de card contactless are la baza o tehnologie care permite efectuarea platilor de pana la 100 lei/20 euro, prin simpla apropiere a cardului de un terminal contactless si nu necesita introducerea cardului in POS si nici tastarea PIN-ului.

Dupa ce BRD, BCR, si ING Bank au introdus deja aceste carduri, Banca Transilvania va oferi clientilor carduri de debit destinate persoanelor fizice emise in varianta contactless, printre care Visa Electron, Mastercard Mondo, Mastercard Direct si Mastercard Gold.

Pe langa posibilitatea platilor contactless, cardurile contactless emise de BT se pot utiliza la fel ca toate cardurile standard, respectiv plati la comercianti, retrageri numerar, cumparaturi online si plata facturilor.

Utilizarea cardurilor contactless nu presupune costuri suplimentare pentru client, cu exceptia comisionului de emitere care este diferit.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.