Revista presei economice 17 martie 2015

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania
Banking News

Banca Transilvania a primit acordurile necesare de la Consiliul Concurentei si Banca Nationala a Romaniei pentru preluarea Volksbank Romania S.A. si Volksbank Services Romania S.A.

Consiliul Concurentei a aprobat aceasta operatiune in urma unei analize conform careia s-a constatat ca tranzactia nu implica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special prin crearea sau consolidarea unei pozitii dominante.

Initial, aceasta operatiune de concentrare economica a fost pusa in aplicare inainte de autorizarea acesteia, in baza unei derogari a Consiliului Concurentei de la prevederile Legii Concurentei.

Decizia de autorizare a acestei operatiuni a fost luata si in functie de situatia dificila a clientilor Volksbank care au credite in franci elvetieni.

 

Dobanda Robor la 3 luni a scazut sub 1,3% pe an
Ziarul Financiar

Dobanda Robor la trei luni, indicatorul de referinta pentru costul creditelor de retail in lei, a inregistrat un nou minim istoric de 1,29% pe an.

Scaderea indicatorului Robor va ieftini imprumuturile in lei, iar majoritatea bancilor au anuntat ca la sfarsitul lunii martie vor avea loc ajustari ale dobanzilor la credite.

In decembrie anul trecut, cand a avut loc ultima actualizare a dobanzilor interbacare, indicatorul Robor era la 1,7% pe an.

Practic, aceasta scadere a Robor pana la 1,29% pe an reprezinta o economie de aproximativ 50 de lei lunar pentru un credit de valoare medie (200.000 lei pe o perioada de 30 de ani).

Un rol determinant in scaderea dobanzilor interbancare il are programul de relaxare monetara derulat de Banca Natinala a Romaniei, care a redus dobanda de politica monetara pana la minimul istoric de 2,25% pe an.

 

Apple lucreaza la lansarea unui serviciu propriu de televiziune
Capital

Conform Wall Street Journal, gigantul american Apple lucreaza la lansarea unui serviciu propriu de televiziune care ar costa intre 30 si 40 de dolari pe luna, desi pana in prezent au existat doar zvonuri si speculatii cu privire la aceasta intentie a companiei.

Apple ofera deja utilizatorilor posibilitatea de a se uita la televizor si Netflix prin Apple TV, insa programatorii gigantului american lucreaza pentru a oferi un pachet de televiziune propriu care ar putea fi lansat in toamna acestui an.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.