Revista presei economice – 13 martie 2014

Scadere a dobanzilor la creditele in lei
Ziarul Financiar

Indicatorul ROBOR la 3 luni in ultimele trei saptamani a coborat cu trei sferturi de punct procentual, conturand o tendinta de reducere a costului leului pe piata interbancara, precum si o scadere a presiunii asupra clientilor care urmau sa aiba rate ajustate la finalul lunii martie.

Nivelul indicatorului ROBOR la 3 luni afisat de catre BNR in data de 12 martie era de 3%/an. Acest indicator este folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei. Daca aceasta tendinta de scadere nu va continua si in urmatoarele doua saptamani, clientii ar urma sa plateasca rate mai mari pana la jumatatea anului.

Fara scaderea din ultima perioada, presiunea asupra clientilor ar fi fost si mai mare, indicatorul ROBOR la 3 luni ajungand la mijlocul lunii februarie la 3.75%/an, ceea ce ar fi reprezentat pentru clienti plata unei rate cu 140 de lei mai mare.

 

Evolutia actiunilor celor trei banci locale listate pe BVB
Ziarul Financiar

Evolutia in ultimii ani a celor trei banci locale listate, BRD, Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania a fost una mixta.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) le-au adus investitorilor un castig de 33% in ultimele 12 luni, iar cele ale Bancii Carpatica (BCC), au crescut cu peste 20%, ambele banci raportand anul trecut, profituri in crestere si evolutii pozitive ale portofoliilor de credite.

Actiunile BRD, cea mai mare banca locala listata, au scazut cu aproximativ 3% din cauza rezultatelor slabe, BRD raportand la sfarsitul anului 2013 pierderi de 385 milioane lei. Chiar si in aceste circumstante analistii se asteapta la o revenire a actiunilor BRD.

 

Topul judetelor in functie de cifra de afaceri
Ziarul Financiar

Conform analizei realizate de catre ZF, bazate pe datele furnizate de Registrul Comertului, capitala si alte noua judete din centrul si vestul tarii genereaza 70% din cifra de afaceri a companiilor din Romania, si anume 155 mld. euro, in timp ce economia altor 17 judete nu trece de 2 miliarde de euro anual, un rezultat cumulat care abia ajunge la 10% din rulajele businessului local.

Primele 5 judete in functie de cifra de afaceri in 2012, exprimata in mld. euro sunt: Bucuresti (81.9), Ilfov (13.6), Arges (9.1), Timis (8.7) si Cluj (8). Ultimele 5 judete in acest top sunt Covasna (1.1), Caras-Severin (1.1), Vaslui (1.1), Botosani (1.1) si Mehedinti (0.9).

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *