Revista presei economice 7 ianuarie 2015

Imobiliarele in lei au accelerat pe final de an 2014
Ziarul Financiar

Bancile aveau la finalul lunii noiembrie un stoc de credite in lei acordate pentru achizitia de locuinte de 8,8 miliarde de lei (echivalentul a 2 mld. euro), de circa trei ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Volumul de credite a crescut de cinci ori in ultimii doi ani ca efect al scaderii dobanzilor si al trecerii programului Prima casa exclusiv la varianta in lei.

Doar pe parcursul lunii noiembrie, stocul creditelor imobiliare in lei a crescut cu 600 milioane de lei, respectiv echivalentul a circa 3.000 de credite. Creditarea in lei a fost sustinuta de scaderea dobanzilor pe piata interbancara. Dobanda Robor la 3 luni, referinta pentru costul creditelor in lei, a ajuns in prezent la un minim de 1,7% pe an.

 

Tranzactii cu 7% mai mari pe Bursa in 2014
Wall Street

Valoarea tranzactiilor realizate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut anul trecut cu 7,4%, la 14,18 miliarde lei (3,2 miliarde euro), rulajul mai ridicat fiind sustinut de operatiunile cu actiuni, in timp ce segmentul de instrumente cu venit fix a avut evolutie negativa. Acesta este al doilea cel mai bun an pentru piata de actiuni a BVB, dupa 2007, cand tranzactiile s-au ridicat la 13,8 miliarde de lei. Valoarea ofertelor a scazut cu 4%, la 4,06 miliarde de lei (921,6 milioane de euro), de la 4,25 miliarde de lei (957 milioane de euro) in 2013. Instrumentele cu venit fix au facut obiectul unor schimburi de 955,7 milioane de lei (216,2 milioane de euro) anul trecut, in scadere cu 31,5% fata de 1,4 miliarde de lei (313,8 milioane de euro) in anul precedent.

 

Deficitul comercial al SUA, la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni
Capital

Deficitul comercial al SUA a atins in noiembrie 2014 cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, pe fondul scaderii record a importurilor de titei, cea mai recenta dovada a soliditatii redresarii economiei. Exporturile SUA au scazut cu 1%, la 196,4 miliarde de dolari, in timp ce importurile au inregistrat un declin de 2,2%, la 235,4 miliarde de dolari. Volumele de titei importate in noiembrie au atins cel mai scazut nivel din 1994, in timp ce pretul mediu al barilului de titei a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, deficitul comercial al SUA pe relatia cu China a scazut cu 8% in noiembrie, la 29,9 miliarde de dolari. Cel mai ridicat nivel al deficitului SUA este cel inregistrat cu China. Pe relatia cu UE, deficitul comercial al SUA s-a redus in noiembrie cu 7,4%, la 11,8 miliarde de dolari.

 

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *