Revista presei economice-29 august 2013

BCR reduce dobanzile la creditele si depozitele in lei
BCR Newsletter

Banca Comerciala Romana este prima banca din Romania care reduce dobanzile la creditele in lei in urma modificarii dobanzii de politica monetara. Banca dispune de lichiditate, iar aceste reduceri de dobanda  au drept scop sprijinirea creditarii si revenirea economiei.

Modificarile realizate de catre BCR sunt:

–          reducerea dobanzilor in lei pentru creditele de nevoi personale garantate Maxicredit cu pana la 3,4%,

–          reducerea dobanzii pentru creditele negarantate in lei cu pana la 1%,

–          reducerea dobanzilor la depozite cu valori cuprinse intre 0,25% – 0,5%.

 

Economiile emergente isi creaza propria banca
Capital

Principalele economii emergente (BRICS – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) au decis in luna martie a acestui an crearea unei banci proprii de dezvoltare.

Scopul constituirii unei astfel de banci este reducerea dependentei tarilor BRICS de institutiile financiare occidentale. Hotarati asupra structurii de capital pe care banca lor de dezvoltare ar trebui sa o aiba, oficialii din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au stabilit ca banca sa detina un capital total de 50 de miliarde de dolari, impartit in mod egal intre statele membre.

Sediul viitoarei banci inca nu a fost stabilit, iar grupul analizeaza posibilitatea oferirii unei participatii de 40-45% catre statele non-BRICS la noua banca.

 

SIF Banat-Crisana a cumparat 29% din Transilvania Constructii
Wall Street

SIF Banat-Crisana (SIF1) a cumparat 29,22% din actiunile firmei Transilvania Constructii (COTR), printr-un deal de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro). Astfel, participatia SIF Banat-Crisana a urcat de la 20,29% la 49,51% din actiunile Transilvania Constructii. Pentru ca a depasit nivelul de 33% din actiuni, societatea de investitii financiare este obligata sa lanseze o oferta de preluare.

Titlurile au fost transferate la ora 11:32, la pretul de 50 lei, cu 11,14% peste cotatia la care actiunile Transilvania Constructii au incheiat sedinta bursiera de miercuri. Raportat la pretul la care a fost realizat deal-ul, capitalizarea bursiera a firmei de constructii este de 47,3 milioane lei (10,6 milioane euro).

 

OTP Bank  va inregistra profit incepand cu 2014
Wall Street

Conform estimarilor realizate de banca, OPT Bank Romania va incheia acest an cu pierderi, dupa un rezultat negativ de 7,67 milioane euro in primul semestru. Presedintele bancii precizeaza ca pierderile de venituri sunt pe fondul creditelor neperformante.

Dupa anul 2009 nu s-au mai inregistrat credite neperformante, iar stabilizarea portofoliului de credite determina ca oficialitatile bancii sa spere la profit incepand cu anul 2014.

Pierderea din primul trimestru, de 7,67 milioane euro, a fost inregistrata ca urmare a inrautatirii rezultatului operational si a cresterii costului riscului. Imprumuturile noi au fost acordate in moneda locala in proportie de peste 95%.

OTP Bank estimeaza o crestere economica de 2-3% in acest an si un avans anual al PIB de 4% incepand din 2015.

 

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *