Revista presei economice – 14 martie 2014

BRD vrea sa revina pe profit in 2014
Ziarul Financiar

BRD-Groupe Societe Generale si-a propus sa revina pe profit in acest an, mizand pe reducerea provizioanelor, care in ultimii doi ani au cauzat bancii o pierdere cumulata de 716 milioane lei. Totodata, se estimeaza diminuarea venitului net bancar in 2014. Banca va continua masurile pentru optimizarea costurilor operationale, cresterea acestora ramanand, in consecinta, moderata, sub nivelul inflatiei. Alte tinte ale bancii sunt reorientarea tranzactiilor bancare curente spre banca la distanta si automate, ajustari ale activitatii de back office si a organizarii si structurii functiilor suport, precum si “continuarea standardizarii, automatizarii si simplificarii proceselor”.

BRD anticipeaza o crestere de 4% a creditelor nete, precum si o scadere a depozitelor atrase cu 3,6%. In ceea ce priveste companiile, BRD are ca tinta reluarea cresterii finantarilor de credite, dezvoltarea unei strategii sectoriale in concordanta cu oportunitatile pietei, vizand cu prioritate sectoarele energie, agricultura/agro-industriale, infrastructura, mari comercianti si mari exportatori.

 

Dividendele SIF-urilor in scadere in 2014
Capital

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au scazut in ultimele saptamani, unele dintre SIF-uri au anuntat dividende in scadere fata de anul trecut, iar altele nu le vor distribui nimic actionarilor. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 3,7%, dupa ce conducerea SIF le-a propus actionarilor dividende de cel putin trei ori mai mici decat anul trecut. Aceeasi propunere  si-au exprimat-o si sefii de la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care vor sa taie de tot dividendele. Actiunile SIF3 au pierdut 9% doar saptamana aceasta.

Numarul participantilor in sistemul pensiilor private a crescut in 2013
Wall Street

Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, la data de 31 decembrie 2013, a fost de 14,8 miliarde lei, respectiv 3,3 miliarde euro. Fata de 31 decembrie 2012, activele totale s-au majorat cu 44,1% (de la 10,24 miliarde lei).

La 31 decembrie 2013, 6,04 milioane de persoane erau inregistrate ca participanti in sistemul pensiilor administrate privat, in crestere cu 4,62% fata de 31 decembrie 2012). Numarul participantilor cu contributii lunare in decembrie 2013 a fost de 3,72 milioane (61,55% din total participanti), respectiv in crestere cu 4% fata de decembrie 2012.

Conform calculelor ASF, peste 157.000 de persoane au in conturile aferente Pilonului II sume mai mari decat media depozitelor persoanelor fizice in sistemul bancar. In ceea ce priveste pensiile facultative administrate privat (Pilonul III) la data de 31 decembrie 2013, un numar de 313.348 de persoane erau inregistrate ca participanti in cele 10 fonduri de pensii facultative, in crestere cu 7,26% fata de 31 decembrie 2012.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *