Revista presei economice 30 aprilie 2015

83,6% din populatia ocupata a Romaniei lucreaza in mediul privat
WallStreet

Un studiu INS arata ca 67,8% din populatia din Romania are varsta de munca insa doar 60,8% este angajata si dintre acestia, 83,6% lucreaza in mediul privat.

“Populatia activa a fost de 9.172.000 persoane, mai mult de jumatate (56,8 la suta) fiind barbati. Dintre persoanele active, 96,2 la suta erau in varsta de munca (15 – 64 ani). Tinerii reprezentau 7,2 la suta din populatia activa, mai mult de jumatate (60,2 la suta) avand domiciliul in mediul rural. Populatia ocupata cuprindea 8.554.000 persoane, in scadere comparativ cu trimestrul anterior (-268.000 persoane). Dintre acestea, 96 la suta erau persoane ocupate in varsta de munca”, se arata in ancheta transmisa de INS.

“Distributia populatiei ocupate dupa statutul profesional arata ca ponderea salariatilor (68,3 las uta) este cea mai ridicata in totalul populatiei ocupate. Lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau, in trimestrul IV 2014, 30,6 la suta din populatia ocupata. Salariatii s-au concentrat in proportie de 57,9 la suta in servicii, de 39 la suta in industrie si constructii si de numai 3,1 la suta in ramurile agricole. Din distributia numarului de salariati dupa regimul de lucru se observa ca majoritatea (98,6 la suta) erau salariati angajati pe perioada nedeterminata”, precizeaza INS.

 

“Legea Florange” creaza tensiuni in cadrul companiei Renault
Economica

Cu ocazia AGA 2015 din cadrul Renault, s-a discutat asa numita lege Florange care prevede ca actionarii prezenti timp de doi ani in cadrul companiilor sa primeasca automat drept dublu de vot. Tensiunea apare in contextul in care statul francez este cel mai mare actionar din cadrul Renault cu o participatie de 15%.

Pentru a avea castig de cauza, rezolutia de neaplicare a acestei legi trebuie sustinuta de 66% din actionari.  Pentru a bloca aceasta rezolutie statul francez a majorat participatia temporar in ultima luna la 19,7% din actiuni si 23% din drepturile de vot.

In virtutea unui acord din 1999 dintre Renault si Nissan, Renault detine 43,4% din actiunile Nissan si la randul ei 15% din Renault. Nissan este o companie considerata a fi sub controlul Renault deci nu are drepturi de vot. Cu toate acestea, conducerea Nissan a anuntat ca o masura de crestere a influentei in cadrul Renault a statului francez va atrage masuri similare din partea Nissan.

 

Raiffeisen restrange activitatea in Ungaria
Wall Street

Divizia din Ungaria a Raiffeisen Bank International va reduce la jumatate activitatea din aceasta tara.

Numarul de sucursale va fi redus de la 112 la 67, cheltuielile cu 20% si se va incerca concentrarea pe serviciile oferite companiilor si pe segmentul de private banking. Numarul angajatilor va fi redus cu 15%.

Decizia a venit ca urmare a urmaririi sectorului care aduce profit in cadrul bancii, si orientarea care comportamentul consumatorului, care prefera canale digitalizate.

Divizia ungara a Raiffeisen a inregistrat in 2014 pierderi dupa taxe in valoare de 114,7 miliarde de forinti (380 milioane euro), dupa 31,2 miliarde forinti in 2013. Pierderile uriase din 2014 au fost determinate de pierderile provocate de convertirea in forinti a creditelor in valuta. Banca a constituit in 2014, din acest motiv, provizioane de 251 de milioane de euro. Exceptand aceste provizioane, pierderile de anul trecut ar fi fost similare cu cele din 2013.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.