BT: Crestere organica sustinuta in primul semestru al acestui an

Informatii cheie – rezultate financiare individuale:

 • Activele Bancii Transilvania au crescut cu 8,4% fata de sfarsitul anului 2014, totalizand 38.601 milioane lei
 • Veniturile operationale au ajuns la 965,5 milioane lei, cu 11% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau 870 milioane lei
 • Profitul brut este de 226,31 milioane lei, in crestere cu 8% fata de semestrul I 2014

Veniturile operationale, la sfarsitul semestrului I 2015, au ajuns la 965 milioane lei, cu 11% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT, declara: Suntem multumiti de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflecta faptul ca atat in privinta cererii organice, cat si a achizitiei Volksbank Romania estimarile noastre au fost corecte si ne ofera perspective pozitive in viitorul imediat. Ramanem focusati pe cresterea Grupului, pe relatiile cu clientii nostri si vom fi in continuare unul dintre principalii finantatori ai economiei romanesti, in conditiile in care observam o crestere a cererii de credite, pe fondul imbunatatirii mediului de afaceri si a increderii clientilor in perspectivele economiei”.

La 30.06.2015 soldul creditelor Bancii Transilvania era de 22.255 milioane lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 31.917 milioane lei.

Ömer Tetik, Director General BT, afirma: “Rezultatele primului semestru ale acestui an sunt in linie cu strategia bancii si ne determina sa privim cu optimism intregul an. Am inregistrat o crestere consistenta, peste media pietei, a activitatii de creditare si a numarului de clienti. Cresterea volumului de activitate si a gradului de utilizare a produselor de catre clienti se reflecta in dinamica accelerata a veniturilor operationale”.

La sfarsitul semestrului I 2015, soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decat era la finalul anului 2014, in ciuda continuarii scoaterii de credite in afara bilantului in semestrul I 2015 (438 milioane lei). In acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 6,2% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,84% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, coborand pentru prima data in ultimii ani sub pragul de 10%.

Activitatea curenta a Bancii Transilvania:

4 tranzactii/secunda au loc cu cardurile BT

 1,1 milioane de tranzactii/zi au loc in BT

Profitul brut este de 226,31 milioane lei, in crestere cu 8% fata de semestrul I 2014. Rezultatul include impactul modificarilor reglementarilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, in sensul ca, in conformitate cu acestea, contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost inregistrata in momentul generarii obligatiei de plata si nu a fost amortizata pe parcursul intregului an. Efectul acestei schimbari a reglementarilor contabile este vizibil doar in situatiile financiare preliminate si insumeaza 40,5 milioane lei in 2015 si 36,6 milioane de lei in 2014. Daca nu ar fi existat aceasta schimbare, profitul brut in semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei.

 • Numarul de clienti activi ai bancii, persoane fizice si companii, a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, de la 1,76 milioane de clienti, la 1,92 milioane de clienti.
 • Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 10% fata de aceeasi perioada a anului 2014, iar ritmul de crestere a veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 9%.
 • In semestrul I 2015 banca a acordat atat companiilor, cat si persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, in valoare de 529 milioane lei.
 • Banca Transilvania a incheiat semestrul I 2015 cu un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generand tranzactii cu 18,02% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de 17,9%. BT are in portofoliu 240.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.
 • Ȋn ciuda cheltuielilor de integrare a Volksbank Romania in structura BT si a impactului modificarilor legislative cu privire la inregistrarea cheltuielilor referitoare la garantarea depozitelor, eficienta operationala este la un nivel sub media pietei, cu un raport cost/venituri de 50,17%.
 • Marja neta de dobanda a crescut de la 2,80 pp in trimestrul I al anului la 2,85 pp, cumulat la nivelul semestrului.

Alte informatii financiare:

Solvabilitate: 16,4%

BT a inregistrat in semestrul I 2015 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 255 milioane lei.

 • Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta in continuare peste 119,21%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani.
 • Soldul total al provizioanelor este de 2.393 milioane lei, la 30.06.2015, reprezentand 10,75% din totalul creditelor.
 • Solvabilitatea bancii, luand in considerare profitul anului 2014 si a semestrului I 2015, este de 16,4%.

 

Grupul Financiar Banca Transilvania

La nivelul bilantului, ponderea subsidiarelor – inclusiv Volksbank Romania – reprezinta 14% din totalul activelor Grupului Financiar Banca Transilvania. Plusul este reflectat cu precadere pe pozitia de portofoliu de credite, care este in valoare de 26,8 miliarde la nivel de grup. La nivelul pasivelor, diferenta pozitiva este de asemenea concentrata la nivelul activitatilor cu clientii, depozitele de la acestia ajungand la un total de 35,6 miliarde la nivel de grup. Capitalurile proprii ale Grupului Financiar BT sunt la sfarsitul lunii iunie 2015 la un nivel de 5,79 miliarde lei.

Dinamica pozitiva a veniturilor operationale si a veniturilor din comisioane subliniaza faptul ca strategia Grupului Financiar Banca Transilvania este consolidata si focusata pe sinergii intre segmente de business diferite.

Din punctul de vedere al impactului proiectului de integrare a Volksbank Romania asupra rezultatelor financiare, estimarile si prognozele prezentate de BT la Adunarea Generala Actionarilor din aprilie 2015 sunt confirmate de cifrele intermediare de la sfarsitul primului semestru al acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.