Revista presei economice 30 octombrie 2014

Dacia, brandul cu cea mai mare crestere pe piata auto europeana
Ziarul Financiar

Brandul Dacia a inregistrat o crestere a cotei de piata in Europa cu 0,2% in cel de-al treilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la o cota de piata de 2,4%.

De asemenea, compania Dacia este brandul cu cea mai rapida crestere pe piata auto europeana si a contribuit la cresterea cu 6,7% a veniturilor grupului Renault, de care apartine.

Conform unui comunicat al grupului Renault, compania a raportat venituri in crestere in cel de-al treilea trimestru din anul curent, de aproximativ 8,53 miliarde de euro comparativ cu 7,99 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut.

Grupul francez Renault si-a crescut cota de piata cu 0,2%, ajungand la o cota de 9,3%, la care a contribuit si Dacia, in special prin vanzarile modelului Sandero, lider al industriei auto din Spania in acest trimestru.

Banca Transilvania a inregistrat un profit cu 40% mai mare in primele 9 luni ale anului
Ziarul Financiar

Banca Transilvania a anuntat astazi rezultatele pentru primele noua luni ale anului curent, respectiv un profit net de 338,13 lei, in crestere cu 40,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In aceeasi perioada a anului curent, Banca Transilvania a acordat credite atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice in valoare totala de peste 7,9 miliarde de lei.

De asemenea, veniturile operationale ale bancii au crescut cu 26% comparativ cu perioada similara din anul 2013, la valoare de 1,44 miliarde lei, marja neta a dobanzii a fost de 3,43%, iar raportul cost/venit a crescut cu 8% pana la 42,3%.

Comparativ cu anul 2013, numarul de clienti activi ai Bancii Transilvania a crescut cu 14% in anul curent, ajungand la 1,88 milioane de clienti.

Sistemul bancar din Romania va incheia anul 2014 cu pierderi
Capital

Presedintele Asociatiei Romanie a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat ca sistemul bancar din Romania va incheia anul 2014 cu o pierdere majora determinata de procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante.

Datele Bancii Nationale a Romaniei aratau o pierdere la nivelul sistemului bancar dupa primele opt luni ale anului, iar procesul de curatare a bilanturilor inca nu s-a finalizat.

De asemenea, Radu Ghetea a afirmat faptul ca sistemul bancar plateste factura crizei, provizioanele constituite pentru creditele neperformante sunt aproximativ egale cu banii pe care bancile nu i-au recuperate de la clientii care au intrat in faliment si care nu vor fi niciodata recuperati la valoarea initiala, fie pentru ca garantiile si-au pierdut din valoare fie pentru ca unii clienti nu se mai pot redresa.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.