Revista presei economice 18 noiembrie 2014

In Romania din 44,8 milioane de carduri emise, doar 10,66 milioane sunt active
Financiarul

Conform datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei, numarul de carduri emise in Romania a crescut cu 2,8 milioane in ultimul an, la 44,8 milioane la finalul trimestrului trei din acest an, dar doar 10,66 milioane sunt active, in scadere cu 766.000 fata de luna septembrie a anului 2013.

Totodata, retragerile de numerar continua sa domine tranzactiile cu cardul in Romania in trimestrul trei din acest an, atat ca numar de operatiuni (57,73 milioane de tranzactii la ATM si 48,71 milioane de tranzactii la POS), cat si ca valoare a tranzactiilor (31,18 miliarde de lei retrageri de la ATM si 6,08 miliarde de tranzactii la POS).

Primele doua banci din sistem au avut o scadere de 10% a soldului de credite
Ziarul Financiar

In ultimul an, BCR si BRD, cele mai mari banci in functie de active din Romania, au ramas fara credite de 7 miliarde de lei, o scadere a soldului de 10%, pe fondul curatarii bilanturilor de neperformante si al vanzarilor slabe de imprumuturi noi.

Banca Transilvania, al treilea mare finantator al economiei, a raportat o crestere cu 10% a soldului de credite si a depasit pragul de 20 de miliarde de lei. Aceasta a raportat o crestere constanta a cotei de piata in ultimii ani si a ajuns sa detina 9% din activele sistemului bancar.

Incepand cu martie 2015 taxele si impozitele se vor putea plati cu cardurile MasterCard si Maestro
Ziarul Financiar

Conform ordonantei de urgenta aprobate de Guvern, persoanele fizice vor putea plati cu cardul, online si la terminalele Trezoreriei, impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, din 2015.

MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.