Revista presei economice 3 octombrie 2014

Romanii vor putea plati la Trezorerie cu cardurile Mastercard si Maestro
Ziarul Financiar

Din 2015 milioane de romani vor avea posibilitatea sa isi achite toate taxele si impozitele administrate de ANAF, primarii sau orice alte institutii prin intermediul terminalelor POS de la Trezorerie.

Conform Ordonantei de Urgenta aprobata miercuri, posesorii de carduri Mastercard si Maestro isi vor putea achita taxele si impozitele online si la terminalele Trezorieriei.

Aceasta Ordonanta creeaza cadrul legal pentru implementarea sistemului de plata cu cardul la Trezorierie, iar cei de la Mastercard vor licentia cat mai repede Trezorieria pentru a putea accepta plata cu cardurile Mastercard si Maestro.

Directorul Trezorieriei, Valentin Mavrodin, a declarat ca implementarea acestei noi modalitati de plata a taxelor si impozitelor va duce la o imbunatatire a controlului asupra impozitelor platite de catre contribuabili.

Investitorii chinezi sunt interesati de cumpararea activelor Enel din Romania
Ziarul Financiar

Potrivit unei declaratii a CEO-ului Enel, Francesco Starace, exista cateva companii din China care sunt interesate de cumpararea activelor companiei italiene din Romania si Slovacia.

Italienii de la Enel au anuntat ca intentioneaza sa vanda o parte din active pentru a reduce datoriile, iar cea mai mare companie de stat de utilitati din lume, State Grid Corporation of China, este interesata de cumpararea operatiunilor de distributie si vanzare din Romania.

In Slovacia, Enel este cel mai mare producator de energie, cu o participatie de 66% la Slovenske Elektrarne, de care sunt interesate alte doua companii din China, CEZ si EPH.

Compania italiana Enel detine o treime din piata distributiei de energie din Romania si vinde 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Clasamentul celor mai mari banci din Europa de Sud-Est cuprinde 22 de banci locale
Ziarul Financiar

Intr-un clasament al celor mai mari 100 institutii de credit din Europa de Sud-Est, se regasesc si 22 de banci locale, activele aceostora ajungand la un nivel de 76 de miliarde de euro.

Dintre bancile locale prezente in acesto top, BCR ocupa prima pozitie in clasament cu active de peste 14 miliarde de euro si un profit net de aproximativ 75 de milioane de euro anul trecut.

BRD, Unicredit Tiriac si Raiffeisen sunt singurele banci locale care au reusit sa urce in acest top, in timp ce alte sase institutii locale si-au pierdut locul din clasament.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.