Revista presei economice 23 septembrie 2014

Actiunile Raiffeisen Bank au scazut astazi cu 12% pe bursa
Ziarul Financiar

Conform datelor Bloomberg, actiunile austriecilor de la Raiffeisen au scazut astazi cu 12% pe bursa, inregistrand astfel cea mai mare scadere din octombrie 2011.

Pretul pe actiune a ajuns la 17,79 euro, aceasta scadere fiind determinata de publicarea primelor date cu pierderile din acest an.

In ultimii trei ani profitul austriecilor era bazat pe activitatea din Rusia, insa datorita sanctiunilor inpuse de SUA si UE in urma situatiei din Ucraina, este amenintata serios principal sursa de venit a grupului.

Potrivit unei declaratii a grupului, creditele neperformante din tari ca Ucraina si Ungaria au majorat pierderile Raiffeisen, iar provizioanele pentru credite neperformante vor ajunge la 1,7 miliarde de euro in acest an, cu aproape 50% mai mari decat in 2013.

Intr-un top cinci al celor mai profitabile banci din Romania, Raiffeisen ocupa primul loc cu un rezultat net de 458 milioane de lei (104 mil. euro), urmata Banca Transilvania cu 375 mil. lei, BCR cu 336 mil. lei, ING Bank cu un profit brut de 216 mil. lei si Garanti cu 93 mil. lei.

Guvernul a suplimentat plafonul pentru creditele Prima Casa               
Banking News

Guvernul a alocat anul trecut un plafon de 500 de milioane de lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) prin programul Prima Casa.

Sumele neutilizata pentru achizitionarea locuintelor de construite de ANL au fost realocate pentru a putea fi utilizate pentru achizitionarea oricarui tip de locuinta prin programul Prima Casa, pana la epuizarea acestora.

Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, in prezent, au fost alocati aproximativ 314,5 milioane de lei catre 15 banci, din care au fost acordate garantii in perioada septembrie 2013 – iunie 2014 de aproape 8,8 milioane de lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%.

Datele estimative arata faptul ca pana la sfarsitul anului se vor mai acorda garantii de aproximativ 5,2 milioane de lei pentru achizitii ANL, insemnand ca se vor utilize 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL) a fost de 1,2 miliarde lei lei si a fost epuizat la inceputul lunii iulie.

La solicitarea bancilor de suplimentare a plafonului, Guvernul a decis realocarea sumelor neutilizate pentru locuintele ANL pentru a fi folosite ca garantii generale.

Romanii prefera depozitele in valuta
Capital

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, economiile populatiei si firmelor au crescut in august cu ,04% fata de luna iulie, ajungand la nivelul de 215,24 miliarde lei lei.

Aceasta crestere a fost determinata in principal de cresterea depozitelor constituite de firme atat in lei (+1,4%) cat si in valuta (+1,3%).

Depozitele in lei ale populatiei au scazut cu 0,3% iar cele in valuta au crescut cu 0,2%, ceea ce arata ca romanii prefera sa economiseasca in valuta.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *