Revista presei economice 14 ianuarie 2015

Pretul asigurarilor RCA ar putea sa scada dupa ce ASF a modificat conditiile pentru stabilirea tarifelor la asigurarea obligatorie
Ziarul Financiar

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a relaxat conditile pentru stabilirea tarifelor la asigurarea obligatorie prin eliminarea din legislatie a obligatiei asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA care sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor.

In urma presiunilor de la Ministerul Finantelor, ASF a hotarat astazi modificarea Normei 23/2014, prin abrogarea articolului 21 in care este stipulata obligatia asiguratorilor de a stabili prima RCA astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele care decurg din incheierea contractelor, cu scopul de a veni in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor.

Avand in vedere faptul ca aceasta prevedere este considerata un factor de stimulare a cresterii tarifelor, decizia ASF ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii obligatorii.

Aceasta decizie de a reduce tarifele asigurarii obligatorii pentru tineri este sustinuta atat de presedintele ASF, cat si de ministrul Finantelor si primul ministru.

 

Programul Prima Casa va continua si in 2015
Capital

Conform unei hotarari de Guvern adoptata in sedinta de astazi, programul Prima Casa, prin intermediul caruia statul acorda garantii guvernamentale pentru achizitonarea de locuinte, va continua si in 2015.

Pentru anul acesta a fost alocat un plafon suplimentar de garantare in valoare de 2.500 milioane lei, iar conform actului normativ aprobat de Guvern, exista posibilitatea de a se utiliza in 2015 si diferenta nealocata din plafonul alocat pentru 2014, dar si sumele neutilizate pana la 31 decembrie 2014 din fondurile alocat bancilor.

 

BERD a investit in Romania 592 milioane de euro anul trecut
Capital

Investitiile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in Romania au crescut in 2014 cu aproximativ 16,5%, pana la 592 milioane de euro.

Aceasta crestere a investitiilor s-a inregistrat in ciuda faptului ca numarul proiectelor finantate a fost mai mic, in scadere de la 32 la 26 de proiecte.

Investitia totala acordata de BERD in statele in care desfasoara operatiuni a crescut cu 4,7%, pana la 8,9 miliarde de euro, in conditiile in care statele emergente au intampinat dificultati din cauza problemelor din Rusia si Ucraina.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *