Revista presei economice 27 iunie 2014

Bancile au alternative pentru programul Prima Casa
Banking News

Avand in vedere faptul ca bugetul alocat pentru programul Prima Casa se va epuiza pana la toamna, bancile ofera clientilor o alternativa avantajoasa prin creditele ipotecare standard.

Creditele imobiliare in lei concureaza imprumuturile acordate prin programul Prima Casa, prin dobanzi aproximativ egale, insa avantajul creditului Prima Casa ramane avansul minim de doar 5%.

Bancile au gasit o solutie si pentru acest lucru, pe piata fiind lansat deja un credit standard cu avans minim de 5% acordat de catre BRD, care are insa conditia sa garantezi imprumutul cu un apartament aflat in proprietatea ta sau a unui tert.

De asemenea, Andrew Gerber, directorul produse de retail al BCR, a declarat ca nu mai este nevoie de programul Prima Casa intrucat piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, iar vanzarile de credite ipotecare standard au egalat creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa.

BERD si ING sunt cei mai mari actionari privati ai Electrica
Wall-Street

Conform declaratiei lui Razvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si grupul olandez ING au devenit cei mai mari actionari privati ai Electrica S.A.

Asadar, in urma primei privatizari realizate pe bursa dar si cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), BERD a devenit al doilea cel mai mare actionar al Electrica dupa statul roman, iar grupul ING este cel de-al treilea actionar, cumuland subscrierile realizate de mai multe entitati ale grupului olandez.

Compania Electrica va fi listata si pe Bursa din Londra pe 4 iulie, in urma aprobarii obtinute de la Autoritatea Financiara a pietei din Londra.

Statul roman a obtinut in urma acestei oferte publice initiale in perioada 16-25 iunie, 1,95 miliarde de lei (444,3 milioane de euro), iar pretul final rezultat din operatiune fiind de 11 lei/actiune.

Compania Astra isi va majora capitalul social cu 70 de milioane de lei
Ziarul Financiar

KPMG Advisory, administratorul special al Astra, a aprobat majorarea capitalului social al companiei de asigurari cu 70 de milioane de lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei.

Aceasta majorare de capital va fi efectuata prin aportul actionarilor societatii prin emisiunea a 26,3 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2,66 lei/actiune. Subscrierea va avea loc pe 14 iulie doar de catre actionarii companiei, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate.

In luna februarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a instituit procedura de redresare financiara prin administrarea speciala a companiei Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Compania Astra este liderul pietei de asigurari din Romania cu peste 1 miliard de subscrieri in 2012 si peste 4 milioane de clienti.

Compania de asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA – 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, companii detinute de omul de afaceri Dan Adamescu, si 0,3% alte persoane fizice si juridice.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.