Revista presei economice – 7 aprilie 2014

Primele banci din sistemul bancar romanesc
Ziarul Financiar

In functie de profitul inregistrat, pe primul loc se afla austriecii de la Raiffaisen, ce si-au pastrat pozitia de anul trecut, de cea mai profitabila banca de pe piata, cu un rezultat net de 458 milioane de lei (104 mi. Euro), urmati de catre Banca Transilvania cu 375 milioane lei si BCR cu 336 milioane lei.

Clasamentul primelor cinci profituri din sistemul bancar este completat de ING Bank cu un profit brut de 216 milioane lei si de Garanti cu 93 milioane lei.

Cea mai mare banca dupa actívele detinute, BCR, a revenit in top dupa o restructurare dura, depasind astfel socul unor pierderi de 1,2 miliarde de lei in 2012. Garanti, un jucator de tale medie din sistem, a reusit sa intre in top in conditiile in care banci mari precum BRD, Volksbank, Bancpost au raportat pierderi.

 

Astra va trebui sa isi majoreze capitalul cu 110 milioane de euro intr-un an
Ziarul Financiar

Conform raportului privind redresarea financiara a companiei Astra, realizat de catre KPMG Advisory, aceasta ar avea nevoie de o majorare de capital de 490 milioane de lei, din care 70 milioane de lei  “intr-o prima faza imediata”.

Compania a fost plasata sub administrare speciala pe 18 februarie dupa ce un control al ASF a descoperit mai multe nereguli, inclusiv scaderea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate sub minimul legal, un volum mare de dosare de dauna neachitate si un nivel insuficient de reasigurare pe segmentul politelor property.

Totodata, raportul mentioneaza si necesitatea solutionarii amiabile a unui numar de litigii cu clientii, recuperarea unor imprumuturi acordate si ajunse la scadenta, preum si plasarea in reasigurare a politelor property catre reasiguratori cu rating A.

 

Banca Romaneasca a alocat 50 milioane euro pentru finantarea IMM
Wall Street

Conform comunicatului emis de Banca Romaneasca, institutia de credit a semnat conventia de participare la program cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care va garanta pana la jumatate din valoarea finantarilor, cu exceptia dobanzilor si comisioanelor. Rata dobanzii este formata din indicele ROBOR la trei luni, plus o marja de maxim 3,25%/an, la cara se adauga un comision anual de maximum 0,25%.

Banca Romaneasca a alocat 50 milioane de euro pentru finantarea IMM-urilor in cadrul programului guvernamental de sprijinire a acestor firme, prin care pot accesa linii de credit de maxim cinci milioane lei pentru capital de lucru, pe cel mult 2 ani, statul garantand jumatate din valoarea finantarii.

 

Comunicat de presa

BCR incurajeaza economisirea in contextul cresterii semnificative a creditarii

Banca Comerciala Romana (BCR) incurajeaza economisirea si ofera tuturor clientilor persoane fizice, noi sau existenti, pana pe data de 30 aprilie a.c., o dobanda fixa, avantajoasa in valoare de 3,75%/an la depozitele in lei de 3 luni, constituite din bani noi.

“In ultimul trimestru, BCR a facut progrese extraordinare in ceea ce priveste  activitatea de creditare in lei si vedem semne reale pentru o revenire  sustenabila a pietei. Clientii au din ce in ce mai multa incredere in serviciile financiare, iar pozitia noastra de lideri de piata face ca alegerea BCR ca si partener sa fie o decizie fireasca. Pentru aceasta, ne dorim sa oferim recompense si mai consistente clientilor care vor sa-si construiasca o relatie mai stransa cu BCR, asa incat incurajarea lor sa economiseasca si mai mult prin depozitele noastre este un pas natural in aceasta directie”, a declarat  Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.

BCR a acordat, in anul 2013, credite pentru nevoi personale in moneda nationala in valoare de peste 1,5 miliarde lei, din care 40% au fost credite revolving (descoperit de cont si carduri de credit). Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu 35 % in a doua parte a anului 2013 si cu 50% in prima parte a anului 2014, cresterea fiind sustinuta pe de o parte de reducerile substantiale de dobanda cat si de cresterea interesului clientilor pentru refinantarea creditelor detinute.

BCR a lansat, recent, o campanie de promovare a creditelor noi de nevoi personale cu accent pe oferta competitiva, simplitate si rapiditate – dobanda promotionala de la 8,5% pe an (DAE 10,08%), campanie valabila pana pe 30.04.2014. Dobanda este determinata in functie de vechimea si continuitatea in munca, comportamentul de plata, incasarea salariului sau pensiei intr-un cont la BCR, iar procesul de acordare a creditelor de nevoi personale este simplu si rapid, intrucat banca solicita numai 3 acte.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *