Revista presei economice 27 noiembrie 2014
Pretul petrolului a ajuns la minimul ultimilor patru ani
Capital
Conform datelor MarketWatch, pretul barilului de petrol Brent a scazut astazi cu 2,5%, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, 75,83 de dolari.
Pretul barilului de petrol a ajuns la cel mai scazut nivel din 7 septembrie 2010, pe fondul ingrijorarilor privind acordul tarilor membre ale OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) pentru reducerea productiei de petrol.
De asemenea, potrivit datelor Bloomberg, cotatia petrolului West Texas Intermediate a scazut cu 1,1%, pretul barilului ajungand la 72,9 dolari.
Anul acesta pretul petrolului a scazut cu 26%, pe fondul cresterii productiei de petrol in Statele Unite la cel mai inalt nivel din ultimile trei decenii si al cererii mai slabe la nivel global.
Bancile care percep cele mai mari comisioane
Banking News
Consiliului Concurentei a realizat un top al celor mai mari comisioane percepute de bancile din Romania pentru serviciile oferite.
Un studiu al Comisiei Europene arata faptul ca tara noastra este pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati.
Comisioanele bancare analizate sunt cele percepute pentru: administrarea lunara a contului, eliberarea extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar (de la ATM propriu sau al altei banci) si tranzactiile internationale.
Conform acestui raport, cu exceptia Marfin Bank si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea unui cont curent.
Cel mai mare comision de administrare cont curent este perceput de Unicredit Tiriac Bank, 7,5 lei, urmata de OTP cu 5 lei. La polul opus se afla Banca Transilvania si Marfin Bank care nu comisioneaza clientii pentru contul curent.
In ceea ce priveste taxarea clientilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, cele mai mari tarife sunt percepute de Libra Bank si Banca Carpatica, 1 leu pe operatiune, Alpha Bank, Banca Romaneasca si ProCredit cu 0,5 lei/interogare, iar majoritatea bancilor percep 0,3 lei.
Cele mai mari comisioane pentru retragere numerar din reteaua proprie de bancomate sunt percepute de BCR si Bancpost, 0,25% din suma retrasa, iar la polul opus regasim Banca Transilvania, ING si Marfin Bank, care nu percep comison pentru acest tip de tranzactie.
Primele doua banci din sistemul bancar, BCR si BRD, au cele mai mari comisioane pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor banci, 1% plus 6 lei si respectiv 1% plus 4 lei, in timp ce majoritatea bancilor percep 0,5% plus 2,5 lei.
Catalin Iftenie
Leave a Reply