Revista presei economice – 25 octombrie 2013

Bancherii dau imprumuturi clientilor “premium” ca sa cumpere actiuni Romgaz
 Ziarul Financiar

Anuntul privind oferta Rogaz, a starnit atentia publicului larg si o mare rumoare pe piata financiara, fiind cea mai mare listare din istoria bursei. Cateva banci au vazut o oportunitate in aceasta si sunt dispuse sa isi finanteze clientii premium pentru a cumpara cat mai multe actiuni.

Potrivit unor surse de pe piata, banci precum BCR, BRD si Banca Transilvania ar acorda finantari pe termen scurt de tip “leverage” clientilor care detin conturi de tranzactionare de valoare mari pentru a subscrie la oferta Romgaz. Clientii premium pot accesa o finantare care poate ajunge pana la de trei ori valoarea portofoliului de actiuni al clientului, acest lucru in cazul BCR.

Scadenta imprumutului este data de 6 noiembrie cand are loc decontarea tranzactiilor din oferta Romgaz. La mijloc sunt 370 milioane de lei pentru ca transa de actiuni alocata micilor investitori sa fie subscrisa. Aceasta este de departe cea mai mare oferta de actiuni facuta vreodata de o companie publicului larg din Romania. Nu orice client poate primi o astfel de finantare, conditiile impuse sunt extrem de stricte, iar clientul trebuie sa aiba un istoric bun al tranzactiilor pe bursa, fara nici o decontare esuata si sa aiba o situatie financiara buna.

Acest tip de finantare ii permite clientului sa primeasca pachetul de actiuni dorit in cazul in care exista subscrieri mai mari pe transa de retail decat actiunile scoase la vanzare.

 

Micii investitori au subscris deja 100% la Romgaz, mult peste ceea ce a fost alocat
Capital

Interesul romanilor pentru cea mai maire oferta din istoria bursei a fost peste asteptari, valurile de ordine de subscriere din partea acestora inecand practic departamentele centrale ale intermediarilor. In cea de-a patra zi a ofertei, aproximativ in jurul orei 12:50, transa investitorilor mici fusese subscrisa in totalitate, in conditiile in care inca cantitati uriase de ordine asteptau sa fie incarcate in sistem.

Daca dupa primele trei zile subscrierile ajungeau la cota de 79% in cea de a patra zi deja s-a trecut de 100%, astfel ca de la acest moment toate ordinele vor insemna suprasubscriere. Zece minute mai tarziu la ora 13:00, nivelul subscrierilor pe transa mica era deja de 8,8 milioane de actiuni, cu 1,5% peste numarul celor alocate.

 

Banca lui Patriciu a implinit 4 ani de cand a fost cumparata si raporteaza cifre impresionante
Capital

Pe 19 octombrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,21% din actiuni) Bancii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investitii Liberty Capital LLC. Initial nu a fost anuntat pretul/actiune la care s-a incheiat tranzactia, dar Bloomberg scria ca, potrivit unor surse din piata, banca georgiana fusese preluata la o cotatie cu mai mult de 80% sub pretul mediu de tranzactionare din acea perioada. Practic, la acea vreme capitalizarea bancii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, desi capitalizarea pachetului cumparat era de 87,5 milioane dolari.

Practic sunt 4 ani de cand acesta a preluat banca din Gerogia, iar cifrele arata ca activele totale au crescut de la momentul preluarii cu 360%, in timp ce creditele au crescut cu peste 550%. Cea mai mare crestere o au depozitele care, de la momentul preluarii au crescut cu peste 600%. Liberty Bank a anuntat ieri un profit de 3 milioane de dolari in trimestrul al treilea, in crestere cu nu mai putin de 853,1% fata de perioada similara a anului trecut si de aproape de 300% fata de trimestrul precedent. Cifrele nu sunt inca auditate.

Merita adaugat si faptul ca Patriciu l-a pus presedinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze,  fost prim ministru georgian si unul dintre cei mai experimentati bancheri din Georgia.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *