Revista presei economice 18 martie 2015

Moody’s va revizui ratingurile a 1.000 de banci

Capital

Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a anuntat, marti seara, ca va reevalua ratingurile a peste 1.000 de institutii financiare, dupa introducerea unei noi metodologii de evaluare a bancilor, transmite Bloomberg.

Analistii Greg Bauer si Ana Arsov sustin ca ratingurile a 214 banci ar putea fi imbunatatite dupa ce modificarile legislative au facut mai usoara impunerea de pierderi pentru creditori. In schimb, aproximativ 212 banci ar putea fi retrogradate, deoarece institutiile respective nu au rezerve suficiente pentru a-i proteja pe detinatorii de obligatiuni.

Actiunile de rating afecteaza 1.021 dintre cele 1.934 de entitati bancare evaluate, care includ banci, companii holding, subsidiare, sucursale si alte entitati pentru care Moody’s a acordat ratinguri’, a informat agentia de evaluare.

In cazul Uniunii Europene si Europei Occidentale, ratingurile a 609 dintre 800 de entitati bancare sunt afectate de modificarea metodologiei, a precizat Moody’s.

O serie de banci care sunt prezente si pe piata din Romania, precum OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, UniCredit, cea mai mare banca din Italia, si Intesa Sanpaolo au informat ca ratingurile lor au fost plasate sub revizuire pentru o posibila imbunatatire, ca urmare a modificarii metodologiei Moody’s.

 

Cum au evoluat primii trei jucatori din piata creditului anul trecut: BCR si BRD au scazut, BT a crescut

Ziarul Financiar

BCR si BRD au ramas fara credite de 6,6 mld. lei anul trecut. Banca Transilvania a crescut creditarea cu 800 mil. lei.

BCR, BRD si Banca Transilvania – primele trei banci locale in functie de active – concentrau la  finalul anului trecut 39% din piata bancara, cu un punct procentual sub nivelul din 2013, doar ultima reusind sa sustina creditare, in timp ce bilanturile primelor doua s-au subtiat sub presiunea procesului de curatare a portofoliilor de neperformante.

Soldul creditelor acordate de BCR s-a contractat cu peste 5 miliarde de lei anul trecut, sub nivelul de 33 mld. lei, dupa ce in 2013 se prabusise cu 7 miliarde de lei. Banca a vandut anul trecut doua pachete de credite neperformante cu o valoare cumulata de 2 miliarde de lei, in timp ce alte credite proaste au fost scoase in afara bilantului.

Creditele acordate de BRD s-au redus cu echivalentul a 1,2 miliarde de lei si au ajuns la un stoc total de 26,5 mld. lei. Spre deosebire de BCR, care a crescut volumul depozitelor atrase de la clienti cu o jumatate de miliard de lei, in cazul BRD resursele de la clientela s-au redus cu 100 milioane de lei. BCR si BRD si-au redus activele totale cu 8% si respectiv 4%, la 62 mld. lei si respectiv 45 mld. lei. Cota de piata a BCR a alunecat astfel sub 17%, iar cea a BRD a ajuns la sub 13%.

Tvigun Cazimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *