Revista presei economice 29 iulie 2014

Cel mai bogat ungur preia inca o banca din Romania dupa un deceniu de la prima achizitie
Ziarul financiarul

In spatele OTP se afla un mix intre statul ungar si investitori unguri, rusi, francezi si americani. Grupul ungar OTP a convocat maine o conferinta de presa la hotelul Radisson din centrul Capitalei, pentru a anunta achizitia Millennium Bank, subsidiara locala a celui mai important grup bancar din Portugalia. La conferinta vor participa oficiali ai bancii locale, dar si de la Budapesta. Discutiile dintre OTP si Millennium au durat cateva luni, fiind mediate de firma de audit si consultanta PwC.
Odata cu preluarea Millennium Bank, ungurii castiga patru locuri in topul bancilor locale, urcand pe locul 13, cu o cota de piata de 2% si cu active cumulate de 2 miliarde de euro. OTP Bank ocupa la finalul lunii mai locul 17 in sistemul bancar, iar Millennium locul 23.
OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la a doua achizitie pe piata romaneasca dupa preluarea Robank, o entitate pusa pe picioare de grupul Bali, reprezentat local de generalul Victor Atanasie Stanculescu si omul de afaceri Dan Dragoi, tatal actualului consilier prezidential si fost ministru de finante Bogdan Dragoi.
OTP, fosta casa de economii a Ungariei (echivalentul CEC), a fost infiintata in 1949, iar dupa caderea comunismului a devenit un grup integrat, listat la bursa, cu planuri de extindere in regiune. Ungurii detin banci in Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia, Slovacia, Ucraina, Muntenegru si Rusia. OTP are in total o retea de 1.500 de sucursale in regiune si aproape 12 milioane de clienti.
Grupul OTP are active de 34 miliarde de euro si o capitalizare bursiera de 4 miliarde de euro. Spre comparatie, cea mai importanta banca din Romania, BCR, are active de 15 miliarde de euro. De asemenea, BRD, a doua banca din Romania, listata la Bursa de la Bucuresti, are o capitalizare de 1,4 miliarde de euro.

Toti mai mult romani platesc cu cardul pe Internet. Tranzactiile procesate de Netopia au crescut cu 35%
Ziarul financiarul

Netopia Mobilpay a procesat in primul semestru al anului tranzactii online cu cardul in suma de peste 37 milioane de euro, cu 35% mai mult comparativ cu perioada similara din 2013, pe fondul numarului tot mai mare de romani care opteaza pentru plati online si cresterii numarului de comercianti.
Potrivit reprezentantilor Netopia, procesatorul a atras in portofoliu, in prima jumatate a anului peste 500 de comercianti noi, de la magazine online, la furnizori de utilitati si companii de turism.
Societatea a procesat in primele sase luni ale anului circa 930.000 de tranzactii online cu cardul si aproximativ 200.000 de microplati prin telefon (SMS). Valoarea microplatilor procesate de s-a ridicat la 1,5 milioane euro, similar celei din prima jumatate a lui 2013.Si valoarea medie a platii online cu cardul a crescut in primul semestru la 180 lei, fata de 150 lei in 2013, in timp ce valoarea tranzactiei medii procesate de Netopia de pe telefoane inteligente (smartphone-uri) si tablete a crescut cu 5% in acest an fata de 2013.
Numarul cardurilor folosite pentru prima data pentru plati online procesate de Netopia in perioada analizata s-a ridicat la circa 350.000, dupa ce, in 2013, procesatorul a inregistrat in total 512.000 de carduri folosite pentru prima data pentru plati online.

Topul brokerilor dupa tranzactiile cu actiuni intermediate la BVB in S1
Ziarul financiarul

Raiffeisen Bank a preluat la finele primului semestru prima pozitie in randul brokerilor care activeaza pe bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de 3,63 mld. de lei (825 mil. euro) din transferuri cu actiuni, detronand firma de brokeraj Swiss Capital, care a fost lider incontestabil in primele cinci luni ale anului.
BCR se afla pe locul trei in randul brokerilor de la BVB cu un rulaj de 1,5 mld. lei in primul semestru si o cota de piata de 10,61%, urmat de cehii de la Wood & Company Financial Services si de BRD.
Pe bursa de la Bucuresti activeaza 42 de intermediari.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.